Reklama

Reklama

Noční můra

  • Německo Der Nachtmahr (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Šestnáctiletá Tina působí jako obyčejná dospívající dívka obklopená partou kamarádek, které se po nocích pokradmu plíží ven, aby mohly holdovat divokým pařbám, neomezeně konzumovat nelegální látky a přitom přemítat o klucích. Traumatické obrázky zaznamenané na mobilním telefonu si Tinino vědomí po jednom obzvláště bujarém večírku špatně vyloží a dívka se probudí se záhadným malým stvořením, které ji pronásleduje na každém kroku. Odpudivě vyhlížející příšeru, jež vydává podivné zvuky, nikdo jiný nevidí a Tinin terapeut dívku pobízí, aby monstru čelila a zeptala se ho, co po ní chce. Když to Tina udělá, najde v něm spíš kamaráda než nepřítele. Tohle spojenectví však znepokojivým způsobem změní také Tinu. (Cinemax)

(více)

Recenze (39)

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

Keby som epileptik, tak sa po Nočnej more trasiem až dodnes. Na čo samozrejme z pochopiteľných dôvodov upozorňuje film už na začiatku. Diskotékové scény plné hlasnej a pre bežného poslucháča vyslovene nepríjemne znejúcej hudby, vytvárajú v divákovi skutočne creepy feelings, čo je aj ich podstatou... no áá, darí sa im to naozaj obstojne. Jednalo sa o filmový experiment, ktorý z určitej časti vyšiel - desivé melódie, kvalitne-nepríjemná atmosféra a strachnaháňajúce prevedenie diskotékových scén. Ale z druhej časti si snímok akosi veľkú chválu nezasluhuje a to vravím najmä o nedotiahnutom príbehu, ktorý vo svojej podstate nezdeluje skutočne nič a jedno veľké nič si z projekcie odnesie aj divák samotný. ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

51. KVIFF - úvod s dramaturgy f.o.d. a velmi nadnestandardním překladatelem lepší samotného filmu. Bizáry mám rád, když ve mne vyvolají emoce / údiv / zvědavost. Tohle mě bohužel jenom štvalo. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

E.T. telefoniert nach cvokhause! Úzkost mládeže ze sociálního odmítnutí? Psychická choroba? Očistec? Když zahrneme odkazy na Kubricka a inspiraci ve Fuseliho olejomalbě, interpretací je tolik, že by je ten zdegenerovaný ňuňu plod bůhvíčeho nespočítal na prstících jedné ruky. Asi se ale shodneme, že největší monstrum byl ten jednonohý fialovovlasý kříženec Hermanna Göringa a Lizina bavorského spolužáka Ütera.. Je to čistě subjektivní věc, ale když se sází spíše na prožitek než význam, musí to první být o něco více hypnotické.. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Mysteriózne fantasy, ktoré je hororovo čisto okrajovo. Nápad "alter-ega" potešil, prevedenie do "reality" však akosi krívalo na jednu nohu. Dalo sa .. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

,,Říkala jste, že to mělo slepé oči, ale stejně se to na vás dívalo?" Tina ráda vyráží na party, kde duní hudba, stroboskopy hrozí oslepením, teče alkohol a k mání je i něco onačejšího. Pak přijde moment, kdy nedokáže rozeznat realitu od snu. Tajemné stvoření ji nejprve vyděsí, postupně si však k němu nachází cestu. Je to skřítek Dobby, E.T. nebo noční můra, kterou ztvárnil malíř Henry Fuseli (a už se zjevila ve filmu Gothic - Noc hrůzy 1986)? Možná je to cosi, co se jen od Tiny oddělilo, ale je stále její součástí.... Zpočátku jsem nebyl nijak překvapen ani zaskočen, jenže jak do sebe začaly zapadat jednotlivé dílky skládačky, líbil se mi film více a více. Nu a závěr zvedá mé hodnocení na 4*. Herci moc krásy nepobrali, hlavní postava je taková německá držka. Ale když se hodí do gala a vyrazí na závěrečnou party...není úplně k zahození. Hudba zpočátku nebyla má parketa, jakmile se přehoupla do dark industrialu, začala mě bavit. Film nejspíš pro okrajové publikum. ()

Jhershaw 

všechny recenze uživatele

Překvapivé, a to to v dobrém slova smyslu, čekal jsem rozhodně obyčejnější, průměrnější film. Nicméně trochu samoúčelné to je, a hlavně mi přišlo, že jeho vedlejším účelem bylo naštvat všechny diváky, kteří mají rádi, když se postavy chovají logicky. 70 % ()

666teen 

všechny recenze uživatele

Velice poetický bizár. Malý, nepochopený princ se snaží zachránit anorektickou princeznu před hnusnou obludou s fialovou hlavou za zvuků germánského industriálního techna. Nebo tak něco. Příště prosím méně techna, více industriálu a Kim zpátky do Sonic Youth. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Vôbec som nepočítal, že ma tento snímok nejako zvlášť zasiahne, no v konečnom dôsledku ide o milé prekvapenie. Nočná mora si ma dokázala získať predovšetkým svojou atmosférou, ktorá ma pohltila už hneď od začiatku. Dejová linka mohla prísť ešte s nejakým nápadom, to je pravda, no oceňujem aspoň ten pokus o "mindfuck". Nadpriemer. 75/100 ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Do toho filmu jsem se zamiloval už po zhlédnutí jeho traileru a divácká očekávání ještě umocnila informace o tom, že tvůrci "této intenzivní audiovizuální jízdy varují před zvukovými a stroboskopickými efekty, ale zároveň nabádají provozovatele kin, aby snímek promítali s maximální hlasitostí." Něco takového jsem si přece nemohl nechat ujít! Samotná projekce (na včerejším Otrlci v totálně natřískaném kině Aero) potom byla čistá radost - ten film je neuvěřitelně zábavný, vizuálně úchvatný, herecká představitelka hlavní role se mi strašně líbila - a stejně tak design příšerky, a kapitola sama pro sebe je dokonalý zvuk a GENIÁLNÍ soundtrack - při tanečních scénách jsem umíral v kině blahem a říkal si, že pokud existují filmy, jejichž kvality naplno vyniknou teprve na velkém plátně, tak u Noční můry to platí kvůli zvuku - teprve v podání kvalitní kinosálové zvukové aparatury je možné si tento film užít naplno (vidět ho někde na notebooku by automaticky znamenalo ochudit se minimálně o polovinu dojmu). A pro samotný závěr filmu a jeho finální záběr nenacházím trefnější slova než velká radost a nádhera - Noční můra je velká libovka nejen pro všechny fandy taneční hudby, a osobně doufám, že jsem tento film neviděl naposledy - za mě bezvýhradné nadšení a divácký zážitek roku. Stránka filmu na Facebooku zde. P. S. Dodatečně jsem si uvědomil, že se jménem režiséra jsem se poprvé setkal už před 6 lety, kdy v r. 2010 natočil krátký film Painting reality, v němž auta rozjezdila 500 litrů barvy na asfaltu berlínské křižovatky Rosenthaler Platz. UPDATE 06. 05. 2018 - Na podruhé už se mi to tak nelíbilo, především některé herecké výkony jsou dosti slabé. Carolyn Genzkow se mi naopak líbila hodně, a stejně tak soundtrack je prostě super, stejně jako celkový vizuál. Možná se jenom potvrdilo, že ten film mimo kino skutečně nefunguje - podruhé jsem ho viděl doma v televizi a prostě to už nebylo ono. ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele

Předem svýho komentáře musím upozornit, případný další diváky, že nejde o horor. Takže kdo by očekával hororovou podívanou ten bude nejspíš zklamán. Jde spíš o takovej menší bizárek(divnofilm), kterej dokáže ocenit spíš okrajový publikum. Už několik dní si rozmýšlím jak tenhle film ohodnotit a pořád si nejsem úplně jistej. Nakonec ale ty 4hvězdy dám. ()

sochoking 

všechny recenze uživatele

Tá postavička ma občas už aj srala rovnako, ako hocikto iný, kto si rozbalí v kine čipsy a v jednom kuse z nich vyžiera, šuští a vyrušuje! ()

heyda odpad!

všechny recenze uživatele

Hrozná nuda, tak jsem si to na počítači přesunul na různé pasáže a zjistil jsem, že jako 20 minutový kraťas by to mohlo být zajímavý. Jako celovečerní film to je katastrofa. Fakt divný psycho s otřesnou hudbou...to se nedá vydržet podle mě... ()

MontyBrogan 

všechny recenze uživatele

Ďalší prírastok do hypnotéky sympatických podivností. Lynch a Cronenberg majú určite aspoň jedného takého týpka doma. A chladnička je dlhodobo bašta všemožných tvorov. Svoje o tom vedia nielen bežné baktérie, ale aj Ghostbusters. ()

Othello 

všechny recenze uživatele

Rave film v2.0. Ve skutečnosti milé a citlivé dílo o zhmotněné distanci od odzicené společnosti rámované výsostnou agresivní formou bez jakéhokoli přešlapu. Nechat odpálit v průběhu filmu repráky je povinnost, stejně jako zlynčovat majitele kina, jenž odmítá uposlechnout výzvy autorů "Tento film by měl být puštěn NAHLAS." Od pořadatelů Festivalu otrlého diváka se však takových podpásovek netřeba bát. PS: je možná i interpretace, ve které dívka a její mazlíček strádají v okolí ohavného fialovovlasého žabího monstra, které chystá pozřít ze světa poslední zbytky dobra svým pohledem ()

Xeelee 

všechny recenze uživatele

[FOD 2016] Psycho variace na E.T.ho dunící industrial technem a pohrávající si s divákovým očekáváním. Očekávejte velmi agresivní halucinační zážitek u (někde pod povrchem) vlastně docela milýho a citlivýho filmu. A pokud jste propásli film v kině a nedostanete se na něj ve Varech, tak si ho rozhodně pusťte ve Full HD na velkém kvalitním monitoru a hodně nahlas s kvalitní aparaturou na uších, jinak přijdete o podstatnou složku zážitku. Tenhle film musí dunět a navozovat epileptikům záchvaty. ()

Hoyt 

všechny recenze uživatele

Už při úvodní scéně jsem věděl, že půjde o nevšední zážitek. Vizuálně, zvukově a hlavně hudebně neskutečná bomba. Gaspar Noe s Davidem Lynchem by byli při sledování filmu určitě nadšeni. Plus mé dvě vyděšení skoro na smrt (což se hodně dlouho nestalo) z toho dělají neskutečnou podívanou. Odlehčené scény mi vůbec nevadili. Top zážitek KVIFF 2016. ()

Bakllazaan 

všechny recenze uživatele

Zajimave, jak vsichni vyzdvihuji, ze pri pousteni filmu musi byt nahlas hudba. Nejspise proto, aby prebyla ostatni vjemy, protoze v tomhle filmu o nic jineho, nez o halucinogeni techno, nejde. ()

JohnMiller 

všechny recenze uživatele

Éééj veru skoro 5*. Mindfuck ako vyšitý ktorý mi v prvej polovici nedal oddýchnuť. Ťažké techno, stroboskopické zábery, hmatateľná atmosféra po užití drog, prepad do temna po užití nadmerného množstva alkoholu, no audiovizuálna dokonalosť. Po príchode porušeného embrya to na kvalite síce nestratilo ale tempo sa spomalilo čo ma tak trocha zamrzelo. David Lynch ani Gaspar Noe by sa za túto snímku rozhodne nemuseli hanbiť. ()

Reklama

Reklama