Reklama

Reklama

Dva mladé páry se vydávají pátrat po životě místní legendy zvané doktor Satan. Cestou naberou stopařku Baby a ta jim poté, co se jejich auto rozbije, nabídne, aby přespali v domě jejích rodičů. Tak se čtyři přátelé seznamují s vražedným klanem Fireflyových a jejich domem tisíce mrtvol... (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

Zajímavosti (29)

  • „Průvodce a hostitele“ doktora Wolfensteina z úvodu filmu si zahrál jeden z producentů, Gregg Gibbs. (warner)
  • V první třetině filmu se v krátkém prostřihu objeví Gloria Stuart, známá jako „stará paní z Titaniku“, ve své první roli. Jedná se o film Old Dark House z roku 1932. (warner)
  • Vyšinutý klaun Spaulding ve své freaky show uvede skutečného amerického sériového vraha Eda Gaina, kanibala a nekrofila, který inspiroval filmy Psycho (1960) a Texaský masakr motorovou pilou (1974). Ženský převlek Eda Gaina inspiroval Thomase Harrise při psaní postavy Buffalo Billa z knihy Mlčení jehňátek, která se stala bestsellerem. Film Mlčení jehňátek (1991) následně získal v roce 1992 pět Oscarů. (gojackill)
  • Muž, který čte zprávu o pohřešovaných roztleskávačkách, je Bill Moseley. Když budete pozorně poslouchat, rozpoznáte jeho hlas a způsob mluvy. (Othello)
  • Záběry z domácích videí rodiny Fireflyových ve kterých mluví do kamery, jsou inspirovány podobnými nahrávkami, které natáčeli příslušníci sekty Charlese Mansona. (Othello)
  • Scénář se v průběhu natáčení častokrát obměňoval. Například z dědy Huga (Dennis Fimple) se ke konci měl vyklubat doktor Satan. (Othello)
  • Většinu násilných scén točil Rob Zombie dvakrát s odlišným světlem (klasické nebo děsivější nasvícení) a rozdílnou porcí brutality. Například když kapitán Spaulding (Sid Haigh) střelí do hlavy lupiče, tak záběr na tělo byl točen nejdříve s krví na podlaze a poté bez ní. Vyvaroval se tak požadavkům studia na přetáčení některých scén z důvodu velké násilnosti. (Othello)
  • Poslední film Dennise Fimple. Již během natáčení trpěl zhoršující se srdeční chorobou a některé scény musel již natočit pouze vsedě. (Othello)
  • Během filmu můžeme vidět plakáty pohřešovaných chlapců. Na fotografiích jsou ve skutečnosti sám režisér Rob Zombie a jeho bratr (zpěvák skupiny Powerman 5000) jako malí kluci. (Othello)
  • Jake McKinnon, hrající ve filmu postavu Profesora (zrůda útočící na Denise sekerou) údajně přes svou masku viděl tak špatně a sekera, kterou se oháněl, byla skutečná, že hrozilo vážné nebezpečí poranění herečky Erin Daniels. Rob Zombie se k tomu později vyjádřil, že to sice neměl nijak pojištěné, ale prostě doufal, že se jí podaří ve správný čas vyhnout. (Othello)
  • Když Fireflyovi posílají do studny rakev s Denise (Erin Daniels) a Jerrym (Chris Hardwick), společně s ní tam spouštějí diktafon s úryvkem ze zpomalené nahrávky básně Aleistera Crowleyho nazvané Básník (The Poet). Tato nahrávka je jediná známá nahrávka tohoto britského okultisty. Ve filmu se dokola opakuje věta "bury me in the nameless grave" ("pohřbi mě v hrobě beze jména"). (Othello)
  • Uvnitř Spauldingovy benzinové stanice si na zdi za kasou můžeme všimnout reprodukce obrazů démonů, které byly nalezeny pod vrstvou nátěru v bývalém "opatství Thelema" v Cefalu, v Itálii. Originály těchto maleb má na svědomí známý britský okultista Aleister Crowley. "Opatství Thelema" byl jeho osobní chrám. (Othello)
  • Meziscény ve filmu, například masturbace Baby s kostlivcem nebo Otisovo mučení roztleskávaček natáčel režisér Rob Zombie až po ukončení natáčení ve svém sklepě na šestnáctimilimetrovou kameru. Herecké osazenstvo kvůli tomu pozval na víkend k sobě domů. Stejným způsobem (kromě záběru na vycházející slunce) natočil úvodní titulkovou sekvenci. (Othello)
  • Za první promítací víkend vytěžil film v amerických kinech 3 460 666 dolarů. V přepočtu na jedno kino, do kterého byl film nasazen, to vycházelo přesně na 666 dolarů. (Othello)
  • Film byl natočen v roce 2000, ale k veřejnosti se dostal až o tři roky později. Universal Pictures odmítlo tento film vydat, protože bylo přesvědčené, že ratingová komise film ohodnotí jako NC-17 (do sedmnácti let film naprosto nepřístupný), což se nakonec nestalo. (Othello)

Reklama

Reklama