Reklama

Reklama

Úkryt

(festivalový název)
  • Francie L'Abri (více)
Trailer

Obsahy(1)

Nervozita, stres a erupce násilí před bunkrem ve švýcarském Lausanne, kde každou zimu noc co noc dochází k selekci bezdomovců, z nichž drtivá většina jsou imigranti. Starý bunkr slouží jako krizový útulek, avšak množství žadatelů o lůžko překračuje nastavenou kapacitu. Nejprve děti, ženy, hendikepovaní a staří, na konec muži. Pod psychický tlak se dostávají všichni účastníci tohoto rituálu. Film snímaný ve statických celcích kombinovaných s detailními záběry diskutujících se zaměřuje na fungování mikrokosmu, ve kterém se odehrávají příběhy lidí uvězněných v bludném kruhu byrokratického systému. (MFDF Ji.hlava)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (3)

milancecil 

všechny recenze uživatele

294. Vizitka režimu zla a společnosti, která jej s lhostejností, strachem či pro výhody podporuje, takový je obraz doby, kdy na to nejzákladnější, na lidskou důstojnost se stojí dlouhá fronta a ne na každého se dostane a tak ti, co v souboji o to úplné minimum prohrávají se mění ve stále více a více zdivočelé tvory, pozbývajíce rysy lidského charakteru, až tam režim člověka dotlačí, aby přežíval jako tvor jiného živočišného druhu, stále rozsáhlejší plýtvání na jedné straně a na druhé straně toto, ta pravá tvář zločinného režimu, ne ta stále v reklamách vychvalovaná, ale právě tato, ta je tou prokázanou pravdou o doširoka rozšiřované lži, velmi smutné, bolestné, stísňující s pomyšlením, že do takové pasti se může dostat kdokoliv z nás, ano, můžeme se z milosrdenství, soucitu snažit pomoci jednotlivcům, ale trvalé nápravy tím nikdy nedosáhneme, když původce společenské zhouby a utrpení nebude odstraněn!!! ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Dokument o přetlaku mezi bohatým severem a chudým jihem. Sever jih potřebuje z demografických a pracovních důvodů, jih sever z ekonomických. Vidíme provoz dočasné ubytovny a jako vedlejší dějovou linii příběh ekonomického přistěhovalce z Mauretánie, který viděl jak si někteří sousedi, kteří se vrátili z Evropy postavili hezký dům a koupili drahé auto, prodal svůj krámek a vyrazil do Španělska. ()

Reklama

Mairiel 

všechny recenze uživatele

Pro festivaly dokonalý terapeutický film. Stojíte půl hodiny ve frontě na film, na který se nakonec stejně nedostanete, v duchu proklínáte tenhle systém a říkáte si, proč zrovna vám se tohle musí dít. Tak místo toho doběhnete na film Úkryt. Tam vidíte přistěhovalce, kteří tři hodiny stojí v zimě před ubytovnou jenom proto, aby zaměstnanci na poslední volná místa vybrali někoho, kdo se jim třeba víc líbí. Potom už všechna čekání ve festivalových frontách vypadají mnohem méně tragicky... ()

Galerie (20)

Reklama

Reklama