Reklama

Reklama

VOD (1)

Film zaznamenává průkopnický objev jeskynních maleb z doby kamenné v jeskyni Altamira v Kantábrii, ve Španělsku a následné kontroverze vedoucích náboženských a vědeckých osobností té doby. Amatérský archeolog Marcelino Sanz de Sautuola y de la Pedrueca v roce 1868 náhodně objevil paleolitické malby v jeskyních Altamira, které se nachází v Kantábrii, severně od Španělska. Sautuola se snažil představit svůj objev akademickému světu, ale narazil na skepticismus a  diskreditaci vlastní osoby. Odborníci  tvrdili, že jeskyně jsou falešné a obrazy byly vytvořené pro samotného Sautuolu, aby tak získal jmění. Sautuola po zbytek života bojoval, aby dokázal pravdu,  že tyto obrazy jsou skutečné. Snažil se prokázat, že obvinění z falšování, která byla proti němu vznesena, jsou lživé... Španělský životopisný film s Antoniem Banderasem v hlavní roli a režírovaný Hughem Hudsonem. Je to Hudsonův první hraný film od snímku Snila jsem o Africe z roku 2000. (JOJ Cinema)

(více)

Recenze (26)

Ephemeris 

všechny recenze uživatele

Jaskyňa Altamira je tým miestom v histórii ľudstva, kedy sa v podstate začínajú písať dejiny umenia. A začiatok je to nad očakávanie veľkolepý. Ako povedal Picasso, od zhotovenia tohto diela už to išlo len z kopca. Latka nastavená setsakramentsky vysoko, preto nečudo, že súdobí kritici považovali tieto jaskynné maľby za moderný podvrh. Osobne veľmi zle znášam, ak sa niekomu deje krivda a nespravodlivosť. Toto je priam extrémny prípad a je smutné, ako to dopadlo ešte za Sautuolovho života. A to je asi jediná výtka voči tomuto filmu, on je totiž celý akýsi "soft". Tie vedecké dišputy, ohovárania a konfrontácie mohli byť viac vygradované. Ale aj toto stačilo s prehľadom na to, aby stúpol krvný tlak... ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

,,Jak jsou ty kresby staré? Nevím snad 10 000 let... '' -- ,, To by ale byly starší než Adam a Eva ! ''   ---------   Tak tohle mně dostalo. Možná je to tím, že jsem se nějaký čas věnoval archeologii. Pokaždé když jsem držel hned po nalezení v ruce nějaký artefakt, který vyrobil nebo užíval někdo dávno zmizelý přede mnou (ať už to byl kousek opracovaného pazourku, středověkká vrchcába či třeba  hřeben udělaný z kosti) vždy jsem se rozechvěle zamyslel a zkoušel se přenést na to stejné místo do těch dávných časů... Proto jsem stejně rozechvěle objevoval s Antoniem malby ve světle jeho lucerny v zavalené jeskyni (byť je samozřejmě dávno znám). Celkově musím říci, že tohe je jeden z nejlepších filmů Antonio Banderase. Právě pro tu civilnost a hloubku postavy. Tenhle film má totiž několik rovin od krásného vztahu s dcekou po vytříbené dialogy parádně popisují tehdejší dobu a myšlení. Dobu kdy ti rozumnější odmítali dogmatická církevní učení a svými vizionářskými postupy často naráželi an zeď tuposti a nepochopení. Přitom to byli oni, kdo nesli pochodeň světla do temna jeskyní lidského myšlení. Pochopitelně jste pro to museli mít podmínky jako je měl Marcelino Sanz de Sautuola y de la Pedrueca. kdyby celý den kopal někde na poli, bádalo by se mu o dost hůře. Ale tak už to je, že ti zajištěnější nemusí věnovat veškerý čas sháněním obživya mohou jej investovat jinam. Já lidi jako on stavím na roveň odvážným objevitelům té doby. zatímco jiní zaplňovali bílá místa na mapách, často za mnohého strádání, tak i muži jako Darwin či Marcelino vyplňovali lidské poznání o vývoji člověka navzdory nelibosti tmářů a pochopitelně samotné církve. Další devizou filmu je nádherná výprava, krásné exteriéry a nádherná hudba. Doporučuji si na film udělat náladů a pak se jím nechat vtáhnout do jeskyně... I vy budete valit oči nad uměním dávného Michelangela...  Tohle je za 5 praturů. * * * * * ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Večný problém - na jednej strane veda a pokrok a na strane druhej tmárstvo a mytológia... Námet mne veľmi sympatický, no od spracovania som čakal podstatne viac. Pár zaujímavejších scén ako i informácií by sa tu nešlo, ale ako celok to na mňa pôsobilo slabším dramatickým spracovaním, čo sa prejavilo hlavne po pocitovej stránke - všeobecná sterilita, či už k postavám alebo k príbehu samotnému. Priemer. 60/100 ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Tak kto nevedel, tak sa vďaka hranej kinematografii opäť niečo zaujímavé dozvedel. Síce konvenčnou formou, ale to je možno v tomto prípade aj dobre. Strany tu sú rozdelené na tie dobré a tie zlé, pričom Altamiru rozhodne nedoporučujem ortodoxným kresťanom. Je to možno trochu škoda, že tak sledujeme viac menej len jednorozmerné postavy, ale posolstvo o opakujúcej sa zatratenosti významných vizionárov svojej doby sa tak opäť potvrdzuje. Osobnosti ako Marcello skrátka akoby žili pre budúce generácie a ich nie príliš šťastný osud bol paradoxne určený niekým zhora. I keď čo sa týka súkromia a rodiny tak Sautuola zrejme prežil šťastný život. Ako vnímal sám svoj život ako kombináciu rodinného šťastia a profesionálnej potupy, to zrejme vedel len on sám. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Dobrý film o tom, že tmárstvo neexistuje len vo všemocnej cirkvi, ale aj v samotných vedeckých kruhoch. Ak sa im nehodíte do ich teórií, neváhajú vás očierniť, zdiskreditovať a k tomu sa ihneď pripoja aj média, čo by sluhovia hádzania špiny, čo platí až dodnes. Nález v Altamire je obrovským objavom a verím, že mnoho podobných ešte len čaká na svoje objavenie. Spoiler: Marcelino Sanz de Sautuola si za svoj objav, resp. objav jeho dcéry, užil mnoho zosmiešňovania zo všetkých strán. Vedecké kruhy sa mu ospravedlnili až po vyše 20 rokoch. Na jeho smolu, bol už 14 rokov mŕtvy a nikdy sa nedožil uznania. ()

marhoul 

všechny recenze uživatele

Nízké hodnocení mě překvapuje. Film jsem viděla náhodou, zaujal mě, je velmi pěkný. Banderas mě nedávno dostal svým herectvím v posledním Almodóvarovi, takže jsem si ho s chutí užila i v krásné Altamiře, kde je rovněžt perfektní. Dále krásná kamera, výprava, scénář, obsazení, kvalitní režie, krásná hudba i od Marka Knopflera (což mi přišlo šik), navíc zajímavé životopisné téma. Film je asi třeba vidět neplánovaně a nechat se do něj vtáhnout. Určitě se k němu ráda někdy vrátím. ()

hansel97 

všechny recenze uživatele

Některé historické události si vlastní film nezaslouží. To už by filmaři měli pochopit, protože Altamira je toho zářným případem. Takže oproti Gernice ze stejného roku, která trpěla na špatný scénář, tady troskotáme již na volbě tématu. Objev jeskyně totiž má žalostně málo potenciálu na film trvající hodinu a půl. Herci dobří, to je tak jediné. ()

Agatha 

všechny recenze uživatele

Altamira je labutí písní režiséra Hudsona. Velkolepý objev v dějinách lidstva byl provázen velkým nepochopením laické i odborné veřejnosti a dehonestováním jeho objevitele. Prsty v tom samozřejmě měla i církev, jejímiž učeními by datování altamirských kreseb otřáslo. Rychle pryč od nich. Tvůrcům se podařilo ukázat jak krásu a velikost tamějšího objevu, tak i příkoří jež provázelo po celých 20 let rodinu jeho objevitele. Herci byli snaživí, i na tu malou cácorku se mi podařilo zvyknout. Začátek se mi zdál takový jalový a neumětelský, ale postupně se to jen lepšilo. Možná na tom je trochu vidět režisérova únava, 80 let už je požehnaný věk k natočení filmu. Mě osobně ale film přišel vhod, protože o tom, co stálo za objevem Altamiry jsem neměl ani ponětí. ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Krásny film o čarovnom mieste zvanom Altamira, ktoré po svojom objave znamenalo doslova prelom v doterajších predstavách o pravekom paleolitickom človeku. Skvelo vystihnutý kontrast veda vs. náboženstvo a neskôr vo vedných archeologických kruhoch aj ten "konflikt záujmov" medzi starou školou a snahou o interpretáciu objavu, ktorý však výrazne popieral doterajšie poznatky. Ja osobne ako milovník umenia, histórie a kultúry som si tento film užil, a veľmi sa mi páčil. Výborná atmosféra, kulisy, aj nádych konca 19.storočia. Akurát ten záver mi prišiel taký akosi prirýchly. No a musím uznať, že ešte viac by ma potešilo, keby je film v španielskej mutácii, ktorá by tomu dodala ešte lepšiu atmosféru a zároveň by zvýšila aj celkovú autenticitu (ale asi španielska produkcia chcela vyhovieť veľkej anglicky hovoriacej základni, ktorá moc neobľubuje čítanie tituliek). ()

chelseaman22 

všechny recenze uživatele

Zápletka zněla fajně, metráž vypadala ještě lépe a stejně to bylo dlouhé jak týden před výplatou a záživné jako pondělní cesta do práce. BANDERASOVI nelze upřít jistý herecký um, ale k čemu to, když zápletka je krajně nezáživná a vyčerpá sama sebe v prvních deseti minutách. 36% ()

jedna_vrana 

všechny recenze uživatele

Nepúšťajte si tento film z dvoch dôvodov. Ak nemáte blízky vzťah k výtvarnému umeniu a  nie ste dielami umelcov a ich genialitou úprimne fascinovaní. Rovnako, ak Antonio Banderas pre vás predstavuje postavy ako Zorro, či Desperado. Celé toto filmové dielo vám totiž ponúkne len pohľad na historické udalosti, dokonca si nebudete istí, či to naozaj takto bolo. Ale! Tá túžba v človeku zanechať tu po sebe stopu, možnosť nasávať krásu prírody, blízkosť iného človeka, pôsobenie hudby... To všetko je v každom z nás. A tak sa stalo, že mňa tento príbeh oslovil a zanechal vo mne stopu. (Dodnes nie je stopercentne jasné, prečo pred 35000 rokmi naši predkovia maľby v Altamire vytvorili. Vedci odhalili ako a čím, ale prečo? Sú rôzne vysvetlenia). Altamiru pridávam na zoznam miest na svete, ktoré by som raz chcela vidieť. Ležať na chrbte a čudovať sa. ()

Johnny.ARN 

všechny recenze uživatele

Krásny príklad toho, ako sa z ničoho dá urobiť film. Téma, o ktorej by ma ani nenapadlo, že sa okolo toho dá vystavať celý príbeh. Mal by si to pozrieť každý, kto sa o Altamíru a puavek nejak zaujíma. Neide tak ani o tie maľby, skôr o to, čo nasledovalo. Boj cirkevných skurvysynov proti vede a pokroku a následne veda proti egu. Žiaľ, cítiť z toho lacnotu a sterilitu. 3 z 5 ()

kolemjdouc 

všechny recenze uživatele

film stojí pouze a jen na dvou hercích:Banderasovi a děvčeti které ztvárnilo jeho dcerku Marii,její role byla,řekla bych,klíčová.Tvůrcům ani nestála za to,aby její jméno uvedli mezi hlavními postavami....Aspoň já jsem ji nikde ,ani ve filmové databázi ,nenašla.Nesedla mi herecky Farahani.....film měl zřejmě zdůraznit úpornou snahu církve nenechat se čímkliv novátorským sesadit ze sedla a pevně držet otěže své nadvlády.Nevzdělaný národ se snáze ovládá.Platí to i o dnešní době ()

filipvrbik 

všechny recenze uživatele

Výborný a opravdu krásný film, který zachycuje boj vědce za uznání svého objevu, nejen proti církvi - ale dokonce i proti vědcům své doby... Antonio Banderas vynikající ( a Golshifteh Farahani taky)...a jejich neustálé rozepře ohledně víry a vědy... Jediné mínus vidím ve snad příliš jednoduchém scénáři, je to spíš taková jednohubka než velkofilm, ale to vůbec nevadí alespoň se člověk nestihne nudit...90% ()

Vesecký 

všechny recenze uživatele

Velice dobře a především poutavě udělané vyprávění o epochálním objevu, které učinila malá dívenka z Kantábrie. Výborné herectví Antonia Banderase v nekomerčním snímku, který si zasluhuje uznání. Všemocná španělská církev dlouho lpěla na dogmatech Starého a Nového zákona a vzpírala se všem dalším novým poznatkům dějin. Právě její slouhové měli největší vinu v tom, že Santuola byl křivě nařčen z padělku a uznání se už do smrti nedočkal... Jak odporně vypadal onen kněz, který Santuolu připravil o jeho zásluhy, jako by byl vystřižen z Goyových přízraků nebo Jména růže... Pět hvězdiček. Bohudík, že jsem ovšem film slyšel v českém znění, jak jsem se tu dočetl, originál byl točen anglicky a národní filmy točené v cizích jazycích to hodně sráží (viz i některé nové filmy české). ()

Ombak▼Penari 

všechny recenze uživatele

Témeta vědeckých objevů mají bohužel ten neduh, že není úplně jednoduché je natočit tak, aby filmově zaujali masu, kterou zpravidla nezaujme ani objev samotný. Tady se to bohužel také úplně nepovedlo a nepomohl tomu nijak zvlášť ani slavný Antonio Banderas. Některým věcem by zkrátka trocha hollywoodského pozlátka slušela. Nicméně jako lekce z historie a archeologie to v pohodě obstojí a pro zájemce o věc je to zpracování více než povedené. ()

celticek 

všechny recenze uživatele

Celkem fajn to uteklo, Banderas v pohodě, hezká krajina kolem Santanderu. Vzpomněl jsem si na náš výlet do Španělska. Nic zázračného, ale taky žádný mega průser. ()

Reklama

Reklama