Reklama

Reklama

Temnota

Trailer 1

Obsahy(1)

V tom domě se něco skrývá. Něco temného z dávných dob, co zde nehnutě, tiše a vskrytu přebývá už čtyřicet let. Jen ve tmě se to může zhmotnit, jen tma to může uvést do pohybu. A do takového domu, na kterém leží strašné a ukrutné tajemství, se nastěhuje rodina s malým chlapcem a labilním otcem na pokraji nervového zhroucení... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (225)

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Začínám nabývat jistoty, že Jaume Balagueró je naladěný na přesně tu samou hororovou frekvenci jako já. Co film, to skvělý zážitek. U hororů se bojím málokdy, ale snímky tohoto autora ve mně vždycky něco vyvolají. Od plného hodnocení mě odrazuje hlavně závěr, který je o trochu méně působivý než zbytek filmu. Horror movie of the year ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Ze Španělska takových filmů už chodí hrozná spousta a řekl bych, že jsem se tím už docela přejed. On ten nápad není špatný. Dobře se na to kouká a dalo by se říct, že to nejdůležitější je vlastně na konci. To, jak samotný příběh vlastně dopadne, jak nám tu kopu otázek vlastně zodpoví, no a zodpoví to jako obvykle vcelku schopně, jenže už to prostě není ono. Tak nějak jako jsou zrcadla modrou barvou, faunův labyrint fialovou, kdy Princ bez království jasně žlutou, je Temnota někde mezi černou a černou, prostě na ní okamžitě zapomenu, i když vím, že ten příběh v sobě tu myšlenku zajímavou má. V dnešní době už to asi prostě nejde utáhnout jenom příběhem chytrým na vyprávění, ale chudým na originální nápad. ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Když jsou hororová klišé natočena tak zručně, že fungují, tak je to stejná paráda jako vidět nějako neotřelou pecku. Balagueró to fakt s barákama umí (za vydatné podpory svého kamerama Xavi Gimeneze). ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Pro mně Zklamání!!! Čekal jsem, že Španělsko a Jaume Balaguero, je jasná záruka Kvality! a Ono Né! Silně mi to připomínalo Nudící Sirotčinec, který parkrát udělal Baf Baf Baf, ale celý film, je vybudován tak zvláštně, někdo tomu říká Atmosféra, já si,ale Atmošku představuji zcela jinak.. Je to solidně natočené, řemeslně zvládnuté na vysoké Úrovni, ještě aby Ne, ale chyběl mi tam aspon Jeden Moment, který bych si zapamatoval, Oslnil, něco u čeho bych si řekl Wau, tý Vole.. a Ono Nic.. Kdyby se mě měl někdo zeptat, o čem ten film Byl, tak bych stěží poskládal 5 smysluplných Vět.. Je to škoda, Věřil jsem ti ! ()

Viktooorka 

všechny recenze uživatele

Další z řady hororů, kde skvělý začáteční potenicál se někde vytratil. Asi v TEMNOTĚ!! P.S. Výstižně popsané uživatelem Dudek! ()

tron 

všechny recenze uživatele

Ďalší z hororovej sekcie „ghost house“ režíroval obrovský žánrový španielsky zázrak Jaume Balagueró, ktorý nakrúcal už pred TEMNOTOU (2002), ale až práve ona ho postavila na trón novej hororovej režisérskej krvi a nasledovali bomby NEPREMOŽITEĽNÉ ZLO a [REC] 1 - 2. Zručne buduje hrôzostrašnú atmosféru tak mocne, až mu bez väčších problémov odpustíme neprepracovaný scenár, hoci aj ten raz za čas príjemne prekvapí a v dobrom znepokojí. Keď si k tomu prirátame skúsené herecké obsadenie (Paquinová, Giannini) a kvalitnú kameru/výpravu, o vydarený horor (spoliehajúci viac na atmosféru ako krv... čo neznamená, že fanúšikovia Jacka Torrancea si neprídu na svoje) je postarané. Viac na mojom ex-blogu: http://ivokucera.blog.sme.sk/c/147245/Temnota-80.html ()

obitus 

všechny recenze uživatele

Dalsi pecka z Yuznovy Fantastic Factory. Hodne podarena ducharina, hlavne v prvni polovine prakticky bezchybna. Ackoli ma vybornou atmosferu, hlavni hruzubudici efekt spociva ve skvele sestrihanych a ozvucenych lekackach, nekolikrat to bylo opravdu o infarkt . Vyrazne plus je take povedeny a pomerne originalni pribeh, ktery je ke konci spravne vystupnovany. Kdyby byla stopaz o patnact minut kratsi a Anna Paquin by hrala trochu normalnejs bylo by to dokonale. BTW nejvic strachu ve me vzbuzoval ten starej obrazek se trema postavama.... ()

Gimli 

všechny recenze uživatele

Podobně jako u Los Sin Nombres se to Balagueróvi po nadějném začátku rozpadlo pod rukama. Pocity strachu jsou zde navozovovány zcela profláklými způsoby, které jsou někdy téměř k smíchu (viz kreslící chlapec, chromý stařec, který kdysi... atd.). Spousta dějových zvratů je bohužel bez problému předvídatelná. A i když se člověk v průběhu sledování bojí, s blížícím se závěrem ten strach opadává. Prostě proto, že už je člověku jedno, jak to dopadne. Suma sumárum, dobrá zápletka, mnoho klišé a samoúčelností, špatně napsané, rutinně zrežírované a dobře zahrané. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

U hororů jsem ochoten tolerovat "hloupé" chování hrdinů, ale co je moc... Pěkný vizuál nezachrání tisíckrát viděný a předvídatelný příběh a nesympatické postavy. Navíc jak to, že ve Španělsku mluví všichni bezchybnou angličtinou, v rádiu mluví anglicky a články v novinách jsou taktéž v angličtině? Balagueró umí mnohem lépe. 50% P.S. Natalie Portman, kterou si rejža přál původně, by mi seděla mnohem líp. ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Týden v temném domě a nakonec jen beznaděj na konci tunelu... Tísnívý horůrek - či spíše psychothriller s nadpřirozenými a mystickými prvky. - - - - - (Poprvé viděno 25.10.2011 na dvd /s původní zvukovou stopou a č. titulky a originálním formátem obrazu/, hodnocení 1251., komentář zde jako stopětatřicátý - 25.10.2011) ()

Pumiiix 

všechny recenze uživatele

Jaume Balagueró natočil povedenou duchařinu, která má silnou atmosféru, po celou dobu snímku s citem budovanou. Scény kdy se leknete nechybí a není jich rozhodně málo. Lepší než 90% dnešních přepsaných asijských duchařin. Film bych přirovnal k Sirotčinci, který produkoval Del Toro. Kvalitou bych je možná i viděl na stejné úrovni. Herecky je Temnota více než solidně obsazená, žádní mladí teenageři, kteří hlastají a fetují, ale herecký nadaní herci ;-) Zvlášť otec rodinu a jeho záchvaty jsou velice věrohodné. Film doplňuje i dobře zvolená hudba, která dokáže v pravé chvíli přitlačit na pilu.V Temnotě se objeví i pár triků, které rozhodně neruší. Potěší konec, který *SPOILER* nekončí happyendem ;-) 8+/10* ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Velmi podařený horor, jedna z mála duchařin, která se mi dost líbila. I když ve filmu najdeme většinu obvyklých klišé a postupů, film s nimi celkem rozumně pracuje a zápletka sama je poměrně neotřelá. Díky výborné kameře, střihu a práci se světlem je atmosféra fajn a ke konci skvěle graduje. Navíc i konec je dost originální, takže já jsem spokojen. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Se španělskou kinematografií příliš zkušeností nemám, a tím méně se žánrovými snímky z oblasti hororu. K Temnotě jsem přistupoval tedy a priori s nedůvěrou. Kupodivu byl jsem nadmíru spokojen. Není to film s vysokým rozpočtem, špičkovými triky nebo plný známých hvězd. Je to ale snímek s nanejvýš zajímavou atmosférou, která mi připoměla klasické povídky klasika žánru Lovecrafta. Základní rekvizitou je podivný starý dům na samotě, kde se kdysi odehrálo něco děsivého a spoustu let tam nikdo nebydlel. Do té doby, než ho osídlí po desítkách let chátrání nová rodina. Tohle prastaré schéma je stokrát obehraná písnička, navíc aspoň z počátku film nabízí vlastně jen pocit všednosti prožívaných banálních rodinných problémů. Poznenáhlu se začnou dít zvláštní věci a události dostanou znepokojivý vývoj. Za přesvědčivou nepříjemnou atmosféru svědčí film i skvělé, přesně načasované hudbě, zvukovým efektům a ze všeho nejvíc pak střihu. A vše završí finále, které opravdu nekončí happyendem. Objektivně vzato, filmu přidávám, ale na druhou stranu se mi už dlouho nestalo, že by nějaký horor ve mě vyvolal příjemné mrazení v zádech, a k tomu u několika scén opravdu došlo. Ten zneklidňující obrázek na zdi s tajemnými tvářemi se mi vryl do paměti. Příklad filmu navazujícího na starou školu klasických důchařských příběhů, který sice pracuje s řadou žánrových klišé, nicméně řemeslně zručně a inovativně. Na úspěchu Temnoty se jako producent podepsal zkušený hororový matador Brian Yuzna. Celkový dojem: 85 %. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Rodinka se nastěhuje do baráku, se kterým není něco v pořádku. Synek vidí mrtvé děti, fotříkovi začíná hrabat... prostě klasika nejklasikovatější a do toho nějací ti japan-shock-like bubáci se zrychlenými pohyby a siluety přecházející rychle před kamerou (bože, to nesnáším). Zkrátka nic nového pod sluncem, ale má to atmosféru (dobré svícení a interiéry), fajn casting a vytasí se to i s nějakým tím zvratem a nápady. Tenhle Balagueró mi výjimečně sednul. ()

Dudek 

všechny recenze uživatele

Soudě podle Obitova komentáře a hodnocení bych Temnotu odhadoval na dobrý film. Možná se ptáte, proč jsem zmínil zrovna tohoto uživatele. No jde o to, že pokud se chci podívat na nějaký horor, je to právě Obitus díky kterému se, a většinou velice dobře, rozhodnu. Ovšem tentokrát jsem dopadl trochu jinak. Temnota mi připadala prostá až ouha. Režisér se sice snaží vytvořit nějakou tu dusnou atmosféru poukazováním na fakt, že tahle tma nejspíš není tak docela v pořádku, jenže jeho omílání nakonec působí spíše rozpačitě než hrůzně a to ani nemluvím o tom, že tahle atmosférka je stejně k ničemu, když není využita. Tma se rozšiřuje a divák se začíná spíše bát aby se zase nezačaly kutálet pastelky pod postel než o ne zrovna dobře napsané postavy. Už na začátku mě trochu štvalo neustále opomíjení skutečnosti, že tomu mladému chlapci někdo prostě ubližuje, nevadilo by mi, kdyby si toho nikdo nevšímal, ale spíše mě vytáčelo, že dcera o tom ví a pořád se o tom snaží rodiče, mimochodem značně nesympatické, informovat. Jenže ti jsou skutečnosti uzavřeni. Když už jsme se dostali k té vydařené rodince, možná by nebylo od věci podívat se na ně trochu blíže... Regina - nejspíše hlavní postava příběhu, která stejně jako Rachel v Kruhu snaží přijít záhadě na kloub. Režisérovi značně hraje do karet Anna Paquin, kterou opravdu vybral velice trefně, do role se hodí a nehraje nijak špatně. Paul - a opět se dostáváme ke Kruhu a vlastně i k Šestému smyslu, Paul je totiž chlapec, který ví... Přítomnost těchto dětí ve filmu působí většinou docela strašidelně, v Temnotě tomu tak není, neboť Paul je jen otravnou figurkou, která, jak se dozvíme až v samotném závěru, vlastně slouží jen jednomu jednoduchému účelu. Mark - tak psychopatického otce jsme už v jednom filmu viděli. Ano mluvím o Osvícených, kde však působil mnohem lépe... A konečně se dostáváme k mamce. Maria - není to zajímavá postava, ale Lena Olin se jí rozhodně zhostila lépe, než bych čekal. Jedná se spíše o zbytečnost, ale ve filmu také sehraje jednu, i když ne zásadní, roli. Celkově všechny hrdiny příběhu spojuje jedna věc - jsou špatně napsaní. A stejně tak dopadly i dialogy, které jako by z oka vypadly nějakému německému seriálu. Stejně tak můžu vytknout barvu obrazu, která se k hororu takového typu vůbec nehodí, ale proč psát jen kritiku. Co se mi na Temnotě líbilo byl začátek a závěr. Začátkem myslím úvodní sekvenci, která je také nejstrašidelnější částí filmu a závěr - ten nehappyend, vše mezi tím je nuda. No uznejte, co je to za horor, když u něj v noci usnete.... Škoda, mohlo to dopadnou mnohem lépe... ()

dwi 

všechny recenze uživatele

Po dějové stránce ničím inovatiní, ale přesto zajímavý horor. Zápletka, obalená do trošku jiného hávu, je vytěžena z kvanta jiných (starších) filmů. Zajímavé budování atmosféry, vizuální stránka a konečně trochu zajímavý konec činí ovšem z tohoto hororu menší nadprůměr v současné produkci. S hudbou je to už o něco horší. Bezpodmínečně se snaží vyvolat u každé lekací scény infarktózní stav, což po chvíli začne rušit. Stačilo by jen jemně oscilovat s napětím, hrát si s divákem, dopřát mu, aby si budoval svůj vlastní strach, a ne hned dát najevo zbytečně zhuštěnými rytmy příchod vylekání (nebo naopak ticho je narušeno výbuchem rytmů, kterých se člověk lekne i bez obrazu). Herecké výkony nevybočují ani do záporu či kladu, zůstávají v průměrných mezích. Odhlédněte trochu od zaběhané zápletky vyvolávající stále stejné dialogy a soustřeďte se na atmosféru, kterou tento horor zcela jistě nabízí. ()

Eliott 

všechny recenze uživatele

Byť je finále nad očekávání dobré, stejně to vzhledem k výrazně slabšímu úvodu vydá pouze na průměrný horor. Ten přes veškerou snahu působí spíše chaoticky, než strašidelně. To je velká škoda, neboť v lepším provedení by z mnoha záběrů skutečně mrazilo po celém těle. Další nespokojenost jsem pociťoval v případě nestabilní kamery, která jen podtrhla chaotický dojem ze sledování. A pak chápu, že už je těžké přijít s něčím originálním, ale vysvětlení zápletky bylo přinejmenším podivné. Naštěstí však finále celkem fungovalo, přičemž potěšil i nepříliš optimisticky vyhlížející otevřený konec. Takže úctyhodné tři hvězdy 60% ()

Související novinky

Další hororový talent?

Další hororový talent?

20.01.2005

Něco podobného tady už bylo. Jeden nenápadný režisér, jeden nápadný úspěch a pak následný úspěch komerční. Tenhle se jmenuje Jaume Balagueró a pochází ze Španělska. Specialista na tajemno se… (více)

Reklama

Reklama