Reklama

Reklama

Dlouhý stín

(seriál)
  • Česko Dlouhý stín: Odkaz velké války (více)
Velká Británie, 2014, 3x50 min

Obsahy(1)

Při cestách místy po celé Evropě – od Slovinska po Sudety, z Belfastu do Berlína – sleduje historik David Reynolds stopy odkazu 1. sv. války, aby dokázal, že rozpoutané síly té doby na nás mají stále vliv. Podíváme se, jak válečná zkušenost pronásledovala generaci, která válku zažila, a také specificky vojáky, kteří ji přežili. Uslyšíme o osobnostech jako Benito Mussolini, Eamon de Valera, Philippe Petain, James Ramsay MacDonald a Tomáš Masaryk. David Reynolds nám odhalí, jak tito muži formovali mír, jenž následoval po válce, často nepředvídatelným způsobem. (Viasat)

(více)

Recenze (3)

Slasher 

všechny recenze uživatele

"Velká válka" v širším kontextu a stínu, který vrhla na další dění 20. století. 1. díl zkoumá jak se kde měnilo její vnímání, 2. následný vzestup totalitních režimů a vyhrocení v další konflikt, 3. pak výhradně nebezpečí nacionalismu včetně zajímavé perspektivy na ČSR/ Masaryka/ Sudety... Problém jsem měl snad jen místy s horší srozumitelností, Reynolds tu ale na větším prostoru než s ARMISTICE (v podstatě takový 4. díl) boduje s cennou dokumentární mini-sérií, kde je jasnou devizou britský náhled na WW1, ale i fokus nikoli na průběh 1914-18, nýbrž co všechno ta léta rozpoutala a měla pak dále na svědomí. Bral bych teď ještě pořádnou sondu na Bismarcka, unifikaci Německa a co vlastně zásadně předcházelo první světový. ()

crozet

všechny recenze uživatele

Odborná nekompetence kombinovaná s bohorovným vystupováním sdělovatele. Pokus o systematický výklad dějin 20. století s loženou ideou nacionalismu jako substanciálního fenoménu této doby tak náležitě vyznívá naprázdno. Ostudou na tom všem je všudypřítomná póza odborného a akademicky nezúčastněného historického výkladu sdělovatele, který složitou látku popularizuje zcela nekorektním způsobem. Dokument je smutnou připomínkou toryovské hodnotící interpretace světa, jeho moderních dějin, evropských národů a Británie samotné. ()

brutalbagr 

všechny recenze uživatele

Sympatický a "koukavý" přehled souvislostí dopadů nacionalismu od první světové války až dodnes. Je to přesně ten typ dokumentu, který by si zasloužil být pouštěn v dějinách dějepisu na základních školách namísto nudných memorací dat a jmeno osobností. ()

Reklama

Reklama