Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Snímek přibližuje zákulisí současné americké politické žurnalistiky. Hank Azaria ztvárnil ve filmu šéfredaktora politického týdeníku New Republic Michaela Kellyho, který zemřel v roce 2003 jako válečný zpravodaj při incidentu v Iráku. Hlavní hrdina filmu, novinář Stephen Glass, patřil v 90. letech k vycházejícím hvězdám americké politické žurnalistiky, ale jeho kariéra prošla nečekanými zvraty. Tento film je příspěvkem k diskusi o odpovědnosti novináře. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (52)

Faye 

všechny recenze uživatele

Ze začátku se to tváří jako pohádka „jak pilný a pracovitý novinář k Pulitzcerově ceně přišel“ , ale vyklubala se z toho obstojná studie ambiciózního lháře. Příběh plachého a snaživého kluka, který pohádky psal, ale schován za přátelské a omluvné úsměvy nebo dotčené rozhořčení, mohl odhalené lži přebíjet dalšími. „Vlezka“, který dokázal tahat za fusekli nejenom vlastní redakci. Nikterak převratné přesto velmi poučné. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Proklamované novinářské drama se pozvolna změní v celkem zajímavou studii patologicky ambiciózního člověka, který je schopen pro úspěch a obdiv udělat doslova cokoliv, potud v pořádku, problém je snad jen v celkovém ,,televizním" vyznění filmu. (Kdybych chtěl být vysloveně nekorektní, použil bych možná i často omílaný stereotyp Američanů mluvě o ,,kanadskosti" tohoto snímku... :-)) Billy Ray není zjevně nijak výjimečný režisér, jeho film není ničím objevný a zjevně nemá žádné monstrózní ambice, každopádně svým tématem a jakousi uměřeností si mne nakonec coby diváka přece jen získal. Ona skromnost a poctivost se vyplatí nejen v novinařině... ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Film s Haydenem Christensenem v hlavní roli asi nemůže být dobrý už čistě z principu. I jinak je výsledek bohužel poměrně povrchní a laciný, až moc idealizuje a jindy přehání a démonizuje. Může vůbec fungovat deziluze u někoho tak naivního, že byste ho nejradši profackovali? Je zajímavé, že Billy Ray má na kontě pár zajímavých scénářů, třeba aktuálního Greengrassova Kapitána Phillipse, ale scénář a režie Shattered Glass svojí rutinností a standardností nemají čím vytrhnout. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Scénář vlastně jen oprašuje skutečný skandál, který před pár lety rozvířil stojaté vody americké žurnalistiky. Zvídavého redaktora internetového deníku tehdy napadlo jít ve šlépějších úspěšného novináře z prestižního časopisu, který si udělal jméno sérií vtipných a čtivých článků z atraktivního prostředí, a vytěžit z jeho odhalení další materiál. Ke svému překvapení zjistil, že si kolega z branže podle všeho kauzu tak říkajíc "vycucal z prstu". Následující pátrání odhalilo manipulace s fakty a zjevné lži v desítkách dalších případů a otřásl důvěrou v celou novinářskou obec. Snímek nicméně není analytickou sondou do stávajících poměrů v americké žurnalistice a nezamýšlí se ani obecně nad otázkou novinářské etiky. Snaží se jednoduše maximálně vytěžit konkrétní kauzu a natočit příběh o ambiciózním lháři a manipulátorovi, který za fasádou veselého sympaťáka skrývá patologické rysy svého charakteru. Vznikl slušný ale nikoliv výjimečný televizní film o tom, že je fajn důvěřovat, ale čas od času je taky třeba prověřovat. Celkový dojem: 65 %. ()

Molly 

všechny recenze uživatele

Malý, nenápadný film přibližující dusnou atmosféru několika květnových dní roku 1998 v redakci snobského časopisu The New Republic, který se pyšní tím, že ho čtou důležití lidé, včetně samotné hlavy státu. Přesto se v magazínu dopustí fatální chyby, když otisknou sérii článků od Stephena Glasse - na první pohled roztomilého losera, který se neustále podceňuje (jeho věčné "Are you mad at me?" leze očividně všem krkem) a v redakci se těší nebývalé popularitě, neboť si pamatuje, kdo kdy slaví narozeniny a kdo nerad zteplalou kolu. Za brýlemi a imagí šedé myšky se však skrývá prohnaný lhář, který si své články vycucává z prstu - zda tak činí kvůli kariéře, nebo jde jenom o snahu získat respekt rodičů, pro které povolání novinářské není dost prestižní, toť otázka. Na Christensenově výkonu nevidím nic tragického, naopak. Je to on, díky komu nakonec Glasse nezavrhnete, spíš vám ho bude líto, i když víte, že lhát se nemá. Peter Sarsgaard Haydenovi zdatně sekunduje a navíc mu to sekne i v outfitu z devadesátek;-) Shattered Glass si užijete, i když vám novinařina nic neříká. Je to totiž jedinečná sonda do duše lháře, díky níž si uvědomíte, že někteří z nás dokážou bezostyšně lhát přímo do očí, aniž by se začervenali. Naštěstí se tu však potvrzuje i stará pravda, totiž že lež má krátké nohy. Ale, sakriš, když já si tak přála, aby Stephenovi křivdili...:-) ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

V severnej Amerike sa točia filmy úplne o všetkom. To myslím ako výrazné pozitívum. Príbeh mladého novinára poskytuje námet skôr pre televíziu, pre Hallmarkovský skutočný príbeh. Prostredníctvom neho sa vyjadruje k negatívam virtuálnej spoločnosti, kde sa komunikuje cez počítač bez toho, aby niekto niekoho poznal. Internet zahltili blogy a konšpiračné teórie, ktoré sa tvária ako zaručene pravdivé, pritom nemáme ani poňatia, z akých zdrojov čerpajú a či vôbec a zneužiť tento stav pre vlastný prospech je čoraz ľahšie. Sugestívne Rayovo spracovanie a hviezdny casting povyšuje tento skôr televízny príbeh na solídne kino. ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

V poslednej dobe som Haydena videla len v "záporných" postavách ... film ma bavil a na konci som sa nestačila čudovať, lebo nevedela som, že je to podľa skutočnosti. ()

klerik 

všechny recenze uživatele

Sympatická hra s jedndoduchou témou. Trochu nevyvážené, ale rozhodne zaujímavé... Slušné herecké výkony... ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

Zdánlivě nenápadný a vpravdě skromný snímek inspirovaný skutečným příběhem Stephena Glasse, jehož zde ztvárnil Hayden Christensen, o jehož prkennosti se zde vedou sáhodlouhé diskuze, mě však nijak neirituje a musím říct, že v Shattered Glass předvádí svůj ve své civilnosti nejuvěřitelnější a nejlepší herecký výkon !! Ten "pláč z prozrazení" mě opravdu posadil na zadek..;) Nicméně jak Hank Azaria, pak i zejména Peter Sarsgaard jej o třídu kvalitativně převyšují.. Přiznám se, že průměrný režisér Billy Ray se tentokrát překonal a vytvořil skvělý film, byť již samotná stejnojmenná právě Glassova knižní předloha mu práci značně ulehčila, a tak zůstává otázkou, zda Billy Ray opravdu chtěl cíleně vsadit na ten šedivý televizní look a celkovou úspornost, který zřetelně příběhu, nebudeme si lhát do kapsy, z většinou velmi nudného a stereotypního prostředí profesionální žurnalistiky prospívá a dodává mu punc věrohodnosti !! Já bych se moc rád vsadil, že se jednalo pouze o ve finále "extrémně výhodnou konstelaci hvězd", což však kvalitu tohoto dramatu jednoho patologického lháře nikterak nesnižuje..;) Nechutně paradoxní pachuť skutečnosti, jak snadno si lze pohrávat s fakty a jak krátké nohy má vlastně lež, získává celý příběh v momentě, kdy si uvědomíte, že Glass vlastně ani nebyl "potrestán" a bez uzardění se nakonec po vydání svojí autobiografické knihy na tom všem jako jediný naopak vydělal !! ()

Jillen 

všechny recenze uživatele

Hayden Christensen z tohodle filmu dělá velmi zajímavou podívanou hlavně tím jak dokázal ztvárnit lživého novináře, bravo ;). Dávám 80% ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Zákulisí americké novinařiny. 1) Novinářské drama o vlezlém notorickém lháři (velmi nesympatický 22letý Hayden Christensen) a jeho šéfovi (velmi sympatický 32letý Peter Sarsgaard). Oba hlavní hráči to zahráli na jedničku. 2) Zákulisí amerického žurnalismu už tedy známe. Jakpak to asi vypadá v tom českém? ()

italka63 

všechny recenze uživatele

Ne, že by se mi nelíbil okouzlující Christensen ve své roli, kdy jste schopní mu uvěřit úplně všechno, tak jako spousta jeho kolegů a čtenářů, ale celkem mě zpracování nijak nenadchlo, i když námět nebyl vůbec k zahození, takže víc jak tři hvězdy ani omylem. ()

Crawler-D 

všechny recenze uživatele

Průměrné drama "podle skutečnosti", které má nefuknční strukturu (záhy dochází k odhalení, že podvádí, ale ničím si pro to nepřipravuje půdu) a hlavně mnohdy nutí soucítit s podvodníkem, což je velmi zvláštní přístup. ()

Juto 

všechny recenze uživatele

Je to film, ktorý prinúti človeka zamyslieť sa nad našimi hodnotami a predovšetkým nad tým, ako nízko sa dostanú niektorí ľudia, aby získali svoju 15-minútovú slávu tým, že klamú. 7/10 ()

Radiq 

všechny recenze uživatele

Dobrá story o ulhaným novináři, které nevím, jestli věřit něbo ne. Asi částečně jo, když je to asi podle pravdy. A nebo je to všechno vymyšlené? Ale film Hoax mi ale připadl lepší. ()

Reklama

Reklama