Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Lennox je bezcitný boháč, ktorý myslí len na vlastné potešenie. Annu, chudobné dievča, dotlačí k falošnej svadbe. Anna verí, že je to pravda, no keď otehotnie, Lennox ju opúšťa. Dieťa Trust Lennox po čase zomiera a Anna sa túla až kým si nenájde novú prácu. Zamiluje sa do nej David, no ona ho odmieta kvôli svojej minulosti a na scéne sa znova objavuje Lennox... (matriosa)

(více)

Recenze (17)

Morien 

všechny recenze uživatele

(1001) Pro mě mají Griffithovy filmy hodnotu jako materiály zachycující svou dobu, ale ani tak si nedovedou udržet moji pozornost. ()

Kass 

všechny recenze uživatele

"Prostý příběh pro obyčejné lidi". Tak zní podtitul filmu, jenž ve své době zaznamenal mimořádný komerční úspěch a stvrdil Griffithovu pozici prvotřídního lidového vypravěče. Griffith dávkuje v přesné míře sentiment, humor a napětí, v jednoduchém příběhu, který je ovšem podán natolik suverénně, že si v něm to své najde skoro každý. Těžko zde hledat nějaké chyby, záleží jen do jaké míry s vámi bude rezonovat strastiplná pouť životem zkoušené Anny, a do jaké míry jste vděčným divákem dlouhých němých filmů. Lillian Gish je v roli Anny výborná. Myslím, že šlo o jednu z jejich nejlepších rolí, která jí byla nepochybně psána přímo na tělo. ()

Webb 

všechny recenze uživatele

Bylo mi ctí zhlédnout režisérskou prodlouženou verzi. Jsem ohromen Griffithovým zpracováním sondy do divákovy duše s citem pro budování silného příběhu, rytmem vyprávění, stříhacími sekvencemi a špičkovými hereckými výkony. Měl jsem obrovskou chuť plivnout na monitor ve chvíli, kdy se na něm zobrazoval namyšlený svůdník Sanderson, kterého Lowell Sherman zahrál dokonale. [8,5/10] (D. W. Griffith) (Němý čb. /// Produkce: D. W. Griffith /// Scénář: Anthony Paul Kelly, Joseph R. Grismer, D. W. Griffith podle stejnojmenné divadelní hry Josepha R. Grismera a Williama A. Bradyho a hry Annie Laurie Lottie Blair Parkerové /// Kamera: G. W. Bitzer, Hendrik Sartov) [1001 FILMŮ, KTERÉ MUSÍTE VIDĚT, NEŽ UMŘETE] ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Ak by Way down east skončil podobne, ako Broken blossoms, urobil by som si výlet do Ameriky, aby som sa išiel opýtať Griffitha na cintorín, prečo ma toľko trýzni. Way down east je dôkazom jeho výnimočných filmárskych schopností, v tomto prípade najmä gradácie deja v poslednej štvrtine filmu, ktorá je strhujúcejšia, ako drvivá väčšina rozsiahlych melodrám naprieč dejinami kinematografie. Sekvencia záverečnej záchrany je zinscenovaná na svoju dobu skutočne neuveriteľne, podstatné ale je, že funguje dokonale po emocionálnej stránke. Podľa hodnotení chápem, že takáto archaická kinematografia (a ešte pri takejto stopáži) nemusí osloviť každého, ale každý by sa mal pokúsiť nazerať na ňu s otvorenou myslou. Ja som tento film nemusel brať ani v kontexte doby, aby ma uchvátil. P.S.: Videl som rozšírenú verziu, knižná predloha by mohla slúžiť aj ako základ pre výpravný televízny seriál. ()

vypravěč 

všechny recenze uživatele

Strhující panoramatické dílo. Příběh svedené dívky, která opouští vyhaslý rodinný krb a ocitá se na nekonečné cestě, při níž je každý krok životním výkonem, rámcuje a integruje se světem (ba universem) přehršel výstižných dějových miniatur, které silné osobní drama současně rozšiřují i odlehčují - a zvláště tento zřetel ke komickému či grotesknímu jsem přivítal, a nejen proto, že snímek úspěšně odpatetizoval. Svět, který se na nejedno zesláblé tělo valí jako přívalový déšť, není nikdy ze všech stran ježatý, a občas i ten, který pro slzy nevidí, znenadání sklouzne na jeho bílé břicho. Tak i zde trpící a rostoucí hrdinku doprovázejí bezelstní, podlí, směšní, dětinští i moudří, v jejichž souběžných osudech se svět vyjevuje jako bezoddyšně cirkulující. Tragédie tak nemá daleko ke grotesce, a i ta se záhy rozptýlí jako mlha a odhalí zrcadlo, v němž se uvidíte sami. Závěrečný boj o budoucnost, při němž hrdinka spěje ke dnu a jinoch k výšinám, přesvědčivě odpovídá všem pochybovačům o bytostné jednotě světa. Bios. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Krásne romantický príbeh v tej najlepšej réžii majstra Griffitha s úchvatným záverom. Dokonalá ukážka nemého spektáklu. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Krása němého filmu je v tom, že už tak trochu z toho, jak se herci tváří, poznáte, jestli je to šmejd nebo ne. To je trochu škoda, protože je to do jisté míry omezující. Právě v tomhle snímku D. W. Griffithe je to hned na začátku patrné a je to skoro škoda. Kdyby se Sanderson od začátku netvářil jako šmejd, možná to bude ještě silnější než v tomto případě. Docela mi ještě vadí, jak se Griffith pitvá ve víře. Právě v "Cesta na východ" se tak neustále a rádoby nenuceně dostává do popředí. Ano, Griffith byl očividně věřící, ale to neznamená, že by mi v tomhle směru jeho názory neměli vadit. Holt moje povaha. Nevěřím v boha, tak to prostě je a jeho protěžování jako spasitele mě irituje. Vrcholem snímku je samozřejmě jeho závěr, kde se střídají exteriérové záběry s interiérovými v mrazivém tempu. Film zde skutečně graduje v tom plném slova smyslu a Griffith dokazuje, že pro dramatické scény není potřeba moderní techniky, ale pouze umu, kterého měl na rozdávání. ()

Wiliem 

všechny recenze uživatele

Vlatně tomuto snímku ani nelze tak moc vytknout, jedná se o celkem příjemný příběh s možná až trošku příliš šťastným hapyendem. Jedinou vadou zřejmě zůstavá jen délka, což je fakt který podle mého činí z tohoto na pohled celkem sympatického námětu až příliš rozvleklou melodramatickou podívanou. 65%. ()

Aleee89 

všechny recenze uživatele

Celou dobu jsem byla přesvědčena, že mě Griffith nedokáže přesvědčit. Už jsem totiž viděla pár jeho filmů a moc mě nenadchly, proto se mi ani do Way Down East moc nechtělo. Zvlášť, když jsem viděla tu délku dvě a půl hodiny. Bála jsem se, že se zase budu nudit... Ale naštěstí se tak nestalo. Sice mi chvíli trvalo, než jsem se do postav vcítila a s filmem se sžila, film se nerozjel hned na začátku, ale třeba poslední půlhodina svým napětím všechno vynahrazuje a vylepšuje hodnocení tohoto filmu z mé strany. Takže nakonec musím Griffithe docela pochválit a uznat, že tohle je pro mě jeho nejlepší film. ()

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

(hodnotená 145-minútová verzia)  Zdá sa, že D. W. Griffith v mojich očiach rastie každým ďalším a novším filmom, ktorý od neho vidím. Od Zrodenia národa, ktoré ma zaujalo iba po technickej stránke a kvôli jeho významu pre kinematografiu, cez lepšiu Intoleranciu, lepší Zlomený kvet, až po výbornú Cestu na východ, ktorá už má silný, perfektne vystavaný príbeh, výborné gradovanie dramatických situácií, slušnú prácu so psychológiou postáv a najmä konečne veľkú dávku emócií. Výborne stvárnené boli jednotlivé, veľmi rôznorodé postavy. Svätuškár Squire Bartlett (Burr McIntosh), klebetnica Martha Perkins (Vivia Ogden), ktorá plní funkciu miestneho rozhlasu, roztržitý profesor Sterling (Creighton Hale), ktorého postava akoby bola vystrihnutá z grotesky a prilepená do tejto inak vážnej drámy, ale predovšetkým slizký sukničkár Lennox Sanderson (výborne stvárnený Lowellom Shermanom) a dievčina čistej duše Anna Moore (skvelá Lillian Gish). Záverom ešte musím pochváliť výbornú hudbu The Mont Alto Motion Picture Orchestra, ktorá je kompiláciou historickej "photoplay" hudby a do filmu perfektne zapadá. Keď nejaký hudobný sprievod, tak práve tento. ()

jane1106 

všechny recenze uživatele

Škoda, že jsem neviděla 100 minutovou, nýbrž o celých 50 min delší verzi. Cesta na východ se mi tak rozplizla do nekonečné celodenní nudy, u které jsem nedokázala vydržet delší dobu v kuse. Nejzajímavější (hlavní) dějová linie je neustále retardována výstupy vedlejších, rádoby komických postav, jejichž pitvoření mi neuvěřitelně lezlo na nervy. Za pozornost tak stojí především, zde již několikrát zmiňovaná, scéna s ledovými krami. Abych ale jen nekritizovala, snově půvabný obličej Lillian je zde obzvláště fotogenický a potěšil mě i převážně civilní výkon mužného Richarda Barthelmesse! ()

bobrux 

všechny recenze uživatele

Závěrečná scéna nepostrádá výborné načasování a gradaci, nicméně mnoha částem by prospěla přísnější ruka střihačova. Neříkám, že se to vleče jak smrad, ale mnohdy je divák téměř až násilně nucen sledovat rozvleklé scény, které na zápletku mají pramalý vliv. Z tohoto důvodu bych doporučil spíš verzi kratší a ne režisérskou, kterou jsem si užíval dvě a půl hodiny. ()

PetraMishka 

všechny recenze uživatele

Lilian Gish jako chudá dívka, která odchází za bohatými příbuznými do města, kde si ji vyhlédne dandy Lennox a chce ji svést. Protože se však dívka nechce dát, uspořádá pro ni falešnou svatbu a nastěhuje si ji do domu, kde ji může navštěvovat podle libosti dokud nezjistí, že je těhotná a nevyjeví ji pravdu o sňatku. Ubohá dívka odchází na vesnici, kde v penzionu porodí syna, který brzy umírá. Když ji vyženou, hledá práci, kterou najde poblíž a zamiluje se do syna pána domu, ale vzhledem ke své minulosti musí jeho přízeň odmítat. A pak se všichni dozvědí pravdu o jejím mimomanželském dítěti, což vygraduje v závěrečnou scénu na rozmrzající řece. Příběh je silný a režie velmi dobrá, nejvíc si ale cením toho, že hrdinka narozdíl od ostatních své doby, nemlčela a nebála se před všemi říct i svou verzi příběhu. ()

Reklama

Reklama