Reklama

Reklama

Grantchester

(seriál)
  • Velká Británie Grantchester
TV spot
Krimi / Drama / Mysteriózní
Velká Británie, (2014–2023), 40 h 26 min (Minutáž: 45–65 min)

Tvůrci:

Daisy Coulam

Předloha:

James Runcie (kniha)

Hudba:

John Lunn

Hrají:

James Norton, Robson Green, Morven Christie, Al Weaver, Tom Austen, Gregg Lowe, Pheline Roggan, Chris Bearne, Fiona Button, Ukweli Roach, Michelle Duncan (více)
(další profese)

Série(8) / Epizody(51)

Detektivní seriál z produkce britské ITV vznikl podle povídek anglického spisovatele, filmového dokumentaristy, televizního producenta a dramatika Jamese Runcieho. Jeho hrdinou je mladý reverend anglikánské církve Sidney Chambers z malebného Grantchesteru, nacházejícího se pár mil od univerzitního města Cambridge. Děj je zasazen do první poloviny 50. let. Mladý, poněkud nekonvenční vikář se slabostí pro jazz a whiskey, bojoval ve druhé světové válce, odkud si odnesl nepěkné vzpomínky. Zvídavý mladý muž se shodou okolností pustí do vyšetřování zločinu a spojí síly s místním policejním detektivem Geordiem Keatingem. Oba muži si přes počáteční nedůvěru padnou do noty a při vyšetřování se vzájemně doplňují. Hlavní roli reverenda Chamberse v seriálu ztvárnil James Norton, vycházející hvězda britské televizní i filmové tvorby (Šťastné údolí, Vojna a mír, Smrt přichází do Pemberley, McMafia), v roli inspektora Keatinga vystupuje méně známý, ale osvědčený, převážně televizní herec Robson Green. Dosud v letech 2014–2017 vznikly tři šestidílné řady, v letošním roce stanice ITV potvrdila, že se hrdinové brzy vrátí v řadě čtvrté. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (42)

plechulka 

všechny recenze uživatele

Tři hvězdičky za "starou dobrou Anglii" a jedna samostatná za "zatraceněsexy" reverenda Jamese Nortona. Na začátku seriálu jsem netušila, jak to mají anglikánští duchovní se sexem apod., ale jemu bych ten případný celibát nevěřila ani na vteřinu.... V seriálu nejde ani tak o zločiny, spíš o atmosféru a osobní problémy všech hlavních postav. Moc milé.... ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Takový mix Foylovy války, Otce Browna a Dona Mattea v Anglii cca 50. let 20. století. Anglikánský kněz řeší jak problém, že by se měl - minimálně na přání farníků - oženit, tak problmy se svou první láskou, s hospodyní, má traumata z války, a mj. sem tam vyřeší v městečku nějakou tu záhadu, zločin či vraždu. Atmosféra je povedená, příběhy však plynou velmi zvolna a nezajímavě, ani hlavní herec mi nepřijde vybrán nijak stylově. Navíc se nám ho snaží představit tak nějak lidsky (rozuměj, pije whiskey, ne cherry, občas si zakouří z cigarety, je hodný na šlapky), ale chybí tomu nějaký větší nadhled, bere se to až příliš vážně. Pro mne osobně spíše zklamání, protože podobných seriálů BBC chrlí v poslední době mraky, a nepřijde mi to už ani originální. ()

Reklama

emma53 

všechny recenze uživatele

Zajímavě pojatý seriál, kde vikář spolupracuje při pátrání po pachatelích trestních činů s policií, kterou tady zastupuje sympatický Geordie v podání Robsona Greena. A že se v Grantchesteru stále něco děje, o tom vypovídá celých šest epizod. Nedokáži přesně specifikovat proč, ale něčím mně připomínal seriál s Jane Marphlovou a její vesničkou Saint Mary Mead. Druhou moc sympatickou osobou byl vikář Sydney, na kterém ne jedno ženské očko ulpělo trochu déle než by bylo vhodné, ale pozor, ani Sydney to nemá s druhým pohlavím rozhodně jednoduché. A přitom všem, ať chce nebo ne, se stále vyskytuje na místech, kde se něco děje a jemu to nedá spát, dokud tomu nepřijde na kloub. Moc příjemná a milá podívaná, která sice není Oskarová, ale zpříjemní vám 6 x 45 minut vašeho života. A ty jejich cottages, včetně fary s vistárií.....to je moje slabost :-) - Škoda, že druhá řada už pro mě nebyla tak chytlavá. Ale ráda se s nimi ještě někdy uvidím, pokud na to dojde. Zatím goodbye Grantchester. ()

sud 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Po delší době velmi příjemné britské retrokrimi - příjemně starosvětské s dokonalou atmosférou poválečných let. Zajímavé případy často s velmi překvapivými vyústěními, velice zajímavé postavy (nečernobílé - kladní hrdinové se občas chovají hnusně a záporáci dokážou mít soucit) a absence přílišné politické korektnosti. To platí především o prvních dvou řadách, posléze to šlo se zajímavými případy trochu z kopce, hrdinové začali být maličko otravní a korektnost začala nemilosrdně vystrkovat růžky. 80%. ()

Thomick 

všechny recenze uživatele

What the dickens... mě to normálně baví! Po Downton Abbey se v Cambridgeshire urodilo další moje nečekané seriálové souznění. A rozhodně nejde o žádnou BBC tuctovku, jak tu píše honajz - imho spíš přesně naopak. Grantchester přichází s neotřelým přátelstvím jakožto nositelem senzačně fungující humorné složky; se zajímavým charakterem (střízlivého!) alkoholika-faráře; s pár řádně zamotanými a na malém prostoru elegantně rozplétanými detektivními případy (e02!!); a nakonec i s pár osudovými dějovými linkami, kdy veškeré flashbacky dávají s přibývajícími díly čím dál větší smysl. Po páté epizodě zatím konstatuju naprostou spokojenost. Norton je talent. ()

Galerie (1 376)

Zajímavosti (1)

  • James Runcie vytvoril postavu Sidneyho Chambersa ako poctu svojmu zosnulému otcovi, ktorý bol v 80. rokoch arcibiskupom z Canterbury. Rovnako ako Sidney, aj lord Runcie bol vojnovým hrdinom predtým, ako vstúpil do služby a stal sa súcitným a láskavým farárom. Riešeniu zločinov sa však nevenoval. (krasomama)

Reklama

Reklama