Reklama

Reklama

Já, Mattoni

(seriál)
  • angličtina I, Mattoni (festivalový název)
Trailer
Česko, 2016, 11 h 52 min (Minutáž: 56–84 min)

Režie:

Marek Najbrt

Předloha:

Petr Zikmund (kniha)

Scénář:

Petr Zikmund

Hrají:

David Švehlík, Alois Švehlík, Jáchym Novotný, Ondřej Malý, Vojtěch Dyk, Tatiana Dyková, Taťjana Medvecká, Vladimír Javorský, Jana Plodková, Aňa Geislerová (více)
(další profese)

Epizody(12)

Obsahy(1)

Polovina devatenáctého století je obdobím revolucí. V rakouském císařství bylo zrušeno poddanství, Darwin dokončil knihu O původu druhů a v Plzni vynalezli plzeňské pivo. Česko se pomalu vyvíjí v průmyslově nejvyspělejší část monarchie. A vedle cukrovarnictví či železáren se v jeho západním křídle, v Karlovarském kraji, začíná rozvíjet další, méně nápadné podnikání. Jeho strůjcem se stává Heinrich Mattoni, zdatný byznysmen, který je ochotný dosahovat svých cílů i za cenu fatálních selhání v osobním životě.

Výpravný seriál Já, Mattoni zasahuje dlouhý časový úsek, od první poloviny 19. století až do roku 1910, a odehrává se na kolonádách i v nevěstincích Karlových Varů, v Schönbrunnu – vídeňské rezidenci rakouských císařů, v ulicích tehdejší Prahy i New Yorku. Na pozadí podnikatelských úspěchů a soukromých pochybení Heinricha Mattoniho sledujeme proměnu tehdejší společnosti a jejích možností. Motorem seriálu je celoživotní boj dvou silných individualit, Mattoniho a jeho ženy Míny. Boj vrcholící tím, že starý Matttoni, nemocný a v horečkách, ztrácí vládu nad svým impériem ve prospěch své energické, mocichtivé ženy. Stařec, obklopený vyčkávající rodinou, bojuje. A nachází překvapivou zbraň – pravdu o svém životě, která je pro jeho nejbližší, ale i pro celou tehdejší společnost, hříšně nepřijatelná. (Česká televize)

(více)

Recenze (131)

coffeecat 

všechny recenze uživatele

Pompézní výprava a kostýmy v kombinaci s rádoby autenticitou ("člověče") z toho ve finále dělají takovej paskvil, že to hvězdné české obsazení prostě nemůže zachránit, obzvlášť když dostali do ruky tak toporný scénář. Je snazší se vžít do role smaženého kuřete než Heinricha zn. podnikatel a magnet na ženský. Produkční pozlátko mě stále nutí pochybovat o tom, zda jde opravdu o takovou stupiditu, ale po 9. díle už opravdu nacházím kvalitu snad jen v těch kostýmech. A zmíněné pozlátko je ještě ke všemu spíše vykrádačka všemožných věcí před Já, Mattoni. Když leze Švehlík za Áňou do okna (onen 9. díl), tak nějaký "Čecháček" hraje na piano na chlup stejnou repetitivní melodii jakou kdysi vymyslel Dario Marianelli pro film Pokání. Není. To. Vůbec. Fajn. ()

Kaufman 

všechny recenze uživatele

„Smekněte hoši, nemusíte se stydět za úctu, kterou projevujete úspěšným. Jejich úspěch pochází od Boha." ()

mira007 

všechny recenze uživatele

Natočit kostýmové historické životopisné je od ČT chvályhodný počin, ale za cenu 100 miliónů se dalo udělat něco méně unylého , co nevypadá jako divadelní hra devatenáctého století. Začátek je celkem zajímavá story jak chudší šikovný oplatkář se dostal k pachtu na vodu, svatbou k penězům a nakonec k vlastním lázním a vlastní vodě. Celou dobu je sice hrdina sobec, děvkař, prostitut, lhář ( této době, kdy je zkreslené dobro a zlo to asi sed), ale je to prvních tři pět dílů zajímavý životopis. Jenže pak se začnou opakovat dialogy, situace, lokace a je z toho děsná kostýmová nuda, která nezná moderní filmařinu. Dokonce i Horákovi jsou oproti tomu svižná zábavná komedie. Ke konci se to sice trošku rozjede, ale už to nezachrání dojem, že těch sto mega se dalo využít teda efektivněji ( radši za to dva Raply a další dvě řady Případů prvního oddělení ) . PS: Když jsou postelové scény tak nahé dámy neukážou ani bradavku jako v korektním Americkém filmu - už i ČT ? ()

Erinien 

všechny recenze uživatele

V posledních dílech se to zvrhlo v romantický seriál, cože mě hodně bavilo. Na Davida Švehlíka se totiž moc hezky dívá:) Jinak samozřejmě postava samotného Mattoniho je dost kontroverzní, nechápu, že se diví, že ho vlastní žena nenávidí. ()

Bozvav 

všechny recenze uživatele

Místy dlouhé, místy utahané, ale jako celek dobré. Velmi zdařilá výprava, vynikající herci, slušný hudební doprovod. Atmosféra rakouského dvora i dvorní ceremonie lehce zkreslená, ale v rámci možností přijatelná. Snad kromě Sissi všichni protagonisté uvěřitelní a sedli mi. Problém a postupně upadající kvalitu vidím v tom, že seriálový příběh se příliš soustředil na jedinou postavu a nedokázal příběh propojit do více rovin. Nevyužil potenciál, který se zde nabízel. Za mne průměrný televizní seriál, který lehce nadhodnocuji, neb zde ho místní pseudo intelektuálové hází zcela zbytečně do nízkých čísel. Tudíž dám drze tři a půl hvězdy, byť si je tak úplně nezaslouží.. ()

ještěžiju

všechny recenze uživatele

Největší problém, který mě nadzvedával ze židle, je ono hudební podkreslení .. kdyby si i v těch hravějších momentech doprovázejících úsměvné pasáže zachovala onen melancholický nádech .. šlo by to ... takto z těchto situací dělají tvůrci lacinou grotesku, snižující vypovídající hodnotu celého příběhu ... nejsem moc spokojen. :-( ()

KNTRFKT odpad!

všechny recenze uživatele

Slovy klasika: "Mattoni už není, už to ve mně zase pění, čim to bude, že vaše voda chutná po semeni, chcete s lidma vymr-at, propadák, zmrdi, vole, Orlice už hoří, je to tak. Polejvám záhony tou vaší mr-kou Mattoni." Údajně nejdražší seriál v Čechách...proč se něco takovýho vysílá ve veřejnoprávní televizi? Je tolik osobností, o kterých by se daly natáčet seriály! Proč bychom měli sledovat něco, co nese v názvu jméno společnosti, která léta manipuluje už tak směšnýho Českýho Slavíka, která podporuje vlezdoprdelkovství a dělá z lidi ondýře? Nemluvě o hereckém obsazení. To zas asi holky kouřily za produkci klády. Páni lechtali pytlíky a odvolávali se na známé kamarádíčky. Obsadit totiž do seriálu za sto mega Dyka, Vilhelmovou a další zoufalce, může totiž jen zoufalec. Nebudu se rozčilovat, hlavně, že jsou prodavačky z Kauflandu a obsluha od benzínky spokojený, jakej supr telenovelovej seroš jim to ČT přichystala a můžou si svůj ložnicový život zpestřit o polohy, které je Vilhelmová, ostatně jako ve všem, v čem hraje, přiučí. Druhá série bude prej stát 200 mega a bude nést jméno: "Já, Zmrd" ()

anatheman 

všechny recenze uživatele

Nemůžu si pomoci, ale mně se seriál svým způsobem líbil a bavil mě. A to i přesto, že dávám pouhé 3*. Spíše si myslím, že je seriál obětí obrovského "hejtu". Jeho jediným záporem, který ale bohužel ovlivňuje ostatní jeho vlastnosti, je to, že je nedotažený. Především v oblasti scénáře a výpravy. To má i dopad na nevyváženost dílů - jak mezi nimi vzájemně, tak v průběhu sledování každého jednotlivého. Což mnohdy zamrzí, protože seriál má dobré nápady a snaží se věnovat adekvátním tématům. Například poslední díl s vlakem byl sice na jednu stranu dojemný a melancholický, ale naprosto nedotažený v oblasti objasnění chování postav. A navíc závěr tohoto dílu byl násilně přerušen a ještě násilněji, takřka paraziticky, doplněn Mattoniho pohřbem. Zkrátka obtížná volba plynulosti. Co se týče výpravy mi ani nějak nevadily zvolené lokace (např. loubené náměstí Žatce reprezentující karlsbadské náměstí a kroměřížská Květná zahrada zkombinovaná se Schönbrunnem), byť něco se opovážím nazvat extrémem (Karštejnský donjon v Karlových Varech? LOL!). Problémem bylo, že se některé lokace až příliš často neadekvátně opakovaly a mnohdy se mi zdálo, že byly relativně prázdné. Ani mi nevadilo, že se seriál zaměřil spíše na Mattoniho osobní a rodinný život, zatímco jeho podnikatelské počínání bylo odsunuto až za okraj Sudet. Vtipné je, že kritici remcající nad tímto způsobem uvádějí při komparaci díla, která jsou touto náplní takřka identická. Příklad absolutní nedotaženosti je působení oné čarodějky (k tomu mluvící občas německy, což je vzhledem ke skutečnosti, že všichni bez rozdílu národnosti jinak mluví česky, totální nonsens), která mi svou kýčovitostí připomněla WTF duchy z První republiky. Každopádně ať se děje, co se děje, seriál svoje kvality nepochybně má. Jak jsem již poznamenal, mě osobně nenudil. Dá se i ocenit kvalitní herecké složení (a ano, oba Švehlíci vedou). Líbila se mi i práce s retrospektivou a komentáře staršího Mattoniho. S hudbou to bylo obtížnější, ale dala se přežít. Každopádně jsem rád, že se i Češi snaží natáčet historické seriály, byť nedotažené. Když si vybavím kanálová "veledíla", která mohou v naší zemi spatřit světlo světa, je Já, Mattoni do jisté míry klenotem. ()

Nerd4Dreaming 

všechny recenze uživatele

Vzhledem k silnýmu podhodnocení dávám hvězdu navíc. Scénář je občas naprd, ale herecký výkony jsou skvělý. Seriál mě bavil, a to hlavně díky úžasný!! atmosféře konce 19. století v Rakousko-Uhersku. Už jenom proto stojí za vidění. ()

anitae 

všechny recenze uživatele

Historické seriály zrovna nejsou moje nejoblíbenější, ale na Mattoniho jsem vydržela koukat až do posledního dílu. Hodně se mi líbilo, že Mattoniho hráli Švehlíci a manželku Vilhemová/Medvecká - ta mimochodem v těch tmavých brýlích vypadala krutopřísně:) A nelíbilo se mi, že jsem se o hlavním hrdinovy mnoho nedozvěděla, tedy když nepočítam jeho bujaré mládí. ()

papaguy 

všechny recenze uživatele

O obchodníkovi, který se z nuly vypracoval na pracháče. Takový "americký sen" po česku. Název nevěstil nic zajímavého. Takže jsem k tomu z počátku přistupoval bez očekávání. Švehlíkovi ale zamračení muži jdou. ()

vodnicka

všechny recenze uživatele

Tvůrci přemýšleli stylem, že když do jednoho dílu nenarvou >>milion<< postelových scén, tak tuzemského diváka dostatečně nenakrmí?? Prvních dvacet minut jsem tedy přetrpěla, ale o nic moc se to do konce nezlepšilo. Spousty postav bez vysvětlení.. nedokoukám nejspíše. ()

E lan 

všechny recenze uživatele

Jsem Varák, rozený a hrdý. Ani to mě ale bohužel nepřiměje k lepšímu hodnocení tohoto nudného zdlouhavého seriálu. Nic moc herecké výkony, slabý scénář a jen málo propojení s mým milovaným městem. Doplňuji a měním hodnocení po druhé půlce. Docela se do tohoto seriálu nakonec dalo zakoukat, druhá půlka mi přijde i významěji lepší. Sláva. ()

quixote 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Velmi slabý, uspávací až apatický scénář, který sám o sobě není schopen vysvětlit, proč tak nákladný projekt vznikl právě o Máťovi (kromě toho nevěřím, že byl takový, jak je tu vylíčen). Takhle se psalo v sedmdesátých letech. Kostýmy a pohledné lokace to nezachrání. Největším plus byl pro mne výkon T. Medvecké, ostatní role byly jaksi „do počtu“ a herci nedostali šanci něco kloudného předvést. Oba Švehlíkové byli moc dobří, ale z toho, jak byla jejich postava napsaná, nemohli dostat víc, než dostali, i kdyby se stavěli na hlavu. Mrzí mě to. ()

ForGump 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Rutinní a Karlovarskými sponzory hojně zaplacená historická reklamní sága o někom, jehož příběh je možná zajímavý, ale myslím, že u nás nalezneme větší a složitější postavy dějin. Porovnání s První republikou je nasnadě a vyjde to téměř nastejno, Mattoni se odlišuje jenom profesionálnějším natočením, vlivem obrovského rozpočtu, i lepšími herci, z nichž prakticky nikdo nehraje špatně, ale přechody mezi obdobími se mi nezdají šťastné, kupříkladu když má David Švehlík nebo Tatiana Vilhelmová hrát dvacetileté a pak i téměř padesátileté. No nevím.. Popravdě se celý seriál utápí v docela fádních a konvenčních zápletkách, u kterých se hezky usíná, což souvisí s tempem, které je velmi rozvláčné a příběh navíc často vyznívá nechtěně (nebo chtěně?) vtipně a nemá daleko do teskné telenovely či pohádkového příběhu. Leč nerad, tak musím říct, že 120 milionů probenděné, ale na druhou stranu může býti i hůře. 40% ()

Související novinky

Zemřel herec Norbert Lichý

Zemřel herec Norbert Lichý

18.01.2024

Ve věku pouhých 59 let dnes zemřel velký sympaťák, rodák z Ostravy, filmový a divadelní herec Norbert Lichý. Zprávu potvrdila jeho rodina i Divadlo Petra Bezruče, s nímž je herec celý život úzce… (více)

Reklama

Reklama