Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Snímek přibližuje zákulisí současné americké politické žurnalistiky. Hank Azaria ztvárnil ve filmu šéfredaktora politického týdeníku New Republic Michaela Kellyho, který zemřel v roce 2003 jako válečný zpravodaj při incidentu v Iráku. Hlavní hrdina filmu, novinář Stephen Glass, patřil v 90. letech k vycházejícím hvězdám americké politické žurnalistiky, ale jeho kariéra prošla nečekanými zvraty. Tento film je příspěvkem k diskusi o odpovědnosti novináře. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (52)

Molly 

všechny recenze uživatele

Malý, nenápadný film přibližující dusnou atmosféru několika květnových dní roku 1998 v redakci snobského časopisu The New Republic, který se pyšní tím, že ho čtou důležití lidé, včetně samotné hlavy státu. Přesto se v magazínu dopustí fatální chyby, když otisknou sérii článků od Stephena Glasse - na první pohled roztomilého losera, který se neustále podceňuje (jeho věčné "Are you mad at me?" leze očividně všem krkem) a v redakci se těší nebývalé popularitě, neboť si pamatuje, kdo kdy slaví narozeniny a kdo nerad zteplalou kolu. Za brýlemi a imagí šedé myšky se však skrývá prohnaný lhář, který si své články vycucává z prstu - zda tak činí kvůli kariéře, nebo jde jenom o snahu získat respekt rodičů, pro které povolání novinářské není dost prestižní, toť otázka. Na Christensenově výkonu nevidím nic tragického, naopak. Je to on, díky komu nakonec Glasse nezavrhnete, spíš vám ho bude líto, i když víte, že lhát se nemá. Peter Sarsgaard Haydenovi zdatně sekunduje a navíc mu to sekne i v outfitu z devadesátek;-) Shattered Glass si užijete, i když vám novinařina nic neříká. Je to totiž jedinečná sonda do duše lháře, díky níž si uvědomíte, že někteří z nás dokážou bezostyšně lhát přímo do očí, aniž by se začervenali. Naštěstí se tu však potvrzuje i stará pravda, totiž že lež má krátké nohy. Ale, sakriš, když já si tak přála, aby Stephenovi křivdili...:-) ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Proklamované novinářské drama se pozvolna změní v celkem zajímavou studii patologicky ambiciózního člověka, který je schopen pro úspěch a obdiv udělat doslova cokoliv, potud v pořádku, problém je snad jen v celkovém ,,televizním" vyznění filmu. (Kdybych chtěl být vysloveně nekorektní, použil bych možná i často omílaný stereotyp Američanů mluvě o ,,kanadskosti" tohoto snímku... :-)) Billy Ray není zjevně nijak výjimečný režisér, jeho film není ničím objevný a zjevně nemá žádné monstrózní ambice, každopádně svým tématem a jakousi uměřeností si mne nakonec coby diváka přece jen získal. Ona skromnost a poctivost se vyplatí nejen v novinařině... ()

Reklama

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Film s Haydenem Christensenem v hlavní roli asi nemůže být dobrý už čistě z principu. I jinak je výsledek bohužel poměrně povrchní a laciný, až moc idealizuje a jindy přehání a démonizuje. Může vůbec fungovat deziluze u někoho tak naivního, že byste ho nejradši profackovali? Je zajímavé, že Billy Ray má na kontě pár zajímavých scénářů, třeba aktuálního Greengrassova Kapitána Phillipse, ale scénář a režie Shattered Glass svojí rutinností a standardností nemají čím vytrhnout. ()

AIMÉE 

všechny recenze uživatele

Ač si myslím, že Hayden Christensen je velmi talentovaný (jeho přeměna v Darth Vadera byla nadlidsky dobrá a i ve filmu Awake ukázal svůj um), v tomto filmu jakoby ztrácí dech. Hlavní role je sice svěřena do jeho rukou, ale více upoutal mou pozornost Peter Sarsgaard a domnívám se, že dokonce Haydena zastínil. Co se týče námětu atp, hodilo by se to spíše do televizních luhů a hájů. ()

Teree_ 

všechny recenze uživatele

Pro člověka z "oboru" poměrně děsivá sonda do zákulisí politické žurnalistiky. O to víc děsivá, když je vše založené na skutečné události. Hayden Christensen umí být natolik přesvědčivý, že byste mu nejradši zakroutili krkem. V tomto případě bych proto vyzdvihla spíše výkon jeho sekundanta Petera Sarsgaarda, Film je konzistentní, informačně nasycený, a stopáž je přesto velmi příjemná ()

Galerie (22)

Zajímavosti (1)

  • Při vyšetřování Stephena Glasse vyšlo najevo, že si 27 z 41 jím napsaných článků částečně či zcela vymyslel. (Dinsberg)

Reklama

Reklama