Reklama

Reklama

Naše krev je Sparta

(TV film)

Obsahy(1)

Psal se rok 1893 a v Praze byl založen sportovní klub Sparta. Klub, který se nejvíce proslavil v našich tradičně nejsledovanějších sportech – fotbale a hokeji. Popudem ke vzniku filmu byl fakt, že hráči AC Sparta Praha letos dosáhli vítězství ve všech třech našich nejvyšších fotbalových soutěžích (vyhráli první ligu, Pohár i Superpohár) a nedávno oslavili 120 let od vzniku klubu. Ať jsme či nejsme sparťany, musíme připustit fakt, že za tu dobu se klub stal součástí našeho života. O jeho počátcích neexistují téměř žádné obrazové materiály, a tak se o jeho historii dozvíme více ze čtyř krátkých animovaných příběhů, které vytvořil Marek Berger a namluvil Miroslav Donutil. Jednotlivé příběhy jsou pak „objevovány" malým fotbalistou. Před kamerami se samozřejmě objeví i bardi-pamětníci, jako například Tadeáš Kraus, který byl v padesátých letech klíčovým hráčem klubu, či další legendární hráči Václav Mašek anebo Václav Vrána, jehož vnuk Pavel Kadeřábek je obráncem Sparty dnes. Dokument pamatuje i na „sparťana století" Andreje Kvašňáka. Z hráčských ikon Sparty promluví ve filmu třeba Horst Siegl, Jiří Novotný, Jozef Chovanec, ale i hokejisté Jiří Hrdina, Pavel Richter, či slavní brankáři Jiří Holeček, Petr Bříza. Výčet známých osobností sportovního světa, které spojily svůj život s pražskou Spartou, by byl hodně dlouhý. Za těch 120 let je skutečně o čem vyprávět. (Česká televize)

(více)

Recenze (23)

Marrty3 

všechny recenze uživatele

Velmi vydařený a zajímavý dokument, který je vhodný pro všechny věkové kategorie. Za necelou hodinku zjistíme vše o fotbalové Spartě, plus jako bonus dostaneme pár informačních sekvencí i z hokejového bratra. Pro mě jako pro zarytého sparťana velmi poutavé a záživné téma. Myslím, že tohle si Spartička zasloužila. ACS ! ()

Terva 

všechny recenze uživatele

Velmi povedený historicky podložený dokument. Pro fandy Sparty úžasná rekapitulace posledních 120 let vzniku klubu. Pro neSparťany je to zajímavý pohled na jeden z nejslavnějších Československých klubů. Od Spartaku Sokolovo až do současnosti. Vše o fotbalu i hokeji. CITÁT - Ve Spartě může hrát málo kdo........... ()

Reklama

Olík 

všechny recenze uživatele

"Kdo že tu dnes bude hrát? Kdo že tu dnes zvítězí? Kdo že bílorudé dresy obléká? To celej českej národ ví! No přece: železná Sparta, Sparta železná" Mojí krví není Sparta a zcela zodpovědně mohu prohlásit, že se jí ani nikdy nestane, ale ne úplně mojí krví, ale spíše mým šálkem kávy je forma toho dokumentu. Poutavé, barevné, hravé - zastoupený je fotbal i hokej, vzpomínky i současnost. Očekávatelně neabsentují vzpomínající legendy, ale příjemným oživením jsou například animované sekce nebo zvídavé dětské ucho........a proto " Jen jeden klub já znám, ten na Letný chrám má, tam v Praze na Letný, hraje mužstvo nejlepší, tam prý hraje Sparta železná" ()

korok 

všechny recenze uživatele

Povedený dokument o asi nejslavnějším českém fotbalovém klubu a jeho hokejové sestře. Probrat pořádně historii obou oddílů by asi vydalo na mnohem delší stopáž, než je oněch 56 minut ale i tak se tvůrcům povedlo poměrně výstižně probrat všechny zásadní momenty ve více než 120-tileté historii. Potěšilo i animované zpracování prvních derbyzápasů s odvěkým rivalem Slavií. Jediné co bych vytknul, že se opakovaly stejné záběry, když by jistě šlo v archivech ČT vybrat mnohem více odlišných materiálů. Např. u rozhovoru s Horstem Sieglem pouštět a opakovat jeden jeho gól, když jich dal nějak kolem 160 a drtivá většina z nich je jistě někde zaznamenána. Jinak odpad! může dát jen fanoušek Slávie :-) ()

Mrkvič 

všechny recenze uživatele

Hokej by tam teda být nemusel, ale chápu, že to má z historického silné společné kořeny. Rozhodně je ale hodně slušná informační hodnota a zajímavé jsou i rozhovory s některýma legendama. Jak je sparta můj život atd jsou sice trochu otřepané a až úsměvné fráze, ale naštěstí tu jsou podány od opravdových sparťanů. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (1)

  • V animovaných pasážích filmu je hvězda na dresech Slavie otočená opačně, než ve skutečnosti - správně má být cípem dolů. (MiraSKS)

Reklama

Reklama