Reklama

Reklama

V roce 1887 je Texas místem plným násilí, tradic a legend. Prorok Abraham Brant (Woody Harrelson), známý pod přezdívkou Kazatel, má nad obyvateli pohraničního městečka Mount Hermon uhrančivou moc. Příběhy o válce, zabíjení a božskosti ho provázejí na každém kroku. Poblíž městečka odříznutého od okolního světa však začne řeka Rio Grande vyplavovat na břeh řadu mrtvých těl. Bojem vyčerpaný texaský ranger David Kingston (Liam Hemsworth) je proto poslán do Mount Hermon, aby zjistil, kdo má záhadné vraždy na svědomí. Podivným řízením osudu je Abraham tím samým mužem, který Davidovi v dětství zabil tátu v krvavém souboji. Uchvácen a fascinován člověkem, který vzal jeho otci život, přijíždí David se svou krásnou ženou Marisol (Alice Braga) do idylického Mount Hermon. Zatímco je David zmítán mezi literou zákona a objevováním vlastní touhy po pomstě, vyjde najevo, že Abraham, město ani vraždy nejsou ani zdaleka takové, jaké se na první pohled zdají. (HBO Europe)

(více)

Recenze (78)

verbal 

všechny recenze uživatele

Když si přiteplené motovidlo nalepí na xicht vodařské konopí k těsnění závitů, jako mávnutím kouzelného boa z něj už najednou není toporný metrobukvič, nýbrž krutohustě kožený cowgay, jako stvořený do další psychopičoviny, pomalejší než kornatění tepen a filozofičtější než Šádvel s Bluntmanem při vzájemném masírování si prostat. Nevím, kdy se to přesně zlomilo, snad když si plesnivějící Klint tenkrát vyrval cévku a vydal se s Parkinsonem vyklepanou muškou na nesmiřitelnou narkoleptickou gerontovýpravu, aby zjistil, proč má, kurva, na kapesníku ten uzel, ale od té doby už Zápaďák prostě není tím, čím býval. Točí se výhradně už jen rádobyrealistické, zpolapošahané, laciné a kurevsky otravné sondáže do rozervaných niter frustrovaných honáků, kteří v krizových situacích tasí leda tak pytel nudných keců a vyžvaní oponentovi i divákovi díru do hlavy. A tohle není výjimkou. Z naprostého kómatu to akorát trochu vytrhnul jako vždy famózní Vůdy, jenž svou sugestivní kreací sektářské kudlanky naštěstí zcela vymazal veškeré škaredé vzpomínky na toho prkenného buzeranta, který dozajista utekl Vólkrovi z Texas rendžrs. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

S lepším scenárom a podstatne lepšou réžiu z toho mohla byť celkom pecka, niečo ako The Master na Divokom západe. Ten nápad s nahradením tradičného zlého rančera vodcom náboženskej sekty je fajn, ale príbeh ho vôbec nevyťaží a po hodine sa snahy o psychologický thriller zvrhnú na celkom obyčajné westernové klišé. Nič proti nemu, aspoň to chytí dynamiku v nečakane krvavej finálnej prestrelke, ale tento film mal vyššie ambície. V miernom nadpriemere to drží iba tradične skvelý Woody. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Za poslední dobu se v Americe objevilo nějak moc westernů. Asi mají pocit, že je čas se k tomuto žánru vrátit a tak se našlo pár scénáristů, kteří se do tohoto obrození pustili. Duel ze začátku naláká historickým prostředím, aby následně unudil k smrti průběhem filmu, ve kterém se neděje vůbec nic zajímavého. Woody Harrelson tu hraje hodně zajímavou postavu, ale co na plat, když ji hraje v hrozně nezajímavě natočeném filmu. To ani on pak nezachrání a tak nezbude, než se po shlédnutí odporoučet s průměrnou tří hvězdou, kterou alespoň trošku zachránil závěr. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $10miliónov║ nie je to úplne najhoršie, herci ujdu, aj Hemsworth, prestrelky fajn, len niektorými miestami nenormálne zdĺhavé /50%/ ()

tron 

všechny recenze uživatele

Tento film ma príliš nezaujímal a pozrel som si ho len z nudy. Vedel som, že má ísť o drsný a špinavý western s Woodym Harrelsonom, ale nakoniec ma najpríjemnejšie prekvapil doteraz skôr zosmiešňovaný Liam Hemsworth. Práve mladší Thorov bráško má v snímke najlepšie scény. Akonáhle mu rupnú nervy, nasere sa a začne to tam v tom odpornom mestečku kydliť, získa snímka poriadny drajv a je sympaticky nekompromisná. Bohužiaľ, toto sa stane len raz za čas a vedľajšia dejová línia so zmagorenou manželkou ma vyložene znechutila. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Promarněná šance natočit totální westernový explo-drsnokrvák. Není to zlý, ale je to příliš mdlý a bez spádu, k čemuž přispívá i (ne)charisma Hemswortha. Co mě tu ale po traileru mrzelo vůbec nejvíc, že Woody v týhle roli mohl prostě kralovat a totál si ji vychutnat, ale nějak k tomu nedostal pořádně příležitost. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Dal se z toho vykřesat poměrně solidní film, ale chvílemi to škobrtalo a vleklo se to až moc pomalu. Konec nabral konečně nějaké přijatelné tempo a až na to filosofování jsem něco podobného čekala. Za mě je to něco mezi rybou a rakem a Woody si celkem dáchnul. Asi nějaké kilko přibral ten kluk při tomhle tempu, jinak byl dobrej jako vždy. ()

Asia_Power 

všechny recenze uživatele

Datel Woody, coby pošahanej kazatel si to rozdá na sucho do prdele s mladším bráchou Thora v duelu u Mount Heřmanu o titul drsnějšího chlapáka. Obě strany mají svoje pádný důvody, toho druhýho nesnášet skoro jako výběrčího činže nebo samotnýho Babiše. Datel Woody sejmul kdysi dávno NeThorovi tátu, momentálně mu přebral ženu a ještě kosí chudáky mexičany. NeThor zase Datlovi sejme synka, kterej ale stál stejně za vyliž prdel, a jako bonus mu zkurví kosení mexičanů. Takže na jedný straně osamělej fotr, co zabil fotra osamělýmu synu, na druhý straně osamělej syn, co zabil syna osamělýho fotra ééé cože? No prostě se nesnášej.Než na duel dojde, počkáme si asi 100 minut, který mě nijak výrazně nesraly ba naopak se mi na to čučelo celkem dobře. Rozhodně to doporučím JOKEROVI, abych odčinila fópá s Musashim a ten mi to určo rád vrátí a pošle mě s tímhle, lehce se táhnoucím westernem do prdele, ale mně se to prostě líbilo. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Bolo to také čudné. Myšlenka není špatná, není to úplně zle natočené, jakž takž ujdou postavy, ale občas jako by sami tvůrci nevěděli, co tím a tím chtějí říci. Proto se někdy i sám hlavní hrdina chová divně. Proč například nezasáhne, když je svědkem vraždy té ženy a vlastně i v docela dobré pozici něco udělat. Chybí vysvětlení, proč se hrdinova žena začne chovat divně, jestli je to jen sugesce, drogy nebo se prostě zbláznila a tak dále. Woody Harrelson je ovšem záporák, jakých se mnoho nevidí. Ve výsledku mírný nadprůměr a promarněná šance na vysoce kvalitní film. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Rasistický kazatel, organizující na texaském břehu Rio Grande nelegální lovecké aktivity pro turisty vs. ranger hájící spravedlnost, lidská práva a možnost budoucích Američanů zaměstnat si alespoň nějakého Mexičana za minimální mzdu.. Další z westernů, který původní vzor žánru ozvláštňuje moderními prvky (styl snímání, snaha o hlubší psychologii postav, exploitace, na Divoký západ netradiční téma), ale kvůli klišovitým momentům zůstává ztracen někde na rozcestí. Ten dřevnatější z Hemsworthů překvapivě nepůsobí rušivě (Cordell Walker by z něj měl jistojistě radost), ovšem pořád je to zcela jiný sport, než předvádí pan Harrelson. Oholenou hlavou, dikcí a vůbec postavou samozvaného Boha vymknuvšího se kontrole připomínal plukovníka Kurtze amerického jihozápadu, který v té hrůze už bohužel nestačil odpovědět na hozený kámen chlebem.. ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

X-tá variace na to samé. Tedy moderně pojatý western, který ctí archetypální trademarky, zároveň se však snaží moderní koncepcí scénáře o jakési žánrové ozvláštnění/osvěžení. Tzn. Harrelson není klasický vůdce rednecků, ale hlavní duchovní, který má vše ve svém rajónu pod kontrolou, než přijede svérazný a málomluvný ranger Hemsworth. Nepochopení a zbytečnost vedlejčích postav možná trochu tříští film ve své žánrové čistotě, ale finální krvák to podobně jako v Bone Tomahawk, či Salvation vcelku důstojně zachraňuje, ačkoliv samozřějmě klišé nemůže nechybět. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Jedno z mých největších zklamání na poli mého nejoblíbenějšího filmového žánru. Netypicky záporný a roli si užívající Woody Harrelson a netriviální zápletka mají sice hodně do sebe, ovšem hlavní hrdina je výrazný asi jako spadlý list v trávě na podzim a s přibývajícím časem se to celé nezadržitelnou rychlostí utápí ve vodách hlouposti a trapnosti. Závěrečné zúčtování jako kdyby vypadlo z pozdní tvorby Stevena Seagala. 40%. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Opět zbytečný příspěvek do zahnilého žánru zvaného rádoby western. Rozhodoval jsem se mezi jednou či dvěmi hvězdicemi a zaokrouhlím níž, neb jsem se pekelně nudil a ani ten jakž takž konec to nespasil.20% ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Výrazný příběh plný nevýrazných herců aneb ani Woody výjimečně nebaví, ukládá-li mu scénář pouhopouhou šablonovitou roli prohnilého šarlatána v mrtvém westernovém zapadákově. Poslední olovnatá půlhoďka to naštěstí dost tahá nahoru. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Táhlo se to jako týden před výplatou. Woody si svou roli docela užíval, ale nikdo jiný se k němu nepřidal. Takže výsledek je třeba i ten, že Liam Hemsworth je zřejmě nejslabším hercem, který kdy dostal hlavní westernovou roli. Vlastně netuším co tímhle chtěl básník (režisér) říci a proč v tom musel hrát Harrelson. Tohle šlo uhrát i bez dobrého herce a stále by to byla kravina. 40% ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

V prvej polovici filmu a to prosím doslova ťa film totálne uspí. Dráma strieda drámu, večné táranie a akýsi pokus o stvárnenie možného i nemožného filmového umenia, hraničiace s artom. Do toho všetkého film obsahuje neskutočne na western nudnú hudobnú vložku, ktorá pri pustení filmu v nočných hodinách spoľahlivo prinútia sledovače zavrieť oči a nechcieť ich už viac otvoriť. Suma sumárum lepší béčko. Avšak potom príde na rad druhá polovica, odhalenie záporáka Woodyho a jeho rasistických sklonov a ide sa do akcie. V tú chvíľu sa dostávajú na rad kolty a opakovačky a o akciu prestane byť núdza. Finálny duel medzi oboma hercami je vyložene lahôdka aspoň čo sa týka natočených westernov v tomto storočí. Suma sumárum celý film ako celok lepší priemer. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Tak jsem zase po čase dostal chuť na western a jelikož se mi připletlo pod ruku tohle dnes jsem to viděl. Duel je vlastně spíše detektivním filmem z divokého západu roku 1887. Je to příběh Texas Rangera (neplést si prosím s Chuckem Norrisem :-), který pátrá po tom, proč Rio Grande vyplavuje mrtvá těla převážně Mexikánců. Více nebudu prozrazovat... Hemsworth mi do role celkem sedl a Woody asi definitivně zakotvil v rolích poděsů a podivínů a já jsem tomu rád. Oni mu totiž docela sedí. Bohužel filmu chybělo nějaké výraznější napětí a i když zápletka byla celkem zajímavá, nepodařilo se tvůrcům z toho prostě udělat film co by divákovi zrychlil tep. Kulisy jsou obstojné, prostředí také, ale film se celkem vlekl jak stezka k Apalačským horám a ty dvě hoďky byly skoro moc... Já tedy dávám 3 hodiny náskoku. * * * ()

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Dopadlo to tak, že než se nějaký zdejší krypl uráčil na tento film podívat, aby se mohlo odemčít hodnocení, tak jsem zapomněl, o čem to bylo. Gratuluju. PS: Kolonie byla lepší, ale za pozornost The Duel stojí. 55% ()

Reklama

Reklama