Reklama

Reklama

Banksy v New Yorku

  • USA Banksy Does New York (více)

Obsahy(1)

Banksy je pseudonym britského streetartového umělce, jehož pravou totožnost se dlouho dařilo tajit. 1. října 2013 Banksy ohlásil, že přijíždí do New Yorku, kde stráví jeden měsíc a každý den do ulic velkoměsta umístí jedno ze svých děl. Nikdy však neřekl, na jakém místě fanoušci jeho graffiti najdou. Celý měsíc tak jeho příznivci hledali nové kresby ve víře, že je objeví dřív, než je někdo jiný přemaluje či zlikviduje. Během této doby Banksy politickým obsahem některých svých děl rozvířil kontroverzní diskuzi a zároveň znovu otevřel otázku, zdali je street art umění, nebo jen obyčejný vandalismus. Celá akce měla ale ještě jeden, významnější důsledek - donutila obyvatele rušného velkoměsta dívat se kolem sebe, sledovat umění a zamýšlet se nad sociálními tématy. (HBO Europe)

(více)

Recenze (18)

paascha 

všechny recenze uživatele

Graffiti v podání našich debilních spratků naprosto nesnáším a jestli bych kvůli něčemu zavedl fyzické tresty jako v Slimáckém státě, tak přesně kvůli těm kriplovským čmáranicích všude. ALe Banksy je zábavný a pěkný. Film má na svém FB Darren Aronofsky ()

liskam 

všechny recenze uživatele

Dokument o lidské bytosti s obrovskou dávkou empatie, citu pro lidskou sounáležitost, inteligencí a uměleckým nadáním. 95% ()

Marze 

všechny recenze uživatele

O umělcových dílech se dozvídáme postupně, protože dokument je v rychlé postmoderní střihové závrati a díla si nestačíme prohlédnout. Je to ale i o tom, jak funguje umění - proč má něco cenu miliony. Když se hokejista dojme na muzikálu, určitě to umění je! Stejně tak onen slavný dadaisty vysmívaný záchod, který přemístěn do galerie se automaticky stává uměním. Umělci vyhnaní z galerií do street artu mají s dadaisty hodně společného. Graffiti je jiná sorta lidí a souhlasím v dokumentu s tvrzení starosty New Yorku, že graffiti umění není a ničí soukromý majetek. ()

neoBlast 

všechny recenze uživatele

Dokument je to tak moc zábavný pokud se vám Banksy, stejně jako mně, neomrzel, ale nemohu se ubránit dojmu, že místo pouhého přehledu co se v říjnu 2013 v New Yorku dělo jsme mohli dostat epickou dokumentární sérii. Tolik nakousnutých témat, která hlasitě žadoní o to, aby je někdo rozvedl (překupníci, zástupy fanoušků, názory odborníků na "umění", média, střety se zákonem...). HBO by muselo vyprodukovat třicetidílnou minisérii, která by se fenoménem Banksy/streetart zabývala dostatečně a vše zajímavé pokryla. Je asi nefér, že toto vyčítám tvůrcům, kteří dodali co "slíbili", ale přesto mě hlodá ten nenaplněný potenciál. 80 % ()

velkyvezir 

všechny recenze uživatele

Velké zklamání. Celý dokument dělá totéž, co všichni ti příživníci, kteří si odvezou zeď či dveře s Banksyho kresbou kvůli zisku. Jediným světlým momentem bylo opravdu pomalu chvil, když odborníci na umění zasadili některý z Banksyho výtvorů do společenského kontextu (např. Dumbo). O tom měl být dokument, nikoli degradace na úroveň těch dvou maníků, kteří ukazovali Banksyho kresbu za pět babek. ()

angloumene 

všechny recenze uživatele

Na tomhle dílku je hodně vidět, že ho nepřipravoval sám Banksy. Na druhou stranu se autoři snaží o jakous takous nestrannost, ale nakonec každého kritika sami lehce zkritizují. I tak ale hodně oceňuji nápad stopovat celý Banksyho měsíc trvající projekt, který se každopádně hodně povedl. Jasně bylo to bláznivé... lidé běhající po městě, hledajíc nové dílo nebo naopak ti, kteří se snaží každý kus co nejdříve ukrást, případně zničit. Poselství ale zůstávají jasná - nezakrývejme oči před tím, kolik nás stojí náš pohodlný, konzumní život. Vzpoměnme na všechny rozvojové státy, nasílí, plýtvání rostlinnými i živočišnými zdroji a snažme se přistupovat k životu o trochu zodpovědněji. ()

Tomihiro 

všechny recenze uživatele

"New York New York, I want to wake up in a city that never sleeps. And find I'm a number one, top of the list, King of the hill, a number one." Frank Sinatra - New York, New York ()

huko 

všechny recenze uživatele

Paradox Banskyho. V New Yorku Banksy na zeď nakreslí balónek, pak přijde někdo, kdo ví jak funguje "americký sen" uřízne kus zdi s balónkem a prodá jej v galerii za pěkný obnos. A o tomhle natočí podivínksý párek nezajímavých američanů mdlý dokument, který prodají HBO. A my na to čumíme, protože je to prostě zajímavý, jak je to postavený na hlavu. O možná právě o tohle Banskymu jde a možná taky vůbec ne, kdo ví... Paradox Banksyho. ()

dalziel 

všechny recenze uživatele

Doposiaľ pre mňa absolútne neznámy umelec.Street Art nie je moja krvná skupina,ale toto bolo veľmi zaujímavé.Rozhodne niektoré diela boli vážne originálne.Ako vo filme poznamenala jedna z prihladajúcich, v Banksyho dielach je vždy spojená vážna téma z humorom a preto sú jeho práce asi tak úznávane. ()

Marcos 

všechny recenze uživatele

Můžou nabílit všechny plochy ve všech městech. Můžou říct, co je vandalismus a co je nelegální. Můžou tvrdit, že ví, co je kýč. Můžou věřit v americký sen. Můžou si myslet, že můžou všechno. Jediné co musí, smířit se s tím, že lidé jako Banksy budou neustále jejich šedivej a sterilní svět oživovat barvami a příběhy, že budou klást odpovědi na otázky na které, oni nechtějí odpovídat. Budou dávat naději, že každý může vystoupit z řady a na okamžik zapomenout na ten jejich svět, že na malou chvíli si každý může stvořit svůj vlastní. ()

celticek 

všechny recenze uživatele

Všechny pieces jsou skvělé, spíš mě ale šokuje stupidita Američanů a snaha hned všechno zpeněžit. Hlavně ty černé tlamy, které vybírají za fotku 5 USD, ty bych zrovna zavřel do kriminálu. Opět jsem se utvrdil v tom, že to není moje cílová destinace ani omylem. Zvedá se mi kufr. Ale ty instalace a poslání jsou výborné - umí vtipně uhodit hřebík na hlavičku. ()

Plastík 

všechny recenze uživatele

No, tohle je fakticky akční umění. Má to grády. Kdo se podívá na můj avatar, pochopí, že Banksyho žeru už od roku 2005, kdy jsem ho poprvé objevil. Od té doby se se mnou táhne. A jsem rád. Díky. ()

Domislava95 

všechny recenze uživatele

Jak už tu bylo řečeno, více než o Banksym je dokument o mentalitě (nejenom) New Yorkers. I přesto ale bylo příjemné sledovat měsíc Banksyho práce. Pokud se chce ale člověk dozvědět něco víc o něm, doporučuji knihu Man Behind The Wall. ()

Tomas_PO 

všechny recenze uživatele

Príjemný dokument o Banksym a jeho mesiaci strávenom v New Yorku. Prinesie spomienky všetkým, ktorí NY navštívili a doslova nabáda mať pri prechádzkach mestom oči na stopkách. Zaujal aj spôsob, akým sa počas bieleho dňa človek neštíti dielo ukradnúť, poškodiť, či inak využiť. Zažiť takýto mesiac naživo by bolo veruže veľmi príjemné. ()

Reklama

Reklama