Reklama

Reklama

Temnota

Trailer 1

Obsahy(1)

V tom domě se něco skrývá. Něco temného z dávných dob, co zde nehnutě, tiše a vskrytu přebývá už čtyřicet let. Jen ve tmě se to může zhmotnit, jen tma to může uvést do pohybu. A do takového domu, na kterém leží strašné a ukrutné tajemství, se nastěhuje rodina s malým chlapcem a labilním otcem na pokraji nervového zhroucení... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (225)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Se španělskou kinematografií příliš zkušeností nemám, a tím méně se žánrovými snímky z oblasti hororu. K Temnotě jsem přistupoval tedy a priori s nedůvěrou. Kupodivu byl jsem nadmíru spokojen. Není to film s vysokým rozpočtem, špičkovými triky nebo plný známých hvězd. Je to ale snímek s nanejvýš zajímavou atmosférou, která mi připoměla klasické povídky klasika žánru Lovecrafta. Základní rekvizitou je podivný starý dům na samotě, kde se kdysi odehrálo něco děsivého a spoustu let tam nikdo nebydlel. Do té doby, než ho osídlí po desítkách let chátrání nová rodina. Tohle prastaré schéma je stokrát obehraná písnička, navíc aspoň z počátku film nabízí vlastně jen pocit všednosti prožívaných banálních rodinných problémů. Poznenáhlu se začnou dít zvláštní věci a události dostanou znepokojivý vývoj. Za přesvědčivou nepříjemnou atmosféru svědčí film i skvělé, přesně načasované hudbě, zvukovým efektům a ze všeho nejvíc pak střihu. A vše završí finále, které opravdu nekončí happyendem. Objektivně vzato, filmu přidávám, ale na druhou stranu se mi už dlouho nestalo, že by nějaký horor ve mě vyvolal příjemné mrazení v zádech, a k tomu u několika scén opravdu došlo. Ten zneklidňující obrázek na zdi s tajemnými tvářemi se mi vryl do paměti. Příklad filmu navazujícího na starou školu klasických důchařských příběhů, který sice pracuje s řadou žánrových klišé, nicméně řemeslně zručně a inovativně. Na úspěchu Temnoty se jako producent podepsal zkušený hororový matador Brian Yuzna. Celkový dojem: 85 %. ()

nash. 

všechny recenze uživatele

Okořenit klasický příběh o strašidelném domě, se všemi jeho obvyklými proprietami, kingovským motivem otce propadajícího šílenství (když se dobýval do dveří k ženě, opravdu jsem čekal, že si skočí pro sekeru), příběhu sice pomohlo, ale ne tak jako v první půli strach a napětí budované pomocí nenápadně gradujících náznaků a některá mrazivá odhalení v půli druhé. Výsledkem je slušná a místy působivá variace tradičního žánrového motivu, která ve své váhové kategorii obstála se ctí. ()

Reklama

dwi 

všechny recenze uživatele

Po dějové stránce ničím inovatiní, ale přesto zajímavý horor. Zápletka, obalená do trošku jiného hávu, je vytěžena z kvanta jiných (starších) filmů. Zajímavé budování atmosféry, vizuální stránka a konečně trochu zajímavý konec činí ovšem z tohoto hororu menší nadprůměr v současné produkci. S hudbou je to už o něco horší. Bezpodmínečně se snaží vyvolat u každé lekací scény infarktózní stav, což po chvíli začne rušit. Stačilo by jen jemně oscilovat s napětím, hrát si s divákem, dopřát mu, aby si budoval svůj vlastní strach, a ne hned dát najevo zbytečně zhuštěnými rytmy příchod vylekání (nebo naopak ticho je narušeno výbuchem rytmů, kterých se člověk lekne i bez obrazu). Herecké výkony nevybočují ani do záporu či kladu, zůstávají v průměrných mezích. Odhlédněte trochu od zaběhané zápletky vyvolávající stále stejné dialogy a soustřeďte se na atmosféru, kterou tento horor zcela jistě nabízí. ()

fcreading 

všechny recenze uživatele

" Zanedlho mesiac zakryje slnko a všetko ponorí do tmy." Perfektní snímok od režiséra Balaguera ( Rec, Películas para no dormir: Para entrar a vivir ) z produkcie Yuzny, nás vtiahne atmosférou a tajomna, mysteriozna a samozrejme temnotou, ktorá sa čím ďalej, tým viac a viac objasňuje a aj dom, z ktorého toto zlo pochádza 80 percent. ()

korbitch22 

všechny recenze uživatele

Na tomhle filmu byla nejlepší rychlovka s mladou uprostřed filmu, když sem dal pauzu a šel si dojíst do kuchyně oběd. Balagueró točil ze začátku kariéry neskutečně mizerný filmy.Los Sin Nombre a Darkness tedy především.Temnota je příšerně iritující a nudnej blábol, bez špetky atmosféry a s totálně debilním scénářem.Všichni herci jakoby ani netušili, cože to ponich ten Španělskej plešoun vlastně chce.Anna Paquin je hnusná jak prdel řidiče kamionu, Lena Olin zase hraje příšerně a její role matky je doslova na přesdržku a neustále se chová jako děsná píča.Za 40 minut filmu se odkutálej pod postel tři pastelky, projdou tři postavy kolem futer a objeví se tam nějaký špatně oblečený děti.Nehorázná nuda, navíc umocněná opravdu čuráckým scénářem.Ve finále skoro nesledovatelná sračka co se vlastně nikam nedohrabe, která jen potvrdila, že Balagueró musí bejt buď dobře vyspinkanej, nebo na drogách, aby natočil dobrý film.Za mě teda ne ty kluku jeden.20% za scénu s obrázkem. ()

Galerie (59)

Zajímavosti (6)

  • Plná 103 minútová verzia bola vydaná len na DVD a Blu-ray, pretože je od 18 rokov. Upravená verzia pre kiná má 88 minút (hodnotenie PG-13). Vystrihnutých tak bolo 15 minút filmu. (Arsenal83)
  • Miramax/Dimension kúpili americké distribučné práva na film za 4 milióny dolárov a nechali film na poličke 2 roky. V roku 2004 bol uvedený do kín až po veľkom prepracovaní (aby bol v súlade s vekovou hranicou od 13 rokov). (Arsenal83)
  • V upravenej verzii sa slovo „fuck“ nahrádza slovom „freek“. (Arsenal83)

Související novinky

Další hororový talent?

Další hororový talent?

20.01.2005

Něco podobného tady už bylo. Jeden nenápadný režisér, jeden nápadný úspěch a pak následný úspěch komerční. Tenhle se jmenuje Jaume Balagueró a pochází ze Španělska. Specialista na tajemno se… (více)

Reklama

Reklama