Reklama

Reklama

Svět podle Dicka Cheneyho

  • USA The World According to Dick Cheney

Obsahy(1)

Pohled do života jednoho z nejkontroverznějších politiků současnosti - bývalého viceprezidenta Dicka Cheneyho. Režisér R. J. Cutler s osobním zájmem sleduje tuto personu od začátku její washingtonské kariéry až po její působení vedle George W. Bushe v Bílém domě. (HBO Europe)

Recenze (4)

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Snad ani v době kontroverzní "Bushovy" administrativy nebylo pochyb o tom, že skutečnou rozhodovací moc měl v hrsti Dick Cheney, pro kterého byl Bush pouze nutným zlem. Čili ať si již o (všeho)schopném Cheneym a jeho bezprecedentních krocích, způsobech, názorech a moci myslíte cokoli, tak se nedá popřít, že jeho pohled právě na tyto kroky, kterými do značné míry utvářel podobu současného světa, je chtě nechtě výsostně zajímavý. A to i navzdory formě, kterou tvoří jen a pouze mluvící hlavy (Cheney či jeho političtí partneři, soupeři a lidé dávající jednotlivé události do souvislostí) kombinované s komentářem doplněnými archivními záběry. Zvlášť zajímavé to celé je v kombinaci s Bushovými memoáry, současnou zprávou vyšetřovacího výboru Senátu (nejen) o metodách CIA, Morrisovým portrétem Rumsfelda a ostatně do určité míry i zámořskou verzí House of Cards. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Početným lidem je dnes Cheney ("most powerful Vice in history") vnímán pomalu za Satana, realita samozřejmě nebude tak jednoznačná a právě proto cením bio tady toho ražení - solidně obsáhlý, věcný a s jeho vlastní účastí, tedy možností se obhájit a popsat vše ze své vlastní perspektivy. Tím má divák k dispozici různé úhly pohledu a může si udělat vlastní obraz, než dát si podsunout už předem hotový. Dojde samozřejmě na provařené kontroverzní (a dalekosáhlé) body Bush/Cheneyho administrativy - praktiky mučení, tzv. doktrínu jednoho procenta, invazi do Iráku pod záminkou zbraní hromadného ničení, program masového sledování s cílem zabránit dalšímu 9/11. A musím říct ta podoba, se kterou ho zahrál Christian Bale, je vážně dokonalá :) "The way the history works, you don’t get a lot of credit for what didn’t happen..." ()

nascendi

všechny recenze uživatele

Snaha o realistický portrét neprehliadnuteľnej postavy najnovšej histórie USA sa podarila, aj keď boli použité veľmi úsporné filmárske prostriedky. Najcennejšie na filme je, že ukazuje, ako silná osobnosť dokáže prekonať svoje formálne mocenské zaradenie a ovplyvňovať chod života štátu viac, než sa od nej očakáva. Po skončení filmu je tiež zrejmejšie, prečo je veľká časť antiamerických kampaní smerovaná proti Dickovi Cheneymu. ()

Hanys_ 

všechny recenze uživatele

Tyhle lekce dějepisu amerických dějin fakt miluju. Navíc Cutler Cheneyho moc nešetřil, takže místy je fakt na co koukat. 8.5/10 ()

Reklama

Reklama