Reklama

Reklama

Epizody(3)

Je to právě 51 let, co Spojené státy americké vyslali do vesmíru mezihvězdnou loď. Jedná se o vojenský přísně tajný projekt nazvaný Ascension, při kterém je do vesmíru vysláno 600 lidí různého původu, pohlaví i náboženství. Cesta vesmírné lodi bude trvat celkem 100 let, takže až třetí generace se dočká jejího cíle. Úkolem je zachovat lidskou populaci také mimo Zemi. Na palubě ale dojde k vraždě mladé ženy, což nenávratně změní životy všech cestujících... (TV Prima)

(více)

Recenze (86)

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Nejprve tvůrci věnují úvodní třetinu minisérie vystavění nosného a vůbec ne hloupého konceptu i světa a rozjedou v něm zajímavě rozehrané konflikty i linie. A je to skvělé i navnazující na další dění. Ve druhé třetině v tom ovšem nepokračují ani to nerozvádějí; a co hůře, dokonce ani nepracují s tím, pro co si vytvořili základy a spokojí se s čistě tuctovým mlácením již dávno vymlácené žánrové slámy koketující s béčkovou videoprodukcí let devadesátých. A je to aspoň snesitelné, když nic jiného. V závěrečné třetině pak již tvůrčí tým razí přístup "kašlem na vše" a skáče po hlavě do nechtěně směšných céčkových vod ("dějem", "dialogy" i po herecké stránce, kdy speciálně ústřední dívenka by měla být za své neherectví a fyzickou bolest, kterou způsobuje divákům, učiněna plně trestně odpovědnou), kdy nestíháte samým zoufalstvím ani mlátit hlavou o stůl. A je to k nesnesení debilní. ()

Dadel 

všechny recenze uživatele

Výborný námět, tady bych i uvítal, kdyby to bylo delší. Takhle to byl vlastně jeden delší celovečerní film s uspěchaným koncem. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Vau. Nevěřim, že pilot natočili v SyFy! Plnokrevná neurážející sci-fi v uvěřitelných kulisách, s chytrými dialogy a parádním twistem. Ani jednou jsem během sledování na PC neminimalizoval okno přehrávače kvůli brouzdání po netu! Co se to, sakra, právě stalo? ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Ascensionu sa podarilo v pomerne krátkom čase ukončiť to, s čím začal. Ale ledva ledva, v podstate až v poslednom, veľmi prekvapivom závere. Potešilo prekreslenie spoločnosti, ktorá sa aj v tak limitovanom počte urobila vlastnú spoločenskú hierarchiu, i keď za nitky ťahá niekto iný. Politcké intrigy prebiehajú cez "posteľovú špionáž", seriál ponúka viaceré dejové línie, ako v lodi, tak na Zemi. Ten zásadný zvrat prebehne na konci druhej časti a kto bude sklamaný, nech seriál ďalej rašej nepozerá. Dejom nadupaná retro-scifi-detektívka, ktorá by si zaslúžila na rozvíjanie svojho nápadu tak dve série. No a mužov poteší množstvo zaujímavých ženských charakterov v sexy obaloch. ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Tak to je síla. Je tu nová sci-fi minisérie od Syfy. Odehrává se na vesmírné lodi jménem Ascension, kterou Američani vypustili v roce 1963 s cílem osídlit hvězdnou soustavu Alfa Centauri. Děj začíná v současnosti, tedy 51 let od vypuštění na svou 100letou cestu. Myšlenka je založená na skutečném vesmírném projektu zvaném Orion ze 60. let od amerického vědce Freemana Dysona. Je docela zajímavé, jak na posádku nepůsobí žádné vnější vlivy, takže si technika, interiér i image zachovává atmosféru 60. let. To samé platí i o hudbě, filmech a knihách. Neobjevuje se tam moc známých herců. Po pár nešťastných událostech posádku ovládne strach. Poprvé je na palubě spáchána vražda. Je tedy na prvním důstojníkovi, aby to vyšetřil. Ten samozřejmě jako nikdo na palubě nemá s takovou situací žádné zkušenosti. Časem začne přibývat mrtvých. Mají tam totiž sabotéra. Dál se děj vyíýjí opravdu velmi překvapivě. Posádka musí překonávat další krize. Konec je nečekaný a hodně otevřený. Škoda že už to nebude pokračovat. :( "Nikoho nezajímá prostřední kapitán..." ()

swamp 

všechny recenze uživatele

Veliké překvapení z produkce SyFy. Tato minisérie nasadí už prvním dílem velice vysoká očekávání s perfektním (i když jsem ho tušil) twistem v závěru. Zbývající dvě epizody už trochu pokulhávají, ale oproti jiným seriálům této stanice si tvůrci poradili i s rozuzlením poměrně dobře a já si mohl vychutnat toto povedené sci-fi. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Obyčejná soap opera ozvláštněná rádoby s-f kulisami, ale any ty nezachrání celkový dojem argentinské telenovely. Pokud chcete, aby vám diváci věřili váš vymyšlený svět, musí ten svět fungovat - v 50. letech by asi černoch nebyl důstojníkem, ženy by nechodily jak z hipísáckých 70. let, muži by neměli metrosexuálně zastřižený vous. A vůbec - ta společnost že by neprošla žádným vývojem? Ani technickým, ani společenským? Skutečně ti vědci na palubě nevymysleli lepší počítače z toho, co měli, barevné obrazovky? A třídní společnost se stále dělí na ty v podpalubí a ty nahoře? Jsme na parníku Titanik, nebo co? Nemluvě o všech dalších dírách v logice, příbězích, chování postav. Někdo je 50 let na palubě lodi, má ji prolezlou odshora dolů, a nikdy nenajde skryté dveře nebo tajné vchody? A asi mi to uniklo, ale co se dělo s těmi, co zemřeli? A kde mají starce, kurnik? Všude běhají jen holky v mini (rádoby v 50. letech!). Z dětí je tu jen malá holčička. Některé generace prostě zcela chybí (třeba puberťáci). Prostě těch WTF je příliš mnoho, a vystačily by na cestu na konec vesmíru a zpátky. A takovému seriálu prostě nevěřím. Když mi navíc předloží vývar z Chicago Hope, Rosamunde Pilcherové a něčeho jako VIP vraždy a Ordinace v růžovce. Detektivní linie je taky pěkně hloupá - navíc v 50. letech už snad věděli, že na důkazy se nesahá a uměli brát otisky prstů, ne? ()

bouncer 

všechny recenze uživatele

Poměrně chytré sci-fi (nebo SyFy teda), které překvapí dobrým námětem a možná zbytečným přesunem směru vyprávění v 1/3 mini-série. Ale ani to ve výsledku tolik nevadí, spíš některé trochu lacinější herecké pokusy o herectví. ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Start je děsně předvídatelný a už od poloviny epizody jsem věděl pointu úvodního dílu. Námět, leč trochu jiný, než jsem čekal, to má hodně zajímavý a potenciál ho rozvíjet je veliký. Pořád jsem čekal na nějaké velké odhalení či pointu, ale té jsem se však vůbec nedočkal. Proč sakra neudělali uzavřenou minisérii? Ascension bohužel končí totálně otevřeně bez jakýchkoli odpovědí. Celé tři díly tvůrci diváka připravují na "něco" a to něco vůbec nenastane. Škoda. Nicméně nuda to rozhodně není, vizuálně i herecky to na televizní projekt (a obzvlášť na současnou Syfy produkci) není vůbec špatné, byť geniální Battlestar Galacticu to prozatím pozoruje hodně zpovzdálí. ()

maddy 

všechny recenze uživatele

Čudujem sa až sám sebe, že si od SyFy stále niečo sľubujem. Tento rok som nad tou stanicou zlomil hůl už niekoľkokrát (Defiance, Continuum, Helix ...a to nehovoriac o Dominion alebo Z Nation), no ako naivný sci-fi fanda sa nechám nalákať každou novou show. Ascension má síce do takej mizérie ako je napríklad Helix alebo Dominion ďaleko, avšak stále sa nejedná o nič čo by stálo za dlhé hodiny pozornosti. Námet pritom vyzerá pomerne sľubne, aj dostatočne originálne (čo keby sa nám pred 50 rokmi podarilo vyslať na obežnú skutočnú vesmírnu loď s fungujúcou spoločnosťou v jej vnúti), postupne sa však na neho nabaľuje toľko plot holes, že aj Ementál oproti tomu vyzerá ako syr s tým najhladším povrchom. Tvorcovia totiž s námetom takmer nepracujú a uspokoja sa s ďalším tuctovým sci-fíčkom, v ktorom len mlátia prázdnu slamu a diváka čoraz viac nudia. Z Á-čka v prvých pár minútach sa tak priskoro stáva nenápadité sci-fi B-éčko a obyčajná nudná soap opera vo vesmíre, až si to v závere vypomáha tými najlacnejšími dejovými barličkami ako z C-éčkovej produkcie a stáva sa vyslovene debilným, navyše s typicky naivnými dialógmi. Uznávam, že úplne záverečný zvrat je šokujúci, ale na ďalšie sledovanie ma po tých cca 50 minútach prachprostrej nudy nikto neprinútim. Je mi totiž úplne jedno ako to celé dopadne, z postáv ma netrápi ani jedna a keď už prvá epizóda dokázala v priebehu hodinky postupne klesnúť kvalitatívne o niekoľko levelov, nechcem si ani predstaviť čo sa z Ascension stane ďalej (aj keď v produkcii SyFy si viem živo predstaviť čo presne sa z toho stane a kvôli tomu nemienim zabíjať ďalších 5 hodín života). Vizuálne to síce tento krát nie je taká bieda ako iné súčasné seriály zo stajne Syfy a čisté biele interiéry, aj tých pár záberov exteriéru prekvapilo, ale čo z toho ... PILOT: 2* (4/10) ()

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

Nebylo to špatný, jako, vědouc si toho, že to nebude pokračovat, příliš kvapně finišující. Od začátku se postupně buduje atmosféra a jakási mysterióznost, aby se to v poslední třetině zvrhlo v ukvapené zvraty a následoval otevřený konec, který nikdy nebude ničím následován. Škoda předčasného zaříznutí. ()

erased 

všechny recenze uživatele

Námět Ascension by s trochou snahy navíc utáhl jak delší seriál, tak i opravdovou minisérii. Místo toho ale tvůrci pouze spojily dvě epizody regulérního seriálu do jednotlivých dílů, a na prostor šesti takto zamaskovaných epizod už ve výsledné podobě námět nemá ani náhodou. První díl tak sice dokáže skvěle navnadit na zajímavou premisu a povedené kulisy, jenže ve druhém se na zdejší střízlivé a sympatické mystérium s nádechem Lost a příměsí Firefly balancující na hranici uvěřitelnosti svou dávkou konspirací nabalí kopa vztahového a politického balastu, který z průměru vyniká jen otřesným herectvím nemalé části zdejšího osazenstva. Přitom se před závěrečnými čtyřiceti minutami stihne ještě udát hromada nesmyslů, odkecat ještě víc zbytečných romantických blábolů a startrekovských plků, a teprve poté přijde na řadu více než slušné vybruslení ze stále více se rozjíždějící hlavní příběhové linky. Ta samotná, ač se nakonec svou velkolepostí úplně vymyká v úvodu naznačené atmosféře, dokáže oslnit a jako jediná ze všech těch nakousnutých konfliktů skončí povedenou pointou. ()

scroochy 

všechny recenze uživatele

Dost béčková záležitost, která se sice dobře rozjede, ale pak víc a víc zabředává do blbostí a směřuje k fantasy prvkům, které ve sci-fi nemám rád. ()

Helo 

všechny recenze uživatele

Nejlepší počin SyFy (ne že bych od nich viděl všechno) od BSG a Capricy. Výborně vystavěný příběh i retro atmosféra a hlavně je to plné zvratů a smysl dávajících odhalení. Jen s tím naklíčovaným pozadím v posledním záběru si mohli dát trošku víc práce. Chci další díly! ()

jhr 

všechny recenze uživatele

Po třetím dílu jsem musel zvýšit hodnocení ze tří hvězdiček na čtyři a musím říct, že mě tento seriál skutečně zaujal a pokud by zůstal u formátu minisérie a každá sérii by měla tři díly podobně podařené jako ty první a hlavně ten finálový tak se máme na co těšit. ()

cariada 

všechny recenze uživatele

Příjemné překvapení nic moc jsem nečekal, ale je dobře že v názvu místo vesmírná loď nebylo projekt, to by hned vše prozradilo. Zajímavý nápad na tajný projekt kde lidé žijí desítky let v izolaci a myslet si že letí kam si do vesmíru. Jak už to bývá něco se posere. Jen škoda že to nedokončili. Docela by mě to zajímalo jak by to pokračovalo. Docela zajímavý je sledovat jak se tam vytvoří lepší a horší sorta lidí a ty podle toho žijí a pracují. Jestli to byl záměr a nebo se to samo vytvořilo. ()

Pajky3 

všechny recenze uživatele

Minisérie od stanice Syfy, která mě dokázala zaujmout hned od začátku. V úvodu totiž představí zajímavý příběh o tom, jak část populace byla vyslána na dlouhou cestu napříč vesmírem, aby našla nový domov. Na vesmírné lodi všechno zdánlivě do okamžiku, kdy se najde mrtvá dívka. Postupně se příběh více rozvíjí a v závěru prvního dílu přichází velmi překvapivý zvrat. V hlavních rolích ostřílená dvojice Tricia Helfer (Battlestar Galactica) a Brian Van Holt (Cougar Town) a i zbytek obsazení se zdá vcelku příjemný. Má to dobrou atmosféru a celé to příjemně utíká. Víc mě bavil příběh z lodi než ze Země. Jako obvykle by se našly věci, které by zasloužily být lepší, ale vesměs jsem spokojen. Velkým plusem je fakt, že je to minisérie, protože to nestihne zabřednout do romantických mnohoúhelníků. I když je škoda, že závěr není víc uzavřený. Takhle mě totiž mrzí, že nebude pokračování a že neznám všechny odpovědi. ()

Mr.Ripley 

všechny recenze uživatele

Zprvu nadějné, ze Syfy stáje téměř dechberoucí, postupem času ovšem tento žánrový experiment sklouzává ke klasickým klišé (dítě s nadpřirozenými schopnostmi; béčkové zvraty ohledně nadnárodní konspirace; deus ex machina, kam se podíváš). Poctivě budovaná mytologie, psychologie postav je postupem času zadupána do země, aby vše padlo na úkor "pouze" efektivního finále. Škoda, mohlo se jednat o famózní zářez ze strany Syfy, jež se pomalu, ale jistě vrací ke kořenům. ()

Reklama

Reklama