Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Když otec zemře a matka náhle začne praktikovat židovské ortodoxní zvyky, vydává se Newyorčanka Hannah (Maria Schrader) do Berlína - rodiště své matky Ruth, aby tam pátrala po její minulosti před emigrací, o které vůbec nic neví. Doufá, že najde odpověď, co je důvodem změny matčina chování. Setkává se s devadesátiletou Lenou Fischer, která jí začne vyprávět dramatický příběh. O tom, jak se v roce 1943 ujala malé osamocené Ruth, jejíž matka byla zatčena a hrozila jí deportace, a jak v Rosenstrasse, kde tehdy Gestapo věznilo židovské muže a ženy z takzvaných smíšených manželství, spolu s ostatními příbuznými demonstrovali a usilovali všemi silami o propuštění svých blízkých. (Bubble74)

(více)

Recenze (10)

whack 

všechny recenze uživatele

Neobvyklý pohľad na situáciu vo vojnovom Berlíne. Príbeh žien, ktoré demonštrujú a snažia sa vyslobodiť svojich mužov a synov, ktorých zavreli pre najrôznejšie nezmysli. Veľmi podobné argentínskym filmom, ktorých sa natočilo veľa na takúto tému z obdobia argentínskej Špinavej vojny. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Televízna vojnová dráma o jednom z mála svetlejších momentov v nemeckom ťažení proti židom, ktorí žili v zmiešaných manželstvách. Film má slabší úvod, treba prečkať nezáživnú polhodinu a potom postupne začne film naberať na zaujímavosti. Najväčším pozitívom je obsadenie J. Vogela, ktorý bohužiaľ prichádza na obrazovku až v polovici filmu. Je to práve on, kto drží tento film nad vodou a je to on, kvôli ktorému vydržíte tento inak priemerný film pozerať. Inak nemecká uniforma mu sedí minimálne rovnako dobre ako jeho kolegovi T. Kretschmanovi. 60% ()

Bubble74 

všechny recenze uživatele

Margarethe von Trotta spojila v tomto filmu výtečně dvě časové roviny, kde hlavní roli hraje láska a odvaha. Rodinné drama o odcizení matky a dcery, žijící v dnešní Americe a statečný boj německých žen za své židovské muže v období druhé světové války slučuje vyplývající skutečnost, že způsobené trauma může mít dopad na člověka po mnoho let a někdy dokonce ovlivnit i život další generace. Jedinečné herecké koncerty Katji Riemann a Marie Schrader. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Ze začátku jsem měla problém se spojením těch dvou časových rovin. Rušilo mě to. Protože mě mnohem více zajímalo období 2. sv. války a tedy to, co se v Berlíně na Rosenstrasse dělo. Přitom to všechno vypadalo jako vymyšlená událost, ale ono se to skutečně stalo. Ty ženy, které vyšly do ulic a požadovaly navrácení svých manželů, musely být nesmírně statečné. Ale dokázaly ten zrůdný režim porazit. Nedokážu si představit, že by k tomu mohlo dojít i v jiném městě než byl právě Berlín. Město, které bylo ukázkovým místem nacismu. ()

Bohemák 

všechny recenze uživatele

Trochu méně typický pohled na válku - dění v Německu, spíše drama než válečný film. Velmi přesvědčivé kulisy i herecké výkony. ()

Rochester 

všechny recenze uživatele

Film o síle lásky německých žen ze smíšeného manželství,.....které by si v ulici Rosenstrasse zasloužily pamětní desku. ()

Reklama

Reklama