Reklama

Reklama

Green Room

  • Slovensko Zelená miestnosť (více)
Trailer 2

Basgitarista Pat (Anton Yelchin), gitaristka Sam (Alia Shawkatová), bubeník Reece (Joe Cole) a spevák Tiger (Callum Turner) tvoria štvorčlennú punkovú kapelu Ain´t Rights. Po skončení zmluvy cestujú po severozápade Spojených štátov a hľadajú príležitosť na vystúpenie alebo stály angažmán. Moderátor miestneho rádia Tad (David W. Thompson) s pomocou bratranca Daniela (Mark Webber) im zariadi vystúpenie v bare skinheadov a neonacistov, ktorý sa ukrýva pred zrakom verejnosti hlboko v portlandských lesoch. Hudobníci potrebujú peniaze a rozhodnú sa ponuku prijať. Vyhadzovači Gabe (Macon Blair) a Big Justin (Eric Edelstein) im vezmú mobily a zatvoria do zelenej miestnosti. Koncert beží bez problémov, ale po jeho skončení sa Pat stane náhodným svedkom vraždy. Po vystúpení sa vracia po mobil do zelenej miestnosti a objaví dobodané telo skinheadky Emily (Taylor Tunesová), ktorú zabil neonacista Werm. Svedkyňou vraždy bola aj Emilina priateľka Amber (Imogen Pootsová). Pat chce zavolať políciu, ale majiteľ klubu Darcy (Patrick Stewart) zatvorí členov kapely spoločne s Amber a agresívnym vyhadzovačom do zelenej miestnosti, kým sa nerozhodne, čo s nimi urobí. Hudobníkom zostáva im len veľmi málo času vymyslieť, ako sa dostať na slobodu a zachrániť si holé životy. (TV JOJ)

(více)

Recenze (187)

Matty 

všechny recenze uživatele

Po Blue Ruin jde o krok zpět. I v případě, že bychom k filmu přistupovali jako k béčkové vyvražďovačce ze staré školy (promyšlená práce kamery namísto snahy o syrový dokurealismus, „rukodělné“ gore efekty namísto CGI), nikoli jako k metaforickému komentáři společnosti rozdělené na ultrapravicové psychopaty a levicové anarchisty. Pomalé budování napětí, na němž byl předchozí Saulnierův film postaven, se tentokrát nekoná. Ve filmu, který celý působí, jako kdyby jej někdo psal za pochodu, totiž žádné není. Nemá, z čeho by plynulo. Mechanickému řetězení útoků a protiútoků předchází uspěchaná expozice, během které se o hrdinech nedozvíme dost na to, abychom si zapamatovali jejich jména, natož, abychom se o ně začali zajímat a posléze strachovat. Zatímco v Blue Ruin sloužila minimalizace psychologického prokreslení postav a zatajování určitých informací napínavosti příběhu, tady je to projev bezradnosti při naplňování zrádně jednoduchého konceptu. Následné orgie násilí, jehož odůvodněnost není oproti Blue Ruin nijak problematizována, vám možná párkrát zvednou kufr (samoúčelně šokantní rozříznutí břicha), ale emocionálně zasáhnout nedokážou. Postavy na obou stranách bytelných dveří se krom toho chovají jako idioti příliš často na to, aby šlo o vítané ozvláštnění „dobývacího“ schématu, jak jej známe z Rio Bravo nebo jeho remaku Přepadení 13. okrsku. Chyby se smrtelnými následky dělají jak civilisté, tak „vojáci“, čímž jsou mezi oběma skupinami setřeny rozdíly a Patova na pokračování vyprávěna historka postrádá zamýšlenou rezonanci. Nejnešťastnější je, že postavy svých zvýhodnění, ať už je to nabitá zbraň na jedné straně, či početní převaha na straně druhé, nejsou schopné využít v zásadě jen kvůli tomu, aby mohla být stopáž uměle natažena na hodinu a půl. Kdyby činily smysluplnější rozhodnutí, film by byl zřejmě kratší, ale zároveň podstatně dravější. Veškerou syrovost rozmělňují retardované (a retardující) dialogy, snažící se neúspěšně vyvolat dojem, že kolem a kolem vzato nejde jen o to, kdo koho zabije jako první. Postavy jsou přitom nuceny volit komplikovaná řešení (proč používat střelné zbraně a armádu, když můžu dovnitř poslat dva chlapy s kudlami) právě a jen proto, aby se mohlo umírat postupně a bolestivěji. Green Room v důsledku není ani opojně jednoduchou žánrovkou, ani „něčím víc.“ 45% ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $5miliónovTržby USA $3,215,992Tržby Celosvetovo $3,700,000▐ dosť čudné, toto nemá nijako moc vystavaní dej na ktorom by čokoľvek stálo za pozornosť, ani poriadne napätie, také čisto samoúčelné /40%/ ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Nazi punks fuck off. Drželo mě to za nohu jak pitbull a ke konci zesilovalo stisk. Řídí se to jedinou logikou, a to logikou stupňovaného napětí. Logický obvody vypínám, tenhle film je všechno, co od slasheru čekám. Skvělé postavy, atmosferické prostředí, vyžehlený záporák a intenzivní "herní" finále. Pointa brilantní. Baví mě na tom každý detail. DIY garážová libůstka s řádně vohuleným kombem. Asi vůbec nejlepší Yelchinova role. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Ze začátku dost zmatené, ale náckovský prostředí mě hodně zaujalo. Když se to tam pak začne řezat, tak se všichni chovají strašně nelogicky. Docela mě to ale bavilo. Bylo to správně ponuré a Patrick Stewart jako zlej vůdce tomu dával šmrnc. ()

hirnlego 

všechny recenze uživatele

Dáme jim červený tkaničky, aby jim vůbecky nikdo nemoh fandit i přesto, že na druhý straně je tlupa silně nesympatických kreténů (ale nemaj červený tkaničky!). Od zavření pokoje už je to jen čekání na to, až všichni chcípnou bolestivou smrtí. ()

LIVINGDEAD 

všechny recenze uživatele

To nemyslíte vážně? 70% Taková nuda! Nulové napětí! Táhlo se to jako hovno! Slabých 30% a to jsem se modlil, aby to už skončilo! Drama o hnusných smažkách! ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Po dlouhé době horor v brutálnějším kabátku. Rozjíždí se pomaleji, ale od 40 minut začíná slušná drsná jízda solidního gore( byť ho mohlo být opět trochu více),ale bojoví psi, nácci, punková hudba, ošklivé prostředí to vše jsou plusy. Nekouká se na to zrovna hezky. ale tempo má šťávu a rozhodně se dá Green Room přiřadit letos k tomu lepšímu. 75% ()

tron 

všechny recenze uživatele

Horor to nie je, ale triler bez debaty a to taký, že poriadny. Spočiatku nezáživná nuda s drsnou kapelou len o čosi drsnejšou, než dve mačiatka brutálne útočiace na klbko vlny, ale postupne sa to rozbehne a po nástupe Patricka Stewarta a „červených šnúrok“ to chytí hnusný, odpudivý, surový, nekompromisný, brutálny, sku*vený a bezvýchodiskový drajv a už ho to do začiatku záverečných titulkov nestratí. Rozhodne sa nedá hovoriť o „čistom“ horore, toto je skôr kombinácia trileru, home invasion či hixploitation, ale trvám si na zaradení tohto vydareného kúsku do tohto zoznamu. ()

JFL 

všechny recenze uživatele

Nejpřekvapivějším aspektem "Green Room" je mimofilmová rovina, že vůbec polarizuje publikum. Člověk by čekal, že biják, který výměnou za kapku suspension of disbelief servíruje pohlcující survival, si prostě lidi užijí. "Green Room" není realistické drama či ambiciózní revize žánrových pravidel, ale důmyslně a ne zcela tradičně vystavěná žánrovka. Podobně jako třeba "Wolf Creek" si dává na čas s rozehráním konfrontace. Když ta přijde, nenastupuje tentokrát žánrový exces, ale v rámci žánrových mantinelů je nadále aplikován realismus. Z toho plyne, že film nehraje úplně podle schémat, přesněji řečeno, že situaci rozvíjí nikoli předvídatelně přes klišé, ale živelně skrze postavy a rozehrávání klaustrofobní situace. Díky tomu dostává zastřešující survival stand-off vyprávění svěží krev do žil. Postupné střídání pokusů o přežití a odhalování skutečností neznámých divákům i postavám roztáčí kolovrátek pohlcujícího napětí. Díky tomu, že se tvůrci drží při zemi co do okatých žánrových prvků (od přepáleného heroismu či okázalého záporáctví po prvoplánové atrakce) ani nepřichází tradiční zcizení se filmu otázkami, co bude dál či jak to dopadne, a impulzivně jednající postavy jen diváka nesou dál k další netradičně vystavěné scéně. Ale evidentně ne pro všechny. Pak je otázkou proč. Že by už dnes byli filmoví fandové tak zblblí přesofistikovanými blockbustery či quality TV, že si nedokážou užít precizní necampovou žánrovou podívanou, která není přemoudřelá, jen nenápadně chytrá? ()

dO_od 

všechny recenze uživatele

// Tak tohle mi sedlo. Hodně. Jako fanouška Taylor Swift a velice citlivého diváka v jednom mě to přitom samotného překvapuje, protože na koncertu jsem byl dobrovolně naposledy asi před deseti lety a teen gore je dost možná můj nejmíň oblíbený žánr ze všech - a přesto - takhle napínavý příběh stojící na základě "ve špatnou dobu na špatném místě" tady už dlouho nebyl. Záporáci byli díky své otupělé chladnokrevnosti děsiví, hrdinové zase správně naivní a finále tak lidsky zoufalé, až mi z toho přejížděl mráz po zádech. Zkrátka odporná zelená pecka, kvůli které mi to stojí za to uvažovat, jestli ještě trochu nezamíchám s tou mojí letošní filmovou top 10. Green Room - 9/10 ()

movie 

všechny recenze uživatele

70% Když odhlédnu od faktu, že se kapela panáčů, co má na autě nálepky Fugazi a hraje v tričkách Minor Threat, nechá za pár zlaťáků ukecat a odehraje koncert v náckovském privátním klubu uprostřed oregonských lesů, tak mi zbyde přinejmenším hodně dobře uděláná survival grindařina, která pracuje s minimalistkými prostředky (nikoliv co se týče celkem explicitně zobrazeních zranění a umrtí) a s motivem tajemna, kdy se nejistá přiběhová linka pomalu rozuzlovává, aby diváka ve finále vyplivla a zanechala s pocitem trochu nechutné negace. ()

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Tohle nebude sedět každýmu. Pankáči svádí krvavý boj proti náckům ve filmu, jehož dobrá půlka se odehrává v jedný zavšivený místnosti. A navíc je to poměrně blbý, protože obsahuje celkem dost logických propastí ve velikosti Macochy. JENŽE... je to taky slušně zahraný, místy až nechutně tísnivý, se skvěle nakopnutým tempem a hlavně s výrazným explicitním násilím. S tím se sice tolik nepřehání, ale když už k té brutalitě dojde, je nesmírně intenzivní a přitom má stále základ v realitě (třeba jako Eden Lake). Humor se mihne jen zřídka a to spíš v podobě hlášek (třeba "Simon & Garfunkel"). Takže nakonec až nečekaně mrazivej vál, co zároveň poslouží i jako malý rozloučení s Yelchinem. ()

Zeck 

všechny recenze uživatele

LIVINGDEAD mi zase sebral vítr z plachet! Zatraceně! Vážně je nemožné přijít po takovém hororovém Šejkspírovi a napsat něco originálního. Teď mi nezbývá než konstatovat, že se jedná o solidní gore, za normálních okolností by to horor nebyl v žádném případě, čistokrevný thriller ano, ovšem v době, kdy se hororům dělá přístupnost 13 let to za horor považovat zřejmě můžeme. Téma punkerů proti náckům, původně čistě ideologicky a verbálně, což ovšem nebylo dostatečně podojeno, tam se člověk mohl pobavit mnohem víc, později s nožíkem na koberce při rozřezávání střev. Stačilo mi to, bavil jsem se od začátku až do konce, napětí chvílemi pociťoval a hlavně úplně ignoroval ty klasické scenáristické boty, které se samozřejmě opět přihlašovaly o slovo jako v úplně každé vyvražďovačce, především v akční fázi filmu. Ovšem, vzhledem k tomu, že je to na tak banální zápletku malého filmu skvěle napsaný a podobně dobře obsazený a zahraný, nemůžu dát méně než 4, celou dobu to ovšem bylo na 5, tomu závěru ale chyběly koule a trochu ta zmiňovaná logika. 75% ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

No kdyby byli všichni náckové takhle neorganizovaní, tak by byl svět lepší místo. Green Room by mohl být dobrý film jen tehdy, kdyby se alespoň někdo v něm choval aspoň trochu inteligentně. Jenže mě prostě nebaví sledovat dvě skupinky hloupých lidí, jak se navzájem vraždí. 2 a 1/2 ()

Mr.Apache 

všechny recenze uživatele

Mattymu "Dead End je komedie" Keatonovi raději moc nevěřte. Po sice zajímavém, ale trochu nudném a z paměti rychle vyšumělém Blue Ruin, je tohle prostě jenom hodně jiné kafe: Na skinheadský koncert v baráku v lesích se omylem připlete punková kapela. Kamarádi by punkáče nakonec možná nechali odejít bez větší újmy na zdraví, kdyby se jeden z nich nestal náhodným svědkem něčeho, co mělo zůstat jen a pouze mezi kamarády. Teprve potom začne ten pořádný rachot. U Blue Ruin jsem za jeho nevšednost přimhouřil oko a dal tři hvězdičky. Tohle mě ale ve finále bavilo daleko víc, takže hodnocení musí být logicky vyšší. (Popravdě, dal jsem si to v rozmezí asi osmi hodin 2x a bez jediné přestávky při sledování.) Nakonec, i MrHlad udělil čtyři hvězdičky. A není divu. Takové filmy se dnes už moc netočí. Ty vznikaly v 70. letech. (Naposledy jsem podobné sedmdesátkové kvality viděl v úžasné Dorothy Mills.) A protože se tyhle filmy přestaly bůhvíproč točit, jeví se mi Green Room vyloženě jako živá voda. PS: Mordenroth sice napsal, že "nie je to horror", ale já myslím, že by se to na THS neztratilo. Stejně jako třeba Peckinpahovi Straw Dogs. ()

Dadel 

všechny recenze uživatele

Slušný krvák o punkové kapele, co se snaží probojovat z náckovského klubu na svobodu přes mrtvoly pitbullů a skinů s brokovnicema. Film mi rozšířil slovní zásobu o slovo green room. Btw, věděli jste, že podobný agro-skinheadský klub je na Slovensku poblíž Plaveckého Mikuláše? Jezdí tam i čeští náckové a dějí se tam určitě podobné věci. ()

Marceloo 

všechny recenze uživatele

Skupina umelcov, ktorá žije od výplaty k výplate a je takmer bez fanúšikov, prijme v zúfalej situácii ponuku na vystúpenie. Po príjazde na miesto nie sú zrovna nadšení, pretože ich diváci nevyzerajú prívetivo. Budova, v ktorej sa koncert odohráva, sa nachádza uprostred lesa, takže keď sa stanú svedkami ťažkého zločinu, nemajú žiadnu šancu na útek. Stanú sa rukojemníkmi vyšinutých fanatikov, ktorí urobia čokolvek pre to, aby ochránili meno svojho vodcu a splnili jeho príkazy do posledného detailu. - Obrovská rana pod pás všetkým idiotom, ktorí tvrdia, že žáner horor je v koncoch. Brutálna jazda s postupne budovanou atmosférou, ktorej tempo sa stáva brutálnejším a intenzívnejším každou sekundou. V podstate by sa k tomuto hororu perfektne hodil názov Frontière(s) 2, pretože sú si naprosto podobné. Už velmi dlho kritizujem horory, ktoré kvôli zisku volia rating PG-13, ale Green Room ukazuje, že vo filmovom svete prerazí aj brutálny horor s kvalitným spracovaním. Gore je dotiahnuté do úplne perfektných detailov a jednoznačne patrí k tomu najlepšiemu, čo som videl mimo New French Extremity. Na kvalite tomuto hororu pridáva perfektný casting, pretože všetci herci z kapely pripomínajú totálnych stroskotancov, ale svoje postavy hrajú naozaj bravúrne. Páčil sa mi chalan s Jiu-Jitsu, ktoré síce nestálo za nič, ale verím tomu, že na Conora McTappera by úplne stačilo. Herecké výkony a kostýmy záporákov vyzerali velmi pôsobivo a aj zobrazenie fanatizmu bolo uveritelné. Prostredie dodáva Green Room parádnu atmosféru, pretože únik proste nie je možný. Fascinovala ma perfektná práca s osvetlením, ktoré fungovalo vo všetkých momentoch. Zaujímavé, že tie najlepšie horory roku 2015, ktorý som považoval za hororovo dosť slabý, sa objavujú až v polovici roku 2016. V neposlednom rade pridá Green Room na popularite, aj keď to zrejme nikoho nepoteší, aj smrť Antona Yelchina, ktorého si vážim za to, že pred smrťou stihol natočiť dva horory, ktoré majú u mňa 5 hviezdičiek. Nech mu je zem lahká. Green Room a jeho fantastický herecký výkon ostanú navždy v srdciach hororových fanúšikov. EDIT: 30.12.2022 - Naživo si pamätám, ako tento horor, o ktorom som vôbec nič netušil, vyšiel v brutálne horúci júnový deň. Myslel som si, že som to práve kvôli spomínanému horku a prepečenému mozgu nadhodnotil, ale pri druhom zhliadnutí som si Green Room zamiloval ešte viac a bezpochyby je to pre mňa jeden z najfunkčnejších hororov 10s dekády. + herec z Burying the Ex + herečka z Life After Beth a The Final Girls + herec z Victor Frankenstein + herec z 13 Sins a Jessabelle + herec z The Hills Have Eyes II ()

choze 

všechny recenze uživatele

Hixplo-obléhačka, která vás zprvu navnadí solidním řemeslem, ale s přibývajícími minutami dost ztrácí plochostí postav a neschopností záporáků, kteří natahují obléhání podivnou strategií a zbytečnými kecy. Škoda. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

From Dusk Till Dawn, akorát s tím rozdílem, že upíry vystřídali skinheadi.. Saulnier nabízí všem, „who gives a shit“, přímočarou žánrovku v křiváku Dead Kennedys a jejich přeškrtnuté svastiky, přičemž oproti podobným eliminačním partům dodává přidanou hodnotu v podobě hmotných postav, nevyzpytatelnosti a reálného pocitu ohrožení. Kazy na logice lze přisoudit aktivování módu paniky, ale stejně před drajvem, špinavostí, šibeničním humorem a explicitním násilím ustupují do rozlitým pivem zapáchajícího šera. Některé možná překvapí, že profesor Xavier, krom toho, že vesele chodí, je i pěkná neonacistická svině, mě však zaujal strachem i odhodláním naplněný výkon Stewartova kolegy ze Star Treku. Docela by mě zajímalo, jakou kapelu by si vzal A.Yelchin na ten opuštěný ostrov. Zrovna teď ale není vhodná doba se ho ptát.. ()

Související novinky

Zemřel herec Anton Yelchin

Zemřel herec Anton Yelchin

19.06.2016

V pouhých 27 letech nás dnes opustil Anton Yelchin, jehož určitě znáte jako Chekova z posledních dvou filmových Star Treků. Yelchina při stále nevyřešené nehodě zabilo jeho vlastní auto, na premiéře… (více)

Reklama

Reklama