Reklama

Reklama

S ponorkou do Arktidy

(TV film)
  • Česko Ponorkou na severní pól (více)
Německo, 2011, 52 min

Kamera:

Brian McClatchy

Hrají:

Roald Amundsen (a.z.)

Obsahy(1)

V roce 1931 byl v médiích zveřejněn zcela šokující plán – navrhoval dobytí severní točny v ponorce, která by podplula arktický ledový krunýř. Oním odvážlivcem byl australský polárník Hubert Wilkins. Od počátku 20. století bylo dosažení severního pólu lákavým cílem pro mnoho odvážných mužů. Žádná z expedic však nedosáhla stoprocentně prokazatelného úspěchu. V roce 1931 byl v médiích zveřejněn zcela šokující plán – navrhoval dobytí severní točny v ponorce, která by podplula arktický ledový krunýř. Oním odvážlivcem byl australský polárník Hubert Wilkins. Strastiplná cesta skončila neúspěchem, ale přesto se v odborných kruzích navždy zapsala do historie. O sedmdesát pět let později se ve Wilkinsových stopách vydala skupina badatelů. Ti chtěli zjistit, proč tato legendární expedice upadla v zapomnění, a co se vlastně s unikátní ponorkou stalo. (Česká televize)

(více)

Recenze (4)

czkiwi 

všechny recenze uživatele

Spousta chyb v komentáři - odkdy je Arktida pevninou? A Amundsen nebyl prvním na severním pólu v roce 1926! Je však možné, že jde jen o chyby v překladu... ()

Reklama

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Co zprvu vypadá jako Cimrmanovská idea, mění se v realizaci Verneova vědeckofantastického odkazu. Bez snílků nebylo by pokroku... P.S: Zazní zajímavá informace, že ve Státech se během prohibice nové plavidlo nekřtilo šampaňským, nýbrž tříští z ledových kostek. Nu což, alespoň nebyl poškozen trup.. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Tedy tohle je příběh hodný Julese Werna. Žádná nuda. O hrdiny v poruchové ponorce jsem se vyloženě bál. A podařilo se převést poznatky o Golfském proudu, zploštělosti země , meteorologické poznatky a vývoj ponorek. Vilkinson přišel o veškeré úspory. V závěru je kriminální linka zjišťování sabotáže ponorky. ()

Galerie (9)

Reklama

Reklama