Reklama

Reklama

František svého druhu

(TV film)
  • USA František of His Own Kind (festivalový název)
Dokumentární / Krátkometrážní
Česko, 2014, 26 min

Režie:

Jan Gogola ml.

Obsahy(1)

Bývalý úředník František Krause se již třicet let věnuje ornitologii. Ochraňuje a zkoumá ptáky, vyrábí pro ně budky a snaží se jim být co nejblíž. Ptactvo eviduje s matematickou přesností, záznamy archivuje a důsledně třídí všechny informace, které získá. Gogolův dokumentární portrét ukazuje, jak v sobě Krause propojuje lásku k přírodě s pozitivistickou úctou k faktům a logickému myšlení. Tuto pozoruhodnou symbiózu dotváří a jemně ironizuje mluvený komentář, který svým záměrně přehnaným důrazem na drobná fakta podvrací konvenční popisné výklady, na jaké jsme zvyklí z tradičních dokumentů o přírodě. (MFDF Ji.hlava)

(více)

Recenze (3)

Vodnářka 

všechny recenze uživatele

Když se (těžce) přeneseme nad Gogolovu trapně pokryteckou a podlízavou spolupráci s ČEZem, zbyde nám docela roztomilý snímek. Teda spíš roztomilý František, co umí všechno a všechno to dělá s nadšením, ať už to jsou ptačí budky, nebo luštění křížovek bez vyplňování políček. A jeho kouzelná manželka, v níž má neskutečnou podporu. Jen si nejsem jistá, jestli samotné zobrazování Františka jako neobvyklého zvířátka z přírodopisného filmu ČT dvojky pro pamětníky, si nezahrává z trapností či ztrapňováním hlavních postav. I přes to, že tahle forma je určitě originální a až absurdně vtipná! ()

Flakotaso 

všechny recenze uživatele

Gogola je případem tvůrce, jehož teoretické přístupy a politické názory jsou mnohem zajímavější než samotné výsledné filmy. V nich se to poté všechno většinou ztratí a sleje v jakýsi unylý a příliš chtěný pokus, který přitom na papíře určitě přetékal zajímavými a podnětnými nápady. Stejně je tomu i u tohoto filmu, nemluvě o nepříjemné přítomnosti ČEZu. ()

Reklama

Reklama