Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Děj se odehravá okolo krystalu, který zde na planetě i spolu s lodí a nějakým mimozemštanem přistál. Krystal našel ve svých archelogických vykopávkach přítel soukromého detektiva (Andy Lau). Kontaktuje ho, protože po něm jde ruská KGB v čele s R. Nortonem. A do toho se vmíchá interpol s C. Rothrock. KGB má zájem o krystal pro jeho mocnou sílu a interpol jde po R. Nortonovi. (ČSFD)

(více)

Recenze (17)

HKstars 

všechny recenze uživatele

Pokud byla Zrada a pomsta první historické kung-gu, které jsem kdy spatřil, totéž platí o Magic Crystal pokud mluvíme o šílených kung-fu komediích. A s potěšením musím konstatovat, že tenhle film skoro nezestárnul. Pod režií i scénářem je podepsán Wong Jing, což předem vylučuje jakoukoliv kontinuitu nebo snad logiku - zahoďte hlavu a ocitnete se ve světě, kde existují mluvící krystal s nožičkami, trávicím ústrojí a rodidly, které jsou ve skutečnosti mimozemskými počítači. Jeden takový objevil Andyho kamarád v Řecku a vysloužil si tak pozornost Interpolu i KGB. Než se k němu stačí Andy a kolegové z Interpolu (Cynthia Rothrock a Max Mok z OUTC série) dostat je zlikvidován poskoky sadistického ruského zabijáka Karova (Richard Norton), který má kontakty v hongkongském policejním sboru a tak je vždy o krok před našimi hrdiny. To už se krystal přesouvá z Řecka (tyto sekvence ze všeho nejvíc připomínají turistickou vložku) do Hongkongu a krystal, cestující inkognito v Andyho kufru, se tu skamarádí se synkem Andyho poskoka (toho hraje sám Wong Jing). To přináší řadu skutečně humorných situací (některé jsou z dnešního pohledu dost naivní a hloupoučké, Jingovu scenáristickou bezradnost však často zachrání výkony herců (naprosto dokonalý Chan Pak-Cheung, který si doslova ukradne dvacet minut filmu sám pro sebe) a především neutuchající akce). Wong Jing si byl moc dobře vědom možností, které skrývá zajímavé obsazení a tak souboj střídá souboj, i když se občas budete škrábat na hlavě a marně přemýšlet, kde se vzalo tolik protivníků a proč se tak nadrženě zraňují o pěsti hlavního hrdiny. Akčním scénám by možná prospěla lepší kamera, ale choreografie je výborná a především Cynthia Rothrock a Richard "Bolí to?" Norton ze sebe ždímou maximum. V zápalu boje pak zapomenete na úlety ala "Andy Lau z ničehonic ze své sportovní tašky vystřelí harpunu s třicetimetrovým lanem a skočí ze čtvrtého patra", protože jakkoliv úchylnou věc Wong Jing vymyslí, vždy ho zachrání buď stylové provedení nebo totálně odzbrojující humor. Nikomu zřejmě neujde, že Magic Crystal se snaží svézt na Spielbergových filmech, ať už jde o E.T.ho nebo třeba i Indiana Jonese (závěrečná sekvence odehrávající se v podzemí chrámu bohyně Athény), ale nebere se při tom vůbec vážně, což je víc než dobře, protože krystal papající zmrzlinu a mimozemšťana, který vypadá jako nepodařený recyklační experiment bych v seriózní filmové produkci asi nevydýchal. Ale to už je holt Wong Jingův trademark, osobitým a trochu ušmudlaným způsobem vykrádat filmy. Někdy se mu daří líp a někdy hůř, tenhle pokus ale rozhodně patří k těm úspěšnějším. 70% ()

FantoMaSk 

všechny recenze uživatele

Absolutní nářez, který jsem jako malý špunt miloval. Když jsem si jej po mnoha letech opatřil znovu, abych zavzpomínal a udělal do něj titulky, nestačil jsem se divit, jak málo mu zub času ublížil. Parádní hlášky, charizmatický záporák, Indiana Jonesovské pasti pod chrámem v Aténách, luxusní choreografie, mluvící krystal baštící zmrzlinu, ledové náboje, sai, které by záviděl i želvák Raffael, nejvlezlejší osmdesátkový soundtrack všech dob, teleskopické kopí v příručním kufříku (WTF?!?) a do toho všeho ochrnutý E.T. Mimozemšťan :) Samo o sobě by to možná zní divně, ale dohromady to tvoří parádní koktejl, který dokáže zabavit snad úplně každého. K dokonalosti chybí pouze Jackie Chan, ale i Andy Lau je v hlavní roli docela dobrej, tak co :) Vážně potřebujete slyšet víc...? ()

Reklama

Idaho 

všechny recenze uživatele

Jing Wong by měl dělat jen komedie… Přemýšlím, co mi vadilo víc. Vykradená Legenda o zlaté perle a E.T. Mimozemšťan, nebo prostě jen zmixovaná, vcelku obstojná rodinná komedie, které Jing Wong umí, s krvavým akčním filmem – při kudlance Cynthie Rothrock jsem sice málem upadl ze židle smíchy, ale jinak to jakžtakž ušlo –, či spíše přihlouplý amatérský scénář. 40 % ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Hong Kongský archeológ našiel v Grécku zvláštny, žiariaci, mimozemský "Magický kryštál". Kvôli nemu ho začala prenasledovať ruská tajná služba KGB a Interpol. Ešte pred tým ako ho zabijú, ukryje kryštál do kufra malého synovca svojho kamaráta Andyho. Ten ho nevedomky odvezie do Hong Kongu. Lenže zabijaci z KGB a i príslušníci Interpolu sú im v pätách. Tento titul je bláznivou kombináciou ázijského akčného filmu, infantilnej komédie a naivného sci-fi. *** ()

LION-MR.T 

všechny recenze uživatele

Můj šestý nejoblíbenější film ze všech. Se Cynthíí můj čtvrtý. Film má opravdu krásnou choreografii bojových scén a akčnost scén tam je dost. Typický asijkský humor,které můžu a líbí se mi. Není to jen obyčejná HK akce,je to skvělá kombinece akčního filmu,fantastického filmu a komedii. Film dnes působí sice velmi naivně,ale ve své době to byla bomba a pro mě to bomba stále je. Nejlepší souboj je rozhodně ten v podzemí u vesmírné lodi se Cynthíí a Richardem. ()

Galerie (19)

Zajímavosti (8)

  • Po anabázi s poraněným a sešívaným čelem si Richard Norton prosadil, že mu štáb proplatí celou dobu, po kterou se následně mělo natáčet v Řecku. Norton tam tedy točil pouze jediný den a po zbytek doby si užíval placenou dovolenou (jezdil po plážích na skútru, dopřával si vína), čímž velmi vytáčel Cynthii Rothrock, která po celou dobu do úmoru natáčela. (Tai_K_B)
  • Cynthia Rothrock i Richard Norton si vysoce cení bojové choreografie, kterou pro celý film vytvořil Andy Lau. Svůj závěrečný souboj v jeskyni oba považují za jeden z nejlepších, jaké kdy společně natočili. Norton zde měl za úkol bojovat různými styly včetně kung-fu, což pro něj bylo zcela nové. Zároveň byl konsternován ze stylu kudlanky, který měla Cynthia v jejich vzájemném boji ve scénáři rovněž poprvé. Na její úder palcem do spánku tehdy prý reagoval slovy: „Is that supposed to be deadly or something?“ („To má být jako že smrtící?“) (Tai_K_B)

Reklama

Reklama