Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Podkladem amerického snímku Toulavé boty (1999) se stala stejnojmenná knížka, kterou v Paříži napsala modelka Angela Sheltonová a v níž popsala svůj život na cestách s nekonvenční matkou, která neustále utíkala před svými zhroucenými milostnými vztahy. Její manžel Gavin O'Connor si přečetl rukopis a přesvědčený o jeho filmovém potenciálu začal s Angelou psát scénář. Než se dostali ke třetí verzi, tak se rozvedli, ale to nijak nepoznamenalo jejich další profesionální spolupráci. V konečné verzi scénáře nakonec ve zhuštěné podobě vykrystalizoval fiktivní příběh matky Mary Jo Walkerové a její dvanáctileté dcery Avy, které cestují do malého městečka Starlight Beach u kalifornského San Diega, aby už po několikáté začaly úplně od začátku.

Film je hereckou exhibicí britské divadelní umělkyně Janet McTeerové (mj. prestižní cena Tony za titulní roli v Ibsenově Noře), která se poprvé objevila v hlavní úloze amerického filmu (její jižanský akcent je bezchybný). Za svůj výkon dostala mj. Cenu Národní filmové rady, Zlatý glóbus a nominaci na Oscara i na nejvyšší ocenění nezávislé americké scény Independent Spirit Award. Postavu řidiče náklaďáku Jacka Ransona vytvořil sám režisér Gavin O'Connor (pro svou roli údajně přibral 20 kilogramů). Ten se kromě režie a scenáristické spolupráce podílel také na produkci (spolu se svým bratrem-dvojčetem Gregem O'Connorem a přítelem Tedem Demmem). Během pouhých 24 dnů natočený snímek je naplněn živoucími postavami, jejichž příběhy jsou možná málo efektní (v hollywoodských filmech bychom je hledali marně), ale o to realističtější a přesvědčivější. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (13)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Název tohodle filmu mi okamžitě připomnělo písničky u táboráku o botách toulavých. V tu chvíli jsem zbystřil s tím, že tenhle film, ačkoliv nevím, o čem je, by mohl být dobrý. Představoval jsem si příjemný film o cestování a poznávání nových krajin, názorů a lidí a ve výsledku jsem dostal nějaký naprosto průměrný drama o matce a dceři. Tady název udělal svoje, ale nadšení kleslo hnedka první pikosekundou. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Po několikáté a zase úplně od začátku.. Knížku bych si hned přečetl. Bez chlapů (naštěstí se do nich tvůrci hloupě nestrefují) to jde poměrně bez karambolů, milá nezávislá road movie těží zejména ze sympaticky uvolněné atmosféry a živočišného herectví hlavní hrdinky, která má za sebou hned několik vztahových škraloupů, divákovi přesto zabrnká na notu. Uvěřitelně napsané postavy a situace, a ceny nejen pro širokému publiku prakticky neznámou Britku Janet McTeer se úspěšně hrnou. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Povedená komedie někdy na hranici sladkobolnosti, což ovšem vyrovnává dravé a živočišné herectví Janet McTeer, která je přes počáteční mírnou protivnost v závěru neodolatelná. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Už jsem se bál dalšího příběhu o silných ženách, které se obejdou i bez omezených mužů. Režisér naštěstí neměl ambice dokazovat, že je největší feministka v okolí, a tak hrdinky mohou dělat pěkné pitomosti a chlapi nemusejí být karikatury. Skvěle obsazené a ještě lépe zahrané. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Road movie svérázné matky a dcery, které hledají, kde zapustit kořeny a začít nový život. Nic velkého ale docela potěší. ()

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

I když se budu držet hodně zpátky s antipatiemi k filmové Mary Jo, nic to nebude měnit na faktu, že snímku je souzeno, abych ho neviděla víc, jak jednou. Ne, že by byl vyloženě špatný, prostě jsem na toto téma viděla lepší a nemohu se zbavit dojmu, že ani předloha nemusela být úplně košer (psala ji přeci jen dcera) , tím myslím, že Mary Jo měla pěkných pár much navíc, než se přiznalo, a to není fér vůči jejím ex-partnerům ani divákům. ()

ad-k 

všechny recenze uživatele

Příjemná nezávislá podívaná plná nejen rodičovského citu a spontánních úsměvů... celý film pohladí. 70% ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Není to film, bez kterého by se nedalo obejít, ničím nevybočuje, ale základní aspekty kvality splňuje. Hodnotím 75% ()

LadyDevil 

všechny recenze uživatele

Znám málo filmů, kde je tak hezky ukázán vztah mezi matkou a dcerou..Mary Jo je mi velice sympatikcou postavou tím, že si nehraje na dokonalého rodiče, ale je k dceři naprosto upřímná a "zasvěcuje" jí do všeho bez zbytečných řečí okolo, přiznává svoje chyby, je potrhle bezprostředdní, ale zároveň milující, starostlivou mámou, které záleží na tom, aby její holčička i přes všechny útrapy byla šťastná.. Film je okořeněn spoustou vtipných scének, a právě to ho dělá tak pěkným... ()

Reklama

Reklama