Reklama

Reklama

Zlatá mládež

(pořad)
  • angličtina Golden Youth (festivalový název)
všechny plakáty
TV spot

Obsahy(1)

Váš život je pro ně extrémní situace. Jsou mladí, zhýčkaní a teprve nyní poznávají prostředí a profese, o kterých měli jen mlhavou představu, ale velké předsudky. Zlatá mládež poznává, jak vypadají životy ostatních Čechů. Pět mladých lidí z velkoměsta se musí vyrovnat se vším, na co nejsou zvyklí – s náročnou manuální prací a svéráznými životními podmínkami. Na pět týdnů se z nich stanou řezníci na jatkách, obyvatelé Chanova, účastníci armádního kurzu přežití, rolníci v české vesnici v Banátu a ošetřovatelé v domově důchodců. Pořad vytvořila tvůrčí producentská skupina Kamily Zlatuškové a 15. září bude Českou televizi reprezentovat v Berlíně na prestižním Creative Forum EBU v soutěžním výběru dvaceti nejzajímavějších nových světových formátů. „Náš pražský výběr je zvyklý na komfort velkoměsta, na možnosti, které jim Praha poskytuje ohledně jejich kariéry, zábavy a společenského života. Za hranicí Prahy pro ně začíná neznámé území. A právě tam jsme je vždy na týden vysadili a zjišťovali, jak si s tím poradí a jak taková zkušenost pozmění to, co si o dané profesi nebo prostředí mysleli předtím," říká autor projektu Dušan Mulíček.
Jeho záměrem bylo prostřednictvím nového formátu poukázat na stereotypní bariéry stojící mezi různými částmi naší společnosti, a pokusit se je nabourat. Minimálně v hlavách pěti protagonistů. „Ty hranice nemusí být jen mezi velkoměstem a venkovem, tak jak je tomu v dílech z venkovských jatek a z vesnice v Banátu," dodává režisér Richard Komárek. „V případě dílu z Chanova jde i o hranice sociální a etnické a třeba v případě domova důchodců o hranice generační." „Je na divácích, aby posoudili, co si zlatá mládež z natáčení vzala, zda je ta zkušenost někam posunula. My jsme přesvědčeni, že alespoň trochu se rozšířily obzory každému z nich," komentuje záměr pořadu kreativní producentka Kamila Zlatušková.

V premiérové druhé řadě pět mladých Čechů na vlastní kůži poznává, zda zvládnou žít a pracovat mimo svoji komfortní zónu. Čtyři nové aktéry, zpěvačku Sharlotu, youtubera Mikea, začínajícího politika Petra, servírku a modelku Kláru, doplní hvězda první řady, Renáto... Noví adepti z řad privilegované zlaté mládeže si vyzkouší náročnou manuální práci i těžké životní podmínky. Tentokrát je tvůrci vyslali i za hranice České republiky, a zakusí tak život v zemích třetího světa, aby si uvědomili, že v globalizovaném světě se Čechů týkají i problémy lidí, kteří žijí na druhé straně planety. Zkorigují své předsudky a zhýčkané chování? Dokážou, že je v nich víc, než se na první pohled zdá? „Rozdíl mezi první a druhou řadou je hlavně ve výběru účinkujících. Nejde jen o to, že se v docusoapu objeví mediálně známá jména, ale i o to, že příslušníci této generace jsou mediálně zběhlejší než aktéři první řady. Vědí, jak se prezentovat před kamerou. O to zajímavější bude pro diváky sledovat, jak se v situacích, které jsme jim připravili, jejich snaha kontrolovat si svou image rozpouští a odhaluje se to, jací skutečně jsou,“ říká kreativní producent Dušan Mulíček. (Česká televize)

(více)

Recenze (108)

Matty 

všechny recenze uživatele

"My rádi budeme točit, ale když budeme pěkně na to odpočati..." Tvůrci Zlaté mládeže prozřeli příliš pozdě. Jejich stížnost na pasivitu aktérů ve čtvrtém díle je sice oprávněná, ale opomíjí, že problém tkví nejen v líné mládeži, ale i v samotném konceptu pořadu. Účastníkům chybí motivace. Nejsou povinni nic dělat, jejich postup do dalšího „kola“ není podmíněn splněním určitých úkolů a získáním bodů (když nepočítáme hlasování o jejich popularitě na stránkách ČT). Pouze se ocitají v novém prostředí a záleží víceméně na nich, jak se v něm zachovají, zda budou mít chuť zvednout zadky a hnout prstem. I díky tomu jde jen o vršení předvídatelných reakcí, u nichž se malý český člověk může spokojeně utvrzovat ve svých předsudcích: mladá generace nemá úctu ke stáří a fyzické práci, není schopna empatie, nezná hodnotu peněz, svého pohodlí a vzhledu si cení nadevše… Možná to byl záměr. Stereotypy se zobrazují snáze a jsou zábavnější než snaha jít víc do hloubky a nutit diváka k přemýšlení nad sociální determinací nebo hodnotami dnešní společnosti, přispívajícími k přesvědčení (nejen) mladých lidí, že je vlastně správné být egoistické hovádko. Nabízelo by se nejprve rozkrýt prostředí, v němž se pětice běžně pohybuje (co přesně dělají, kdo jsou jejich rodiče, za co nebo od koho dostávají peníze), poté jim (a divákům) v širších souvislostech předestřít, co je čeká, a nakonec je konfrontovat nejen se smradem, sračkama, chudobou a bolestí, ale zejména lidmi, které tento nevábný svět obývají. Právě větší reflexe počínání zlaté pětice těmi, kdo ji po týden musí snášet, by pořad mohla obohatit o důležitou sociologickou rovinu a částečně suplovat zoufalou neschopnost sebereflexe na straně Jiřího, Nikoly, Michala, Renata a Yeni. Takhle vznikla akorát freak show na úrovni primáckého Prostřeno!, na které si smlsne pracující třída (protože jí seriál propůjčí pocit morální nadřazenosti) a bulvární média, ale postrádá téměř jakoukoli relevantní vypovídací hodnotu a je srovnatelně povrchní jako lidé, o něž se navenek zajímá (ale které ve skutečnosti jen dost průhledně exploatuje). Od veřejnoprávní televize a dramaturgického týmu stojícího za Třídou 8. A, na níž byla patrná snaha problém také analyzovat, nejen se na něm popást, bych čekal víc. ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Celkem zajímavý projekt ČT. Má to konceptuální mouchy co se týče výběru účastníků (ovšem producentka Zlatušková jasně připouští, že název "Zlatá mládež" vznikl až v postprodukci), ovšem výsledek je minimálně pozoruhodný, když už bych se chtěl vyhnout použití ještě kladněji zabarveného adjektiva. Účastníci občas napřesdržku (ale to by byla asi většina lidí, kdyby měli týden dělat tento typ skopičin, jako si pro ně štáb ČT připravil), ale občas překvapili i nějakými svými silnějšími momenty. ()

Radek99 odpad!

všechny recenze uživatele

Povrchní bulvární paskvil. Ryze komerční televizní formát, který nemá ve vysílání televize veřejné služby co dělat. Jako argument pro odchod producentky Zlatuškové z ČT zcela dostačující... ()

LIVINGDEAD odpad!

všechny recenze uživatele

Tihle lidi nebudou nikdy pracovat. Jen se přiživovat a maximálně se živit prostitucí! Líbila se mi scéna, kdy bloger stál na nádraží, kde žebral a myslel, si, že se mu budou všichni klanět. Nikdo ho ale neznal - naprostá NULA :-) ()

Karlos80 odpad!

všechny recenze uživatele

Mainstreamem, školou a dalšími prorežimními institucemi totálně zmasakrovaní mladí lidé cestují po stopách "uprchlíků" (rozuměj ilegálů!) do míst, z kterých vycestovali. Moderátor této reality show nás informuje o těchto mladých lidech jako o rozmazlených blbečcích. Dále se ani nemusím dívat! Další scénář je zoufale předvídatelný - mladí lidé prohlédnou a s pokorou zjistí, jaké strasti musí nebozí ilegálové na své cestě za štěstím (rozuměj do Evropy) protrpět. Jak si jich musíme kvůli tomu vážit, předcházet si je, hostit je a ve všem jim vždy vyhovět, ustoupit jim a vytvořit pro ně prostředí, v kterém se jim bude pohodlně žít a v kterém budou moci plně rozvíjet své zvyky, rituály, náboženství atd. Jsme povinováni ilegálům zajistit co největší pohodlí a dokonale se postarat o ně i o rodinné příslušníky, které si sem pozvou. Pořad vznikl za podpory Evropské unie.. už jsem viděl lepší komedie! :-) Odporná masáž, manipulace a propaganda - výplach mozků mladým lidem a ostatním naivkům.. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Pošleme pětici namistrovaných parchantů do extrémních situací a pak odborně sondujme. Zjistíme, že se jim to nelíbí a patrně z toho máme být překvapení. Tak to moc nevyšlo, ale jeden důvod pro hvězdu jsem si našel - tvůrci totiž objevili TO Renato. Něco takového jsem v životě neviděl. Něco mezi klukem a holkou, mezi komárem a velbloudem, mezi idiotem a ufonem. Netuším, kde se to vyskytlo, ale jestli to někdy náhodou potkám, tak tomu z principu dám pořádnou ránu mezi tykadla a budu doufat, že se to nemnoží dělením. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Jsem na vážkách. Na jednu stranu se to nezbavuje určité panoptikálnosti, pracuje to výhradně s extrémy a stereotypy, které to příliš neposunuje - ale zároveň je to zvráceně zábavné! Zatím 70 %. ()

Djoker

všechny recenze uživatele

Dobrý no, až na to, že nejde o zlatou mládež. Ta skutečná se totiž nikde nepotřebuje producírovat v televizi, aby časem měla kšefty, viz. zdejší obsazení: herec/dabér, zpěvák/moderátor, modelka/miss, od pohledu sice kurvička, ale nucená brigádničit (u zlaté mládeže něco nemyslitelného) a prominentní synáček/student, který by rád do politiky. Poslední je jako jediný alespoň blízko škatulce, ale už ta potřeba se vzdělávat a mít v budoucnosti "práci", ho do ní prostě nepustí. Topolánkův syn by byl ideálním zástupcem. Pseudostudium minimálně do 30, kurvičky, podnikatelské večírky, fet, rychlý a hlavně drahý káry a po čase klasická česká trafika od tatíka. Tady jen sledujeme mladé lidi, kteří nechtějí makat rukama (opravdu novinka) a zároveň jsou schopní utrácet velké sumy za párty, oblečení a elektroniku, což je zmíněno hned v úvodu, aby se na ně průměrná vidle, která je ráda, že je ráda, mohla od první minuty pořádně nasrat. Jako protipól tady budou další vidle, které jsou ochotny celý život čichat hovna (v dalších dílech budou samozřejmě trpět jinak) a je to podle nich "úplně normální". ČT zase jednou objevila Ameriku. ()

gudaulin odpad!

všechny recenze uživatele

Nejsem cílová divácká skupina a spíš mě zajímalo, jak hluboko může Česká televize klesnout ve své snaze napodobovat komerční TV. Tohle je totiž formát, který se bytostně pro veřejnoprávní televizi nehodí, a řeči o tom, že reality show jsou odrazem reálného života, neberu ani v nejmenším. Tady je primární i sekundární záměr bavit publikum a navodit co nejkontroverznější situace a přijít s co nejkontroverznějšími účastníky. Silně se tu pracuje se stereotypy a tak nějak jsem si vybavil písničku To máme mládež Věry Špinarové a Petry Janů. Chytré to není ani trochu a navíc mám u těchhle pokusů ČT pocit, že to ani neumí a zůstávají někde na půli cesty. Jinak souhlas s Djokerem. Celkový dojem: 5 %. ()

Mertax 

všechny recenze uživatele

Tak pokud se podíváme na zdejší komentáře, Zlatou mládež tvoří: rákoska courající po mole, falešně přirozený damák, nestandardně orientovaný chlapec alias bukanýr zostuzující gaye, budoucí politický trafikant a ku*vička. Některá pojmenování pobaví, jiná méně, každopádně by si někteří mohli odpustit nesmyslné a trapné výkřiky o koncesionářských poplatcích, protože ČT zkrátka nemůže a ani nemá vysílat (viz její statut) jen dokumenty o našich vysloužilých pilotech v RAF nebo cestopisy s Bartoškou z dob, kdy měl ještě pár plicních sklípků zdravých./// Celkově sice seriál spíše utvrzuje v stereotypech a předsudcích, než aby je rozbíjel, byť se mu to občas daří. Dalo se předpokládat, že tito účinkující budou dělat problémy, ale v docu-reality nikoho nezajímá rozumná mládež, která to má v hlavě srovnané a není zhýčkaná penězi a komfortem./// Situace, kterým je skupina vystavena, jsou pestré. Mládež však není motivována tresty ani odměnami, tvůrci je tak nechají odjet z Chánova do hotelu, z lesa do hangáru. Chybí tomu pak napětí a grády./// Beru zpět, vojenský výslech, když se jedna sesypala a ostatní si taky částečně sáhli na dno, byl nečekaně drsný na první veřejnoprávní! Zlatá mládež v rámci skromného počtu dílů nabízí výzvy pracovní (jatka), fyzické (výcvik), sociální (Chánov) nebo emoční (domov důchodců). Vzhledem k délce natáčení výsledná stopáž neposkytuje dostatečné odpovědi na řadu otázek. Pracovali opravdu týden? Kde jedli? Co dělali večer? O čem se bavili? Proč jim nechali notebooky? Směli chodit po práci, kam chtěli? Když už začínají aktéři konečně komentovat zajímavá témata nebo čerstvé zážitky, díl končí. Prostor není věnován ani sporům mezi účinkujícími, takže pokud to má být reality show, je to nedomrlé. Jestli to chce být dokument, je pak chudý na informace. Celkově je to však zábavné a myslím, že pro mnohé i podnětné, protože pořad zkrátka vybízí k tomu, abychom konfrontovali sami sebe s otázkou, jak bychom se v daných situacích zachovali my. Ovšem nečekejte skutečnou zlatou mládež, ta vypadá jinak. Kvůli dvacce sem si zničil boty za dva tisíce. ()

kulyk 

všechny recenze uživatele

Tak to vypadá, že se trošku rozepíču. S chladnou hlavou přejdu veřejnoprávní koketování s bulvárními formáty, to si zase někdo na Kafkách hraje na býbýsý tů, pominu i nedotaženost, neboť pupíci nám tam ve skutečnosti jen přičichávají k práci, nemusí skutečně dřít, tedy vše pojímají jako obrovskou bžundu a dobrodružné holydejs. Radostně zakotvím teprve u obsazení. Slečna Nicoleta, která hned ve druhé větě zdůrazňuje, že se neživí svým tělem, ovšem miluje úspěšné muže a tak bude patrně ten dražší typ kurvičky, co se po omlékování poslušně nezvedne a neodkráčí do hajzlu, alebrž furt smrdí pánům v jejich osobním prostoru a otravuje je kravinami, má bradu jako rypadlo, plstěné vlásky, dvě brigády na krku a někoho, kdo jí platí soukromou, tedy fake školu. Zlatá mládež jako noha. Obdržela od produkce kamarádku Čang Hohng Hlen, která se umístila! Dokonce jako třetí!! Na nějaké soutěži lokálních rákosek v courání po mole, prostě sereblita v každé tržnici a osobnost silná více, než madame Curie. Aby ženský element převážil, byl doplněn obludný Rendík, mistr patka přepálený tak, že mu to musí co chvíli shodit pojistky. Naštěstí je skutečným realistou, neboť o sobě tvrdí, že umí zpívat, má smysl pro humor a bude se úspěšně živit svým xychtem. No - držím palce, protože pokud k tomu dojde, nadšeně odhodím lopatu a vyrazím do světa coby nadějná akvabela, jelikož jsem jednou dokázal přeplavat dětské plivátko a prsty na nohou mi pojí (stejně jako jemu) docela praktická blána. Michálek je čurák největší, přesto bych mu rád pogratuloval. Nejen že naznačil, jaký typ lidí usiluje o politickou kariéru (prudce mi připomíná křížence Dienstbiera juniora s mladým Bendou), ale sám se do budoucna z veřejné sféry vyloučil, protože s takovou ostudou ho snad coby zastupitele neskousnou ani bohorovní Češi. Kocman.... sice hledí jako vyoraný hlodavec a něco s ním divně šije, ovšem působí prozatím nejnormálněji, holt exprd na předstírání, tedy herec. I jednu až dvě sympatie bych mu poskytl. Tolik tedy k případům, které nám ráčili Mulíček, Zlatohlávková a Komárek předhodit. Netuším, kolik pičusů s exhibičními sklony se do castingu nahlásilo, jsem však přesvědčen, že byť ve skutečnosti nejde o zástupce zlaté mládeže, zbytečné lidi zastupují dostatečně. Výchovný rámec pořadu nechybí, jen by bylo záhodno více zdůraznit, že každý Jarda z Vidlí, který po ránu hodí vercajk do nohavic a odkráčí kuchnout pár set prasat, má coby jedinec neměřitelně vyšší společenskou hodnotu, než výše zmínění experti na sebelásku. Vhodnou formou zdůraznění by mohlo být pár facek, které přinejmenším čtyři zbytečníčci obdrží co pár minut, dokud se alespoň trošku neproberou. Z opatrnosti dám tři, protože se trošku děsím zpracování tématu romale, co má přijít příští týden. Z minuty na minutu to tu záchvat politické korektnosti může sejmout na odpad. ()

tahit odpad!

všechny recenze uživatele

Pro mě zbanalizovaný televizní výtvor s nulovou hodnotou. Jejich fráze jsou jako kuňkání žab při nicotných dialozích, je z toho cítit trapnost. Ke kvalitě obsahu pouze, že to je hloupost na entou. ()

Hrabka 

všechny recenze uživatele

Nelze to brát příliš vážně a myslet si, že tento víceméně tragický vzorek má nějak objektivně zastupovat dnešní mladou generaci. Ačkoli je to celkem chujovina, tak některý ukázky z "netradičních míst" jsou celkem zajímavý a dámička Renato dokáže nechtíc velmi dobře pobavit. ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Jedna hvězda za nápad a provedení, ostatní vč. protagonistů jasně dokazuje, jak špatně naše společnost na tom je.! ()

Big Bear odpad!

všechny recenze uživatele

Dlouho jsem přemýšlel, kde že jsem ten orlí nos i výrazný projev gesty Jiřího Kocmana viděl. A pak mi cvaklo - film Hany. No nevím, kde tuhle bandu blbečků pochytali, nebo zda byl na blbečky nějaký konkurz, ale jestli tohle je ,,zlatá mládež'' tak no nazdar... Netvrdím, že jsem se nebavil zejména u případu Renato. Jinak je to ale hodně laciný formát, kdy vymazlence hodí do břečky všedních dní a těch nejhorších profesí, které ani ,,normální'' člověk v některých případech nedá. Jeden kravskej žaludek, na víc to necením. * -------- 3.7.2018 : Jelikož ,,dvojka'' tu nemá samostatnou stránku, tak dopisuji sem. Možná někomu sedl fakt, že se ČT a také EU plácly přes kapsu (ano platilo se to částečně z nějakého fondu EU - pročpak asi? :-) a tak partička zažívala advenčr v opravdu exotických destinacích, ale mně tedy ne. Z původní skupinky pacošů zůstal jen Renáto a zbytek byl obměněn takovými perzónami jako třeba individuem, které si říká Majkjepán jenž měl na YTB než mu jako kriminálníkovi blokli účet zástupy pubescentních obdivovatelů a potencionálních dráždičů městské v Praze. Scénka z Afriky, kde mamča má 5 dětí a pláče, že je neuživí, páč taťka (prý) umřel, mně nedojmula, ale načtvala a nedojmuly mně ani ty další. Ne nejsem cynik. Je mi líto lidí co se narodili na blbé straně světa... Ale tak to prostě je. Nechápu proč má někdo v Africe, kde se neuživímít 5 dětí, když je nemám ani já u nás protože si umím spočítat, že by to finančně bylo hardcore, pokud bych jim měl zajistit určitý standard života z hlediska potřeb, kroužků, vzdělání... A o tom to je. Oni takhle nezvažují. Víc dětí, větší jistota na stáří... Populace tam roste neuvěřitelně... Neuživí se, ale jsou tu humanitární potravinové pomoci, takže populační exploze pokračuje... Proto sem teď jede do Evropy celá Afrika na nafukovačkách nebo se nechá nakládat na lodi nevládních ziskovek. Neuživí se a navíc je živí sen o životě bez práce v bohaté Evropě... Proč o tom píšu? Protože jistě nebylo náhodné zrovna v dnešní době to závěrečné kázáníčko na konci druhé řady o tom jak bychom měli být vnímavější k Africe atd... Ne, nebudu. Podpořím projekty tam, ale tady je nechci. A dost mně štve, že musím ČT plati na takovéhle projekty, točené na něčí zadání, protože tady jde o záměr o čemž už jsem přesvědčen... I blbost má sve meze a ty byly mnohonásobně překročeny. Měním z jedé hvězdičky na propagandistický - ODPAD !!! ()

666teen

všechny recenze uživatele

I to poslední, zchromlé prase stižené červenkou, které neprošlo selekcí, aby se mohlo zúčastnit převtělení do jaternic, je užitečnější než tahle Zlatá Pětka. I když kozačky z Renáta by jistě hřály. Uvidíme, co se bude dít dál. ()

Allien.9 

všechny recenze uživatele

Na jednu stranu (asi) poučné, na stranu druhou nic než další ohavná reality-show parazitující na vážných tématech. ()

Peytl odpad!

všechny recenze uživatele

Tak, hmmm... jakoby, jakoby, prostě, eééé, prostě, jako prostě, jakoby, jakoby. Želpeytla to prostě jakoby nebylo, bylo to opravdu a tím myslím vopravdu. Vedle žánru dokumentární by mělo býti dopsáno sci-fi, velice špatné sájfáj. Prostě jsem jakoby rád, že prostě při zvracení si jako, ééé, jakože nepobleju jakoby vlasy. A to jsem o ně prostě nepřišel jakoby v solárku. Á dost! Ale kecám, šeredná za tejden tlustá vysolárkovaná píča, co vypadá v deseti na pade, rákoska s jitrnicí na palici, kterou vidět staří rákosníci, zavřou večerky a zabijou se bambusovým výhonkem, a neidentifikovatelný odporný buzerant s nijakými idioty za prdelí... no, to je sonda. ()

AllShallFall odpad!

všechny recenze uživatele

Jsem opravdu ohromený z nějakého homosexuála, dvou šlapek a dvou "šlechtických smradů" z naší multikulturní, kapitalistické, liberální a humanistické Prahy. Vůbec nevím co k tomu více napsat. Životy jako v bavlnce a pak při setkání s realitou to těžce nedávají, hlavně že utratí 50-ti tisíce a vydělají 50-ti tisíce. A vůbec je nezajímá, že někde v koutech jejich vlastní země padají lidi na držku, protože musí udělat 250 hodin, aby měli víc než minimální mzdu, kde lidé musí dodržovat přísná pravidla, aby vůbec na to živobytí měli, kde lidé tvrdě pracují aby, aby smetánka si mohla dát v té nejlepší pražské restauraci steaky, kde žijí cikáni ve špíně ve zdevastovaných bytech, plných potkanů, švábů a štěnic, práci, hygienu, slušné vychování neviděli ani z rychlíku. Teď nevím, jestli mi má být na blití z těch cikánů, nebo z těch velkoměšťanských parchantů, kteří podle všeho možná na vysokých školách studují, ale jsou tak omezení, když ani neznají skutečnou tvář tohoto státu. Ano, milá zlatá mládež, za miliony utrápených českých životů mohou právě vaše maminky a tatínkové, kteří s pokaženou myslí a touhou po vašem přepychu, rozkradli to, co český národ léta budoval a zvolili a zařídili právě takový systém, by si ze šikovných českých rukou nadělal otroky. Právě vy a všichni vám podobní, jste největší zlo pro tuto zemi. Nejsou to žádní "náckové", jak jste se snažili uboze naznačit. Ale jste to Vy a vaše pochybná morálka, kterou propagujete v televizi dnešní mládeži a ta vás slepě kopíruje s páskou na očích, kdy se honí pouze za špinavými penězi a svojí kariérou. Věřím, že přijde chvíle, kdy se ocitnete na hraně přežití, jako my všichni a budete nuceni sáhnou po té nejhorší a nejšpinavější práci a nebo s vašimi make-upy, penězi zahynete, až se jimi budete dusit, protože my už vám přestaneme sloužit a nebudete mít co žrát. ()

Reklama

Reklama