Reklama

Reklama

Temnota

Trailer 1

Obsahy(1)

V tom domě se něco skrývá. Něco temného z dávných dob, co zde nehnutě, tiše a vskrytu přebývá už čtyřicet let. Jen ve tmě se to může zhmotnit, jen tma to může uvést do pohybu. A do takového domu, na kterém leží strašné a ukrutné tajemství, se nastěhuje rodina s malým chlapcem a labilním otcem na pokraji nervového zhroucení... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (225)

Dudek 

všechny recenze uživatele

Soudě podle Obitova komentáře a hodnocení bych Temnotu odhadoval na dobrý film. Možná se ptáte, proč jsem zmínil zrovna tohoto uživatele. No jde o to, že pokud se chci podívat na nějaký horor, je to právě Obitus díky kterému se, a většinou velice dobře, rozhodnu. Ovšem tentokrát jsem dopadl trochu jinak. Temnota mi připadala prostá až ouha. Režisér se sice snaží vytvořit nějakou tu dusnou atmosféru poukazováním na fakt, že tahle tma nejspíš není tak docela v pořádku, jenže jeho omílání nakonec působí spíše rozpačitě než hrůzně a to ani nemluvím o tom, že tahle atmosférka je stejně k ničemu, když není využita. Tma se rozšiřuje a divák se začíná spíše bát aby se zase nezačaly kutálet pastelky pod postel než o ne zrovna dobře napsané postavy. Už na začátku mě trochu štvalo neustále opomíjení skutečnosti, že tomu mladému chlapci někdo prostě ubližuje, nevadilo by mi, kdyby si toho nikdo nevšímal, ale spíše mě vytáčelo, že dcera o tom ví a pořád se o tom snaží rodiče, mimochodem značně nesympatické, informovat. Jenže ti jsou skutečnosti uzavřeni. Když už jsme se dostali k té vydařené rodince, možná by nebylo od věci podívat se na ně trochu blíže... Regina - nejspíše hlavní postava příběhu, která stejně jako Rachel v Kruhu snaží přijít záhadě na kloub. Režisérovi značně hraje do karet Anna Paquin, kterou opravdu vybral velice trefně, do role se hodí a nehraje nijak špatně. Paul - a opět se dostáváme ke Kruhu a vlastně i k Šestému smyslu, Paul je totiž chlapec, který ví... Přítomnost těchto dětí ve filmu působí většinou docela strašidelně, v Temnotě tomu tak není, neboť Paul je jen otravnou figurkou, která, jak se dozvíme až v samotném závěru, vlastně slouží jen jednomu jednoduchému účelu. Mark - tak psychopatického otce jsme už v jednom filmu viděli. Ano mluvím o Osvícených, kde však působil mnohem lépe... A konečně se dostáváme k mamce. Maria - není to zajímavá postava, ale Lena Olin se jí rozhodně zhostila lépe, než bych čekal. Jedná se spíše o zbytečnost, ale ve filmu také sehraje jednu, i když ne zásadní, roli. Celkově všechny hrdiny příběhu spojuje jedna věc - jsou špatně napsaní. A stejně tak dopadly i dialogy, které jako by z oka vypadly nějakému německému seriálu. Stejně tak můžu vytknout barvu obrazu, která se k hororu takového typu vůbec nehodí, ale proč psát jen kritiku. Co se mi na Temnotě líbilo byl začátek a závěr. Začátkem myslím úvodní sekvenci, která je také nejstrašidelnější částí filmu a závěr - ten nehappyend, vše mezi tím je nuda. No uznejte, co je to za horor, když u něj v noci usnete.... Škoda, mohlo to dopadnou mnohem lépe... ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Jaume Balagueró patří mezi moje neoblíbenější režiséry a tak už bylo konečně na čase, abych si doplnil sbírku i zbytek jeho filmů, které jsem doteď z nepochopitelných důvodů přehlížel. No vlastně jsem neviděl jen dva. Darkness tak byla jasná volba pro dnešní podvečer a určitě nelituji, že jsem jej viděl. Je však potřeba říci, že tady jde jasně vidět, že se režisér teprve „zaučoval“. Film to není špatný, ale viděl jsem už od něj mnohem lepší kousky. Mnozí mu vyčítají jistou formu „neoriginality“ a já s nimi musím souhlasit. Nicméně to však určitě neznamená, že by se divák u sledování temnoty nudil. Španělé prostě umí točit atmosférické kousky a tak i zde se dočkáme několika ponurých scén / momentů, které určitě stojí za zvýšenou pozornost. Především pak prostředí samotného domu, jakmile se ponoří do tmy. Zde si i s menším rozpočtem (no i když 10 600 000 dolarů není zas až tak málo, někteří měli k dispozici ještě méně) se jim podařilo navodit zajímavou atmosféru a ani triky nebyli vyloženě špatné. Přestože jich tu zas moc k vidění nebylo (nejvíc asi až v samotném závěru). Bohužel největším kamenem úrazu byla jistá naivita scénáře a místy až moc okaté nelogické chování některých postav. Což je filmu vytýkáno nejvíce. 50% ()

Reklama

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Začínám nabývat jistoty, že Jaume Balagueró je naladěný na přesně tu samou hororovou frekvenci jako já. Co film, to skvělý zážitek. U hororů se bojím málokdy, ale snímky tohoto autora ve mně vždycky něco vyvolají. Od plného hodnocení mě odrazuje hlavně závěr, který je o trochu méně působivý než zbytek filmu. Horror movie of the year ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Ze Španělska takových filmů už chodí hrozná spousta a řekl bych, že jsem se tím už docela přejed. On ten nápad není špatný. Dobře se na to kouká a dalo by se říct, že to nejdůležitější je vlastně na konci. To, jak samotný příběh vlastně dopadne, jak nám tu kopu otázek vlastně zodpoví, no a zodpoví to jako obvykle vcelku schopně, jenže už to prostě není ono. Tak nějak jako jsou zrcadla modrou barvou, faunův labyrint fialovou, kdy Princ bez království jasně žlutou, je Temnota někde mezi černou a černou, prostě na ní okamžitě zapomenu, i když vím, že ten příběh v sobě tu myšlenku zajímavou má. V dnešní době už to asi prostě nejde utáhnout jenom příběhem chytrým na vyprávění, ale chudým na originální nápad. ()

Pilda17 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem nejdříve novější filmy pana Jaume Balagueró, který má na triku takové filmy jako jsou REC 1 a 2. Samozřejmě mají být další díly. Tento režisér mě zaujal svým vkusem a hlavně hororovou tématikou, kterou opravdu točit umí. Nedalo mi to, tak jsem se musel podívat na jeho starší film a nemohu říct, že bych byl zklamán, ba naopak. Jaume Balagueró mě znovu přesvědčil, že horory jsou jeho silná stránka. Jsem hodně zvědavý na jeho další díla a pro mě se stává oblíbeným režisérem a řadím ho do TOP10.. 8/10 = 80% ()

Galerie (59)

Zajímavosti (6)

  • Miramax/Dimension kúpili americké distribučné práva na film za 4 milióny dolárov a nechali film na poličke 2 roky. V roku 2004 bol uvedený do kín až po veľkom prepracovaní (aby bol v súlade s vekovou hranicou od 13 rokov). (Arsenal83)
  • V upravenej verzii sa slovo „fuck“ nahrádza slovom „freek“. (Arsenal83)

Související novinky

Další hororový talent?

Další hororový talent?

20.01.2005

Něco podobného tady už bylo. Jeden nenápadný režisér, jeden nápadný úspěch a pak následný úspěch komerční. Tenhle se jmenuje Jaume Balagueró a pochází ze Španělska. Specialista na tajemno se… (více)

Reklama

Reklama