Reklama

Reklama

Pavel Wonka se zavazuje

  • angličtina Pavel Wonka Commits to Cooperate
Ukázka z filmu

Obsahy(1)

Dokument si klade za cíl být seriózní rekonstrukcí Wonkova příběhu, ke které se budou historici i po letech obracet. Dále chceme demytizovat postavu Pavla Wonky a objasnit jeho tragickou smrt v kontextu doby normalizace, kterou někteří levicoví aktivisté zlehčují a vykreslují jako dobu relativní pohody a nikoliv jako totalitu. Wonkova tragická smrt, pouhý rok a půl před revolucí, je důkazem, že tomu tak nebylo. Dokument by tak měl především mladším generacím, přiblížit ducha doby a ukázat, že ne vždy byla samozřejmostí taková míra svobody, jak ji známe dnes. (Rudinska film)

(více)

Videa (1)

Ukázka z filmu

Recenze (9)

Sharkman odpad!

všechny recenze uživatele

Toto dilo by meli rovnou zahodit do popelnice. Je odstrasujici, co je mozne po 25letech(v "demokracii") natocit o cloveku, ktereho ZABIL rezim a ukazovat verzi vrahu - STBaku !!! Jestli se chtela autorka nekomu pomstit nebo se jen zviditelnit je otazkou, ale pravda je ta, ze skodo nic v dokumentu neni temer jiste pravda. Ted v sousvislosti se 17.11.1989 je toto dilo o to vice zrudnejsi a zamer jasnejsi. Komunismus mel byt odsouzen, jako jedna nejvetsich omylu lidstva, komunisticka strana zakazana a jeji hlavni predstavitele strany po pravu potrestani ! Ze se tak nestalo je bohuzel obrovska chyba, kterou jiz nelze napravit !!!! ()

CheGuevara 

všechny recenze uživatele

Wonka byl možná udavač, to klidně beru a rád to zkousnu. Ale rádoby investigativní forma, která všechny rozhovory snímá ala šmírácká kamera, je stejně tak trapná, jako podepřít svoji tezi zejména na výpovědích bývalých estébáků. Ostatně co by Wonkovi nepřisolili. Pojďme se radši bavit o tom, proč a k čemu jsou nám hrdinové a jejich vyznamenání? Máš k tomu něco, Libuše? ()

Reklama

marvan odpad!

všechny recenze uživatele

Škoda, že hodnocení Odpad! nelze přiřadit i k samotným tvůrcům, paní Rudinské bych ho udělil bez váhání. Nejprve z historika Pavla Blažka vymámila kontakty na svědky a přestože mělo jít o spolupráci, následně natočila dokument, aniž by s Blažkem dále cokoli konzultovala. Zcela selektivně si pak vybrala pouze ta svědectví, která dokazují její předpoklady, nebo spíš drby a ještě má tu drzost tvářit se, jako by snad vlastní zásluhou objevila cosi, o čem doposud nikdo nevěděl. Umlácení disidenta bylo i na totalitu silné kafe a Stb se snažila věc zlehčit mimo jiné i tím, že na Pavla Wonku posmrtně vymýšlela různé pomluvy. Kdyby byla Rudinská alespoň důsledná při sběru těchhle drbů, pak by přišla na to, že se výpovědi členů Stb vyvíjely a měnily a často si i odporují. Rudinská tak fakticky nepřinesla jediný (!) důkaz pro svá vratká tvrzení, nemluvě o tom, že i z hlediska odborného místy předvádí naprosté nesmysly. Operuje s termíny jako např. "vědomá spolupráce" aniž by tušila co vlastně znamenají, mluví o policejním archivu, přestože žádný neexistoval (existoval pouze archiv Stb) a je tedy otázkou co tím vlastně myslí atd. Za jiných okolností bych to přešel, ale pokud člověk o Pavlu Wonkovi něco málo ví, respektive o tom, jakým brutálním a ponižujícím způsobem zemřel, pak se nemůžu ubránit pocitu znechucení nad chováním režisérky. ()

Nerd4Dreaming 

všechny recenze uživatele

Shlédnuto na MFDF v Jihlavě a za součást filmu považuju i emocionální diskusi po promítání, která vlastně ukázala co tomu chybí. Těžko z filmu vysuzovat, zda byl, či nebyl bezcharakterní člověk. Projekt se staví do pozice na kterou nemá právo a autorka to sama uznává, když se odvolává se na další filmy o Wonkovi. Bez toho, aby si člověk udělal kompletní obrázek o Wonkově životě, je nesmysl vyvozovat závěry. Jelikož se nestavím ani na jednu stranu barikády, dávám 3. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Sem tam sice někdo náhodou řekl nějakou zajímavou větu, ale kdo by ty jehly kupě sena hledal. Libuše Rudinská natočila o Pavlu Wonkovi dokonale uspávací dokument, ze kterého je sotva někdo chytřejší, než před jeho shlédnutím. Na kameru zabírající postavy přes listí jsem po chvíli začal být alergický. Zlaté mluvící hlavy. Zív! ()

Galerie (15)

Reklama

Reklama