Reklama

Reklama

Citizenfour: Občan Snowden

  • Česko Citizenfour (festivalový název) (více)
Trailer 1

Bývalý analytik NSA Edward Snowden popisuje, jak americká bezpečnostní agentura masově shromažďuje data o soukromé elektronické komunikaci stovek miliónů lidí. Americký film režisérky Laury Poitrasové získal Oscara za nejlepší dokument. (Česká televize)

Recenze (121)

Disease 

všechny recenze uživatele

Chápu, že je těžké natočit poutavý dokument o záležitosti, které byly plné noviny celkem dlouhou dobu, ale takhle nudné a suchopárné to snad být nemuselo... ()

Mouzon 

všechny recenze uživatele

paralela ke “Všem prezidentovým mužům” více než náhodná___pečlivě budovaná atmosféra, mrazivý závěr, nejistota, neustálé ohlížení se přes rameno___veškerá nedůvěra v establishment, kterou v druhé půli 20. století pečlivě budovala americká postmoderna, tu dostává velmi konkrétní a neornamentální výraz ()

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

Toto je mimoriadne závažná téma a obdivujem tvorcov, že našli odvahu pustiť sa do tejto nebezpečnej, ale veľmi záslužnej misie. Lenže tu hodnotím kvalitu dokumentu a vtedy viac ako "čo?" pýtam "ako?". A odpoveď v tomto prípade je "Na figu!". Celý ten dokument je tak suchopárny, že ho nezachraňuje ani tá silná téma a vysoká miera autentickosti. A že to získalo Oscara? To si viem vysvetliť len tak, že členovia komisie sa pýtali len "čo?" a odpoveď na otázku "ako?" ich príliš netrápila. ()

VictorMartel 

všechny recenze uživatele

Zoufalý yankeesácký department kolem sebe tu potají, tu s orwellovskými zaříkávadly buduje globální elektronický protektorát, jehož špionážní zásahy do suverenity států jsou velezrádně přehlíženy volenými zástupci. ()

M1k9 

všechny recenze uživatele

Dokument má velmi silný námět, navíc je doplněný o brutální realitu v přímém přenosu. Člověk, který sebere kus odvahy pro dobrou věc, což zde podle mě platí, si zaslouží obdiv. Tohle všechno, to obětování, musí mít smysl, říkám si. Je to víc než jen kousek do sbírky či zábava na jednu noc... Nelíbí se mi, jak se lidé začínají chovat a jak přistupují k manipulaci. Nechají se. Vždy volí / volíme "bezpečnou" cestu. Nechat se a nepouštět se do riskantních akcí, které mohou někoho pořádně na***. Otázka zní, co nám zbývá? Za každým naším odmítnutím či zaváháním, čeká nějaká forma represe. Lidé stojící proti nám tam někde ve stínu NSA si postupně troufají více a více. Pokud mohou zůstat v anonymitě, jejich chování se stupňuje bez hranic. Když se vrátím zpět k dokumentu, je tu hodně nevyužitého potenciálu. V druhé polovině nám tvůrci neřekli už téměř nic. Chybí ty kýžené konkrétní informace. Takto je to pořád tak nějak nedotažené a zamaskovatelné. Pochybení jednoho člověka a konec příběhu. 8.5/10 ()

tomo41 

všechny recenze uživatele

Absolútne zásadný dokument, ktorý treba vidieť. V poslednej dobe hovorím veľa o slobode, no toto slovíčko nahrádzame iným výrazom - súkromie. A často sa tak dostávame k pojmu, že sloboda neexistuje. Vďaka Edwardowi Snowdenovi dostávame omnoho lepší náhľad na to, čo sa deje v digitálnom priestore. Pred jehou odvahou treba dať klobúk dole. Rovnako ako pred ovahou novinárov, ktorí sa rozhodli túto tému spracovať a priniesť na verejnosť. Aj v tejto dokumentárnej podobe. ()

Ben Nevis 

všechny recenze uživatele

Téma mě zajímalo, protože v tisku jsem to sledovala pouze zběžně. Bohužel však ten dokument není až tak o Snowdenovi, jako o hrdinství novináře(ů), který se s ním sešel, aby mu pomohl zradit vlast nebo zastavit pád USA do morálního bahna, záleží na úhlu pohledu. Chybí mi tu Snowdenova motivace, aneb kde udělali soudruzi z NSA chybu, že zaměstnali člověka, který má morální problém se špehováním občanů? Snowden tak trochu trpí hrdinským komplexem, je ochoten obětovat za chvíli slávy i svoji svobodu. Každopádně jaké jsou důsledky jeho činů? Žádných jsem si nevšimla. Rusko možná dostalo do rukou schopného analytika a špehuje se dál. Z filmařského hlediska tu není nic, co by si zasloužilo chvalozpěvy, forma značně pokulhává za obsahem. ()

agassi68 

všechny recenze uživatele

Samotný dokument je dosť nudný no tu je samozrejme dôležité posolstvo, ktoré Snowden vyslal. V podstate som už na 90% presvedčený, že žijeme v Matrixe. Tá ozajstná skutočnosť len občas vyjde najavo ako v tomto prípade. Ten čo poukáže na nahotu kráľa bude prenasledovaný a zlikvidovaný. Agenti Smithovia sú všade.. ()

GMVajgl 

všechny recenze uživatele

Tento materiál má obrovský potenciál, ale bohužel je natočen strašně nudně protivnou shaky-kamerou a vyprávěn protivným ženským hlasem. To podstatné je zbytečně zředěno. Jediné, co měli udělat, je nechat ho mluvit. Lepší je pustit si Snowdenův rozhovor u Joea Rogana. ()

Harry_ 

všechny recenze uživatele

O Snowdenovi se hodně psalo a asi ještě chvíli psát bude, ale tento film přináší víc. Nejen technické zajímavosti sledovačky tajných služeb nás všech, ale hlavně lidský příběh ES. Proč se do toho pustil? Jak to celé začalo? Co to znamená pro něj a jeho rodinu? Tohle v novinách nebylo, ale ve filmu to uvidíte. Práskli byste to také nebo byste si nechtěli zničit život? ()

Stíba 

všechny recenze uživatele

Přes pár zajímavých myšlenek toho dokument toho neřekne úplně moc. Díky šíří obsahu se spíše než o obsáhnutí celku snaží o otevření jedné velké pandořiny skříňky a vznáší otázky, které se velmi logicky nabízejí. ()

Carthorias 

všechny recenze uživatele

Celým filmem prostupuje téma nadměrného egoismu a konspiračních teorií, už od úvodních titulků, které jsou celé o režisérce (mě sledovali, mě naháněli, já jsem na seznamu nejhledanějších), přes Snowdenovu hru na špiona (mluvil jsem s manželkou, je naživu, je v pořádku) až po neustálý strach před NIMI (oni nás hledají, co oni udělají až nás najdou, jak oni zatajují pravdu atd.). Nejvíc je to ale patrné ve scéně, kdy se investigativní reportér ptá experta na bezpečnost, jak má postupovat při utajení svých zdrojů, teď když je sledován. Všimněte si, jak se reportérovi na vteřinku rozšíří zorničky a na tváři se mu objeví mírný úsměv, když je mu řečeno, že by musel následovat techniku Hlubokého Hrdla a scházet se se svým zdrojem po garážích. Je z toho nadšený! Tohle je totiž konečně pravá investigativní novinařina, možnost ukázat to té velké hnusné americké vládě, která po nás nekompromisně půjde. Ve skutečnosti jsou novináři všem ukradení, protože USA, na rozdíl od třeba Ruska (kde se paradoxně Snowden ukrývá), své novináře nevraždí. Jediný kdo je opravdu v ohrožení, je Snowden, a to právem, neboť (a teď mluvím naprosto objektivně) se jedná o zrádce USA, který vynesl na světlo utajované vládní informace, a nyní se o ně dělí s FSB. Největší záhadou pro mne zůstává rozluštit, jestli je Edward Snowden tak naivní, nebo tak hloupý. Jedno je jasné. Může děkovat bohu, že je Američanem. Kdyby byl Rus, mohl by si o svých eskapádách už dávno povídat s Němcovem, Politkovskou nebo Litviněnkem. ()

deric 

všechny recenze uživatele

Téma je mnohem silnější než samotné zpracování. Nabízí se srovnání s dalším letošním filmem: The Internet's Own Boy: The Story of Aaron Swartz, kde oba filmy se týkají internetu, americké vlády a přístupu k informacím. Citizenfour je uspávací dokument o zásadních problémech, který je poměrně unikátní zachycením aktuálních událostí (alespoň pro žánr dokumentu) a vyprávěním příbehu, který ještě nemá pořádný filmový konec. Ne vždy se podaří zachytit okamžik, kdy se píší dějiny, ale diváci jsou na to už zvyklí, takže tady Snowden působí zpočátku poněkud neohrabaně. Ale možná i díky tomu si získal moje sympatie. ()

Související novinky

Jeden svět přiváží oskarový film Citizenfour

Jeden svět přiváží oskarový film Citizenfour

24.02.2015

Čekáte na příležitost vidět dokumentární film Citizenfour, který letos získal Oskara? Počátkem března budete mít jedinečnou příležitost díky festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden… (více)

Oscary 2015 - výsledky

Oscary 2015 - výsledky

23.02.2015

Oscarová plichta. Víceméně. Americká akademie umění a věd vybrala nejlepší film minulého roku a je jím Birdman mexického režiséra Alejandra Gonzáleze Iñárritu. Birdman získal celkem čtyři sošky,… (více)

Snowden podle Olivera Stonea

Snowden podle Olivera Stonea

20.02.2015

Julian Assange už svůj film má a teď je na řadě další oblíbenec americké vlády, Edward Snowden. Bývalý systémový administrátor NSA, díky němuž víme, že sledování mobilní a elektronické komunikace… (více)

Oscarové nominace 2015

Oscarové nominace 2015

15.01.2015

Oscarové nominace jsou na světě. Letošní 87. ročník bude především duelem Grandhotelu Budapešť a Birdmana, jež čeká zápolení o devět sošek. Osm si jich může odnést Kód Enigmy, šest Chlapectví nebo… (více)

Reklama

Reklama