Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Snímek přibližuje zákulisí současné americké politické žurnalistiky. Hank Azaria ztvárnil ve filmu šéfredaktora politického týdeníku New Republic Michaela Kellyho, který zemřel v roce 2003 jako válečný zpravodaj při incidentu v Iráku. Hlavní hrdina filmu, novinář Stephen Glass, patřil v 90. letech k vycházejícím hvězdám americké politické žurnalistiky, ale jeho kariéra prošla nečekanými zvraty. Tento film je příspěvkem k diskusi o odpovědnosti novináře. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (52)

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

Zdánlivě nenápadný a vpravdě skromný snímek inspirovaný skutečným příběhem Stephena Glasse, jehož zde ztvárnil Hayden Christensen, o jehož prkennosti se zde vedou sáhodlouhé diskuze, mě však nijak neirituje a musím říct, že v Shattered Glass předvádí svůj ve své civilnosti nejuvěřitelnější a nejlepší herecký výkon !! Ten "pláč z prozrazení" mě opravdu posadil na zadek..;) Nicméně jak Hank Azaria, pak i zejména Peter Sarsgaard jej o třídu kvalitativně převyšují.. Přiznám se, že průměrný režisér Billy Ray se tentokrát překonal a vytvořil skvělý film, byť již samotná stejnojmenná právě Glassova knižní předloha mu práci značně ulehčila, a tak zůstává otázkou, zda Billy Ray opravdu chtěl cíleně vsadit na ten šedivý televizní look a celkovou úspornost, který zřetelně příběhu, nebudeme si lhát do kapsy, z většinou velmi nudného a stereotypního prostředí profesionální žurnalistiky prospívá a dodává mu punc věrohodnosti !! Já bych se moc rád vsadil, že se jednalo pouze o ve finále "extrémně výhodnou konstelaci hvězd", což však kvalitu tohoto dramatu jednoho patologického lháře nikterak nesnižuje..;) Nechutně paradoxní pachuť skutečnosti, jak snadno si lze pohrávat s fakty a jak krátké nohy má vlastně lež, získává celý příběh v momentě, kdy si uvědomíte, že Glass vlastně ani nebyl "potrestán" a bez uzardění se nakonec po vydání svojí autobiografické knihy na tom všem jako jediný naopak vydělal !! ()

thunnus 

všechny recenze uživatele

Nenápadný, přesto však vůbec ne špatný film, Christensen není vždy úplně přirozený, přesto jeho projev není zdaleka tak prkenný jako v sw. A je to právě on, kdo své postavě a tedy celému dodává lidský rozměr nejvíce, kdy mi toho asi patologického lháře bylo až líto, skoro jsem (spoiler) čekal, že bude na konci zavřený v blázinci a celý ten tyátr, kdy se představuje dětem, je jen v jeho hlavě. Skutečně jsem si někdy nebyl jistý, co si vlastně vymyslel a co byla pravda. Celý film jsem trochu čekal na nějaký twist, ale nakonec jsem se ho nedočkal a možná je to i dobře, film je skutečnější, nepůsobí tak přitaženě za vlasy, když není překroucený nejrůznějšími složitými dějovými zvraty, ale i díky krátké stopáži pobaví, sice vyšumí, ale rozhodně neurazí. Je to za takové lepší tři hvězdičky, ale vzhledem k tomu, že jeho jiný film Probuzení má vyšší hodnocení, zaokrouhluju nahoru. ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

V severnej Amerike sa točia filmy úplne o všetkom. To myslím ako výrazné pozitívum. Príbeh mladého novinára poskytuje námet skôr pre televíziu, pre Hallmarkovský skutočný príbeh. Prostredníctvom neho sa vyjadruje k negatívam virtuálnej spoločnosti, kde sa komunikuje cez počítač bez toho, aby niekto niekoho poznal. Internet zahltili blogy a konšpiračné teórie, ktoré sa tvária ako zaručene pravdivé, pritom nemáme ani poňatia, z akých zdrojov čerpajú a či vôbec a zneužiť tento stav pre vlastný prospech je čoraz ľahšie. Sugestívne Rayovo spracovanie a hviezdny casting povyšuje tento skôr televízny príbeh na solídne kino. ()

josieaddms 

všechny recenze uživatele

Poměrně zajímavé a nečekané téma. Je to vlastně příběh tak ctižádostivého kluka, který přes svou touhu proslavit se, a dokázat něco úžasného, zničil sám sebe, svojí kariéru, a pomalu snad i časopis pro který pracoval. Navíc Hayden ho naprosto skvěle ztvárnil. Ostatní herecké výkony byli také velmi zajímavé a povedené. Vlastně šlo o interní drama, příběh jednoho časopisu, a příběh toho, jak jsme schopní přes osobní sympatie přehlédnout profesní průšvih. Jenže podle mého se příběh příliš táhl, a místy byl nepřehledný. Mě tam chybělo něco víc. Ale jako podívaná to bylo docela zajímavé. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Scénář vlastně jen oprašuje skutečný skandál, který před pár lety rozvířil stojaté vody americké žurnalistiky. Zvídavého redaktora internetového deníku tehdy napadlo jít ve šlépějších úspěšného novináře z prestižního časopisu, který si udělal jméno sérií vtipných a čtivých článků z atraktivního prostředí, a vytěžit z jeho odhalení další materiál. Ke svému překvapení zjistil, že si kolega z branže podle všeho kauzu tak říkajíc "vycucal z prstu". Následující pátrání odhalilo manipulace s fakty a zjevné lži v desítkách dalších případů a otřásl důvěrou v celou novinářskou obec. Snímek nicméně není analytickou sondou do stávajících poměrů v americké žurnalistice a nezamýšlí se ani obecně nad otázkou novinářské etiky. Snaží se jednoduše maximálně vytěžit konkrétní kauzu a natočit příběh o ambiciózním lháři a manipulátorovi, který za fasádou veselého sympaťáka skrývá patologické rysy svého charakteru. Vznikl slušný ale nikoliv výjimečný televizní film o tom, že je fajn důvěřovat, ale čas od času je taky třeba prověřovat. Celkový dojem: 65 %. ()

Galerie (22)

Zajímavosti (1)

  • Při vyšetřování Stephena Glasse vyšlo najevo, že si 27 z 41 jím napsaných článků částečně či zcela vymyslel. (Dinsberg)

Reklama

Reklama