Reklama

Reklama

Evangelium podle Brabence

  • USA The Gospel According to Brabenec (festivalový název)
Trailer

Obsahy(1)

Kniha rozhovorů novinářky Renaty Kalenské se členem Plastic People Vratislavem Brabencem zachycovala nejen vzpomínky na undergroundovou éru, ale také autorčiny zážitky s touto svéráznou osobností. Na nich staví filmové pokračování této publikace, které zachycuje další rozhovory Kalenské a Brabence – improvizovaná povídání odehrávající se na místech, jež pro Brabence a Kalenskou něco znamenají. Vzniklo tak pásmo nezávazného filozofování, sebeironických vtipů i poznámek o životě ptáků a přírodě jako takové. Záznamy povídání obou aktérů většinou snímané ruční kamerou jsou prokládány poetickými vsuvkami. (Aerofilms)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (17)

dvopet 

všechny recenze uživatele

FIlmařsky nijak zvlášť hodnotný dokument, kterému se ale daří vykreslit portrét Vratislava Brabence i v momentech, kdy se zdánlivě nic zvláštního neděje (pěstování rostlin). Čtvrtou hvezdičku přidávám za mentální svět samotného protaganisty a dokument doporučuji všem, kteří se chtějí s touto osobností lépe obeznámit. (KVIFF 50) ()

stone 

všechny recenze uživatele

Na tento dokument jsem se docela těšil. Vráťa Brabenec je velká osobnost a spolu s Jirousem jsou ( i když je Magor po smrti) jakýmsi geniem loci Plastiků. Bohužel Renáta Kalenská to pojala spíš jako příjemné posezení u mikulovského Free Shopu. Není to sice tak úplně málo, ale na "Evangelium" to rozhodně nestačí. To co Brabenec odhaluje ze sebe sama a co představuje jeho životní filozofii, je v jiných dokumentech. Tady to nevyšlo. ()

Reklama

charlosina 

všechny recenze uživatele

Natočit dokumentární film založený na rozhovorech bez použití jediného souvislého dialogu, tomu říkám umčo. // I když se odpoutám od toho, že paní novinářka Renata Kalenská je značně nesympatickou osobou (ba co víc, působila na mě vyloženě jako trubka, byť trubka oceněná Cenou Ferdinanda Peroutky), její podsouvání toho, co má Brabenec říkat, nerespektování jeho projevů, že o tom se bavit nechce nebo že k tomu nemá co říct (což bylo natolik zjevné, že i totální neznalec řeči lidského těla by věděl, kdy má držet hubu, pokud si dotazovaného alespoň trochu váží), to už jí odpustit nemůžu. // Vyvrcholením celého filmu, kdy ho i přes jeho protesty (ani její kozy na něj nezabraly) přece jen dostala na onen pomyslný vrchol, který měl posloužit jako symbolicé pódium s výhledem na věznici ve Valdicích, byla "otevřená zpověď" paní novinářky, kterou onen dokument o to víc zdegradovala (o koho tam vlastně šlo?), snad proto se celé dění pojmenovalo jako Evangelium, ona snad čekala rozhřešení či co... Na což ovšem Brabenec zareagoval tak, jak se na underground "pronásledovaný" filmaři s poněkud bulvárním přístupem sluší a patří: Brabenec drtí plechovku piva a říká "Líbí se mi ten zvuk." Prostě k věci. // Zpočátku jsem měla dojem, že se přede mnou otevírá jeden z nejintimnějších dokumentů, který je možné v současné produkci najít, ale záhy se tahle idea rozplynula v čemsi, co víc než dokument připomínalo reality show. Nikdy víc. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Brabenec, chartista a člen hudební skupiny Plastic people of universe, student teologie a vězeň , zahradní architekt v exilu, k němuž byl donucený na všechny nástrahy filmu odpovídá vyrovnaně. Provází a zpovídá ho novinářka Renata Kalenská. Napsala s ním i knihu rozhovorů. Brabenec se výletu po krajině společných vzpomínek účastní vstřícně, ale nijak jej neusnadňuje ani neusměrňuje. Zábavně se vyzouvá z otázek na bolest, odpuštění, smrt. „Jestli jsem šťastnej? To zní jako blbej.“ Dokonce tazatelku odzbrojí: „Co chci stihnout před smrtí? Ještě pár holek, třeba tebe.“ Vše, co je ve filmu ryzí, přímé, nelíčené. V dokumentu jsou také Brabencovi úvahy, vzpomínky , jeho texty, hudba, obrazová lyrika, která zážitek posouvá až k artové okázalosti. Proti ní však naštěstí vždycky znovu zabere věcnost zralé osobnosti s nohama pevně na zemi, která si nemusí na nic hrát, nic předstírat: „Jsem rád, že jsem starý a nemusím chodit do práce. Stáří doporučuju!“ Brabenec hodně mluví o zákonech přírody a své názory shrne řádem „místo lidského chaosu“ a své postoje shrne: „Příroda zpívá písně lásky, my blbosti.“ Zahradnické rady dává legračně úsečně: „To je kalina obecná. A kalina obecná prostě hustší nebude.“ S Brabencem jsem se poprvé naživo setkal na festivalu Trutnov open Air, kde jsem si dal ve festivalové hospodě pod plachtou trutnovské pivo myslím Krakonoše a vedle mě si přisedl podivný zarostlý, ale sympatický človíček a jal se jíst vuřta s horčicí na papírovém tácku. ()

sofiapetra 

všechny recenze uživatele

Kdybych o Vráťovi Brabencovi nic nevěděla a viděla ho v tomto dokumentu, tedy spíš domácím videu, poprvé v životě, zešedla bych údivem proč se moudrům a perlám, co tam z něj evidentně naprosto nepromyšleně vypadávaly, věnuje tolik prostoru a mediální pozornosti. Matoucí byl také název - ve výsledku to stejně bylo víc o Kalenské, která se nedokáže upozadit a z nějakého, mně zatím neznámého důvodu, se cítí být celebritou. Ztráta času. ()

Galerie (60)

Zajímavosti (1)

  • Natáčelo se například v pražských Vršovicích, ve Valdicích nebo v Kralupech nad Vltavou a okolí. (Terva)

Reklama

Reklama