Reklama

Reklama

Captain Marvel

  • USA Captain Marvel (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Snímek Captain Marvel se odehrává v devadesátých letech dvacátého století a je tak zcela novým dobrodružstvím z dosud neviděného období filmového světa Marvel. Film sleduje příběh Carol Danversové, ze které stala jedna z nejmocnějších superhrdinek světa. Když Zemi zasáhne mezihvězdná válka mezi dvěma mimozemskými rasami, Danversová se ocitá s malou skupinou spojenců přímo v srdci konfliktu. (Falcon)

(více)

Zajímavosti (89)

  • Náklady na výrobu byly zhruba 160 milionů amerických dolarů. (NIRO)
  • V pokladnách severoamerických kin diváci nechali 426,8 milionu amerických dolarů, součet celosvětových tržeb pak dosáhl 1131,4 mil. (NIRO)
  • Písnička, která hraje ve 38. minutě, je „Only Happy When It Rains“ od Garbage. V 57. minutě hraje „You Gotta Be“ od Des'ree. V 87. minutě hraje „Come As You Are“ od Nirvany. V 94. minutě hraje „Just A Girl“ od No Doubt. (Duoscop)
  • Hala, domovská planeta rasy Kree, se v rámci Marvel Cinematic Universe objevuje již podruhé. Dříve se objevila ve filmu Strážci Galaxie Vol. 2 (2017) jako jedna z planet, kterou chtěl Ego (Kurt Russell) ovládnout. (V999)
  • Laboratoř Mar-Vell (Annette Bening) na oběžné dráze je odkazem na údajný umělý satelit Black Knight, který měl obíhat kolem Země ještě před prvními umělými satelity, sestrojenými člověkem. (Malasmo)
  • Captain Marvel byl v pořadí již 7. filmem Marvel Cinematic Universe (z tehdy 21), a 38. filmem celkově, který v tržbách pokořil (kdysi magickou) metu miliardy amerických dolarů. (Komi98)
  • Ve filmu je přibližně sto záběrů na kočku Goose, z nichž téměř 80 je vytvořeno pomocí digitálních triků. (Geralt z Rivie)
  • V komiksech se kocour Carol Danvers jmenuje Chewie, po Chewbaccovi (Peter Mayhew) ze série Star Wars. Ve filmu je však jeho jméno Goose, což odkazuje na Goose Bradshawa (Anthony Edwards), postavu z filmu Top Gun (1986). (NiWi)
  • Muž z ochranky, se kterým mluví Captain Marvel (Brie Larson) poté, co přistane v prodejně Blockbuster, je skutečný ředitel ochranky Marvelu Barry Curtis. (NiWi)
  • V komiksu je postava Mar-Vell mužem, ve filmu ji však tvůrci změnili na ženu v podání Annette Bening. Ke změně pohlaví podal vysvětlení prezident Marvel Studios Kevin Feige: „Bylo to v pozdější fázi vývoje filmu. Upřímně, když jsme se začínali blížit k natáčení, hledali jsme muže. Hledali jsme mužského Mar-Vella a ve stejnou dobu pracovali na scénáři, tak jak to děláme často. Jednali jsme s pár lidmi, ale jak jste mohli vidět ve filmu, tak kvůli tomu, jak je příběh strukturovaný, jde o menší roli. Myslím, že to byla Anna Boden, která přišla během scenáristické schůze s nápadem, že by se Nejvyšší inteligence mohla Carol zjevovat jako Mar-Vell. Napadlo jí to chvíli před tím, než jsme obsadili Annette Bening. To už byl vývoj scénáře docela daleko a byla to jedna z posledních věcí, které jsme upravili. Když s tím nápadem Anna přišla, bylo to jako zjevení. Hned jsme si říkali 'No samozřejmě! To je perfektní!' a už jsme nemuseli hledat dalšího herce.“ (Geralt z Rivie)
  • V České republice navštívilo film o premiérovém víkendu 168 145 diváků. Ze všech filmů, patřících do Marvel Cinematic Universe, měl u nás dříve lepší start pouze film Avengers: Infinity War (2018) s 240 353 diváky. (Andrew78)
  • Carol Danvers (Brie Larson) na začátku filmu ve videopůjčovně zničí plakátový stojan propagující film Pravdivé lži (1994). Původně ale tvůrci uvažovali o plakátu k filmu Maska (1994), aby měla Carol pocit, že kousek od ní stojí jeden ze Skrullů. (Andrew78)
  • Tvůrci původně nepočítali s tím, že se ve filmu objeví Teserakt, ale přišlo jim zbytečné, aby vymýšleli nový zdroj energie, díky kterému Carol Danvers (Brie Larson) získá své schopnosti, proto se rozhodli znovu využít Kámen prostoru. (Andrew78)
  • Ve filmu sice nikdy nezazní spojení „Captain Marvel“, ale složka, kterou si Nick Fury (Samuel L. Jackson) na konci filmu ve své kanceláři prohlíží, nese název „kapitánka Carol Danvers“ (Brie Larson). (Andrew78)
  • Jedna z prvních verzí scénáře počítala s tím, že film začne na Zemi. Mělo se jednat o scénu odkazující na kultovní film Top Gun (1986), ve které by se Carol Danvers (Brie Larson) a Maria Rambeau (Lashana Lynch) účastnily leteckého simulovaného cvičení. Tvůrci nakonec od nápadu upustili, aby diváci neznali od začátku původ hrdinky. (Andrew78)
  • Tvůrci původně zamýšleli potitulkovou scénu, ve které by Yon-Rogg (Jude Law) přistál na planetě Sakaar, poblíž kosmické brány Ďáblova řiť. Scéna by tak odkazovala na film Thor: Ragnarok (2017). (Andrew78)

Související novinky

Marvel je v problémech

Marvel je v problémech

02.11.2023

Marvel Studios pod hlavičkou Disney ještě před pár lety byly doslova Midasovou rukou a čeho se dotkly, to přineslo obří divácký úspěch a vyšší stovky milionů dolarů na tržbách z kin. To ovšem už… (více)

Jak dlouhé bude pokračování Captain Marvel?

Jak dlouhé bude pokračování Captain Marvel?

30.08.2023

Sezóna dlouhých stopáží rozhodně nekončí a už brzy nás po tříhodinovém kolosu jménem Oppenheimer čekají další obsáhlá dramata – Scorseseho Zabijáci rozkvetlého měsíce (206 minut) a Scottův Napoleon … (více)

Barbie má miliardu

Barbie má miliardu

07.08.2023

Ačkoliv Margot Robbie studiu Warner Bros., když pro projekt sháněla financování, slíbila, že Barbie může vydělat miliardu, sama tomu příliš nevěřila. Měla ale pravdu. Komedie na motivy ikonické… (více)

Reklama

Reklama