Reklama

Reklama

Já, Mattoni

(seriál)
  • angličtina I, Mattoni (festivalový název)
Trailer
Česko, 2016, 11 h 52 min (Minutáž: 56–84 min)

Režie:

Marek Najbrt

Předloha:

Petr Zikmund (kniha)

Scénář:

Petr Zikmund

Hrají:

David Švehlík, Alois Švehlík, Jáchym Novotný, Ondřej Malý, Vojtěch Dyk, Tatiana Dyková, Taťjana Medvecká, Vladimír Javorský, Jana Plodková, Aňa Geislerová (více)
(další profese)

Epizody(12)

Obsahy(1)

Polovina devatenáctého století je obdobím revolucí. V rakouském císařství bylo zrušeno poddanství, Darwin dokončil knihu O původu druhů a v Plzni vynalezli plzeňské pivo. Česko se pomalu vyvíjí v průmyslově nejvyspělejší část monarchie. A vedle cukrovarnictví či železáren se v jeho západním křídle, v Karlovarském kraji, začíná rozvíjet další, méně nápadné podnikání. Jeho strůjcem se stává Heinrich Mattoni, zdatný byznysmen, který je ochotný dosahovat svých cílů i za cenu fatálních selhání v osobním životě.

Výpravný seriál Já, Mattoni zasahuje dlouhý časový úsek, od první poloviny 19. století až do roku 1910, a odehrává se na kolonádách i v nevěstincích Karlových Varů, v Schönbrunnu – vídeňské rezidenci rakouských císařů, v ulicích tehdejší Prahy i New Yorku. Na pozadí podnikatelských úspěchů a soukromých pochybení Heinricha Mattoniho sledujeme proměnu tehdejší společnosti a jejích možností. Motorem seriálu je celoživotní boj dvou silných individualit, Mattoniho a jeho ženy Míny. Boj vrcholící tím, že starý Matttoni, nemocný a v horečkách, ztrácí vládu nad svým impériem ve prospěch své energické, mocichtivé ženy. Stařec, obklopený vyčkávající rodinou, bojuje. A nachází překvapivou zbraň – pravdu o svém životě, která je pro jeho nejbližší, ale i pro celou tehdejší společnost, hříšně nepřijatelná. (Česká televize)

(více)

Diskuze

Artigas

Artigas (hodnocení, recenze)

Bohušu, tam, čistá voda, to je dneska vzácné. Dybysme ju stáčali a prodávali.. Tož co, vy byste dřeli a byli byste tam, gde ste včil_v řiti; a jak vás znám, eště vy sa mně aj ztrácela voda😥. O Bohušovi podnikateli to byla super zábava, tady o taky podnikateli po neděli lze jenom zvracet. Proč proboha všude cpou vyžilé kreatury jako je Vilhelmová nebo Geislerová?!?!? Totální zvratek, za tohle prodrbat 100 míčů, to je na střelbu...

na příspěvěk reagoval Skarface

jardariha

jardariha (hodnocení, recenze)

neta

Já mám třeba vnitřní problém s názvem. Před padesáti lety si koupil minerálku tak každý stý člověk v krámu. Pak se to zvrhlo a díky reklamě/ od slova klamat/ nastalo něco obludného. Krámy zavalené balenou vodou. Smršť. Nemůžu na to koukat, tedy nebudu ani hodnotit. Nicméně, nemusí to být špatná filmařina, ale nebudu to trávit.

neta

neta (hodnocení, recenze)

kyskia

Tak to já také. Podle upoutávek v tv a článků v časopisech a na internetu jsem čekalo něco jiného. Kostými, intereriéry a kočáry to bohužel nezachrání. Zatím bych dala jen dvě** právě za ty kostými a výpravu.

MrGandy

MrGandy (hodnocení, recenze)

Takové "náhodné" téma na veřejnoprávní stanici, které nemá nic co dělat s reklamou :)... Na jiné téma by se rozpočet sháněl těžce. 

Bluntman

Bluntman (hodnocení, recenze)

Já nevím, co proti tomu máte. Kdyť je to nehorázně nahláškované: 
"Po letech plných ženských a nicoty."
"Do všeho ses přiženil, ty gigolo!"
"Neříkej mi děvenko, když jsem se včera vdala!"
"Pevně jsem věřil, že ze mě zbylo něco z malého oplatkáře, který byl nejlepší na dvoře."
"My jsme pro vědu, ale opatrně, žádné revoluce!"
"Pane, já - já plakal! A vy mě chcete sledovat?"
"Až budu myslet, bude s vámi zle."

neta

neta (hodnocení, recenze)

Další porce nudy, zdlouhavého děje a trapných scén. Není to parodie na seriály?

na příspěvěk reagoval jardariha

kyskia

kyskia (hodnocení, recenze)

Na tento seriál som sa veľmi tešila, preto o to väčšie bolo sklamanie. Bože, nebavilo ma to! A ani David Švehlík, ktorého mám rada, to nezachránil. Naopak z Vilhelmovej sa mi ježili vlasy, prečo musí byť všade? Zatiaľ som videla len prvú časť, a z celého seriálu ma zaujala len Taťána Medvecká ako zatrpknutá a jedovatá Mattoniho manželka. A to je teda málo.

na příspěvěk reagoval neta

neta

neta (hodnocení, recenze)

Vzhled k námětu mohlo vzniknout něco ve stylu Sňatků z rozumu. Ale nestalo se tak. Tedy zatím to vypadá na lepší telenovelu. Chování postav neodpovídá 19. století. Malá slečinka si dupne, že chce ženicha a rodiče poskočí a organizují zásnuby. V době, kdy slovo rodičů a hlavně otce byl zákon. A to platilo u pánů jako kmánů. Mína přijímá v posteli v noční košili mladého muže a matka je nechá o samotě? Nebo scéna, kdy milenka paní lékárníková za bílého dne střílí na kolonádě na mladého Mattoniho a nikdo si toho nevšimne. Neobjeví se policie, lidé se prochází jakoby nic. To by prošlo snad někde ve zlatokopecké osadě, ale v lázeňském městě? Tvůrci by si měli přečíst alespoň jednu knížku od autora nebo autorky, kteří žili v 19. století.

R.I.S.A

R.I.S.A (hodnocení, recenze)

Ředitel český televize by měl radši zmizet
Za natáčení seriálu dostal nemalý peníze
Jak může tohle vznikat ve veřejnoprávním médiu?
Za prachy poplatníků točit jednu velkou reklamu?

Sto miliónů rozpočet
Mattoni dalo dvacet pět
My zaplatíme zbytek
Zmrdi maj nás za dobytek

Příspěvek byl smazán administrátorem.

Příspěvek byl smazán administrátorem.

Uživatel artcha smazal svůj příspěvek.

Související novinky

Zemřel herec Norbert Lichý

Zemřel herec Norbert Lichý

18.01.2024

Ve věku pouhých 59 let dnes zemřel velký sympaťák, rodák z Ostravy, filmový a divadelní herec Norbert Lichý. Zprávu potvrdila jeho rodina i Divadlo Petra Bezruče, s nímž je herec celý život úzce… (více)

Reklama

Reklama