Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Rakouský občan, či spíše světoobčan Heinrich Mattoni poprvé ve svém rušném životě naráží na skutečnost, kterou dosud hlouběji nezaznamenal. Česká společnost v Rakousko-Uherské říši vyspěla, emancipovala se, zesílila, stala se politicky i ekonomicky důležitou. Dokonce i pro jeho říši minerální vody. Mattoni se rozhoduje napravit, co zanedbal. Je to ovšem velmi těžké. Národnostní otázky mu zůstaly po celý život vzdálené, nemá na tyhle věci cit, nerozumí jim, ale jako vždy ve svém životě bojuje. Jde o jeho železnici, kterou musí schválit české úřady. Dokonce ani pomoc samotné rakouské císařovny mnoho neznamená, svět se zkrátka změnil, aniž si toho všiml. A změnila se i jeho dcera Alberta, a to způsobem, který Mattonimu vyráží dech. I její osud se pokusí vzít do vlastních rukou, a opět musí narazit na hranice svého já. (Česká televize)

(více)

Recenze (3)

Cheeter 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Epizoda, která se mi líbila nadmíru. Nejenom, že je opět víc dynamická, ale trochu více se věnuje i nějakému konkrétnímu problému z dějin, konkrétně jazykovému boji během Badeniho jazykových nařízení. Je jenom škoda, že to v seriálu nebylo více vysvětleno a zůstalo jen u konstatování, že se tak stalo. Takže i navzdory vysokému hodnocení z mé strany je neustálo co dohánět. ()

ForGump 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Člověk si už musí s tímto seriálem pripadat jako na kolotoči. Vždycky nastoupí a jízda má vždycky stejný průběh. Každý díl je prakticky o tom samém, pouze s jinými postavami. Mattoni buď uplácí a žehlí problémy svých dětí, utrácí nebo chodí k císařovně plakat. A stejně mám pocit, že s tou jeho plzeňskou lokomotivou vyjede a v roce 1910 zemře. Bohužel říkám si, že než dávat takových peněz na takové sterilní a fádní ságy, tak by mohla ČT rozdělit peníze mezi nějaké progresivní tvůrce typu Hulík, Samir - Sádek - Chlupáček, Omerzu nebo Havlík a nechat jim volnou ruku. Ono by to pak třeba i šlo. ()

Reklama

Galerie (18)

Reklama

Reklama