Reklama

Reklama

Obsahy(1)

August 1944. Nemci sústreďujú svoje jednotky na západnom fronte k veľkej útočnej akcii. Britská špionážna služba zachytila informáciu o prevoze máp nemeckým veliteľom  s rozmiestnenými zbraňovými systémami v bojovej oblasti. K ich získaniu je vyslaný výsadok štyroch britských výsadkárov pod velením amerického kapitána Jacksona (Julian Ovenden). Britské komando na čele so seržantom McBainom (Chris Teilly) svoju nevraživosť a nedôveru voči americkému veliteľovi musí odložiť a spojiť všetky sily v prospech splnenia tejto dôležitej misie. Podarí sa komandu získať mapy? Dokážu sa spojiť s francúzskym odbojom a odovzdať mapy nakoniec americkej armáde? To sa dozvieme z tohto filmu. (Volodimir2)

(více)

Recenze (3)

Fracek 

všechny recenze uživatele

Docela to odsýpá, všude nějakej práskač, kulomety sypou olovo co to dá, nášlapných min taky docela dost, kluci sympatický, i na kozy dojde ... klidně bych to dal ještě jednou. ()

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

Briti ma opäť neprekvapili, natočili vojnový film, ktorý zjednodušene by sa dal zhodnotiť, ako chabý pokus znázorniť vojnu. Faktom ostáva, že takáto udalosť sa v závere vojny skutočne stala, ale spôsob, akým to bolo podané je neprijateľný. Objavujú sa vo filme aj skutočnosti známe z 2. svetovej vojny, medzi nimi aj nevraživosť britských a amerických vojakov. Za všetkých je príkladom britský poľný maršal Bernard Montgomery, ktorý sa často dostával do stretu so spojeneckými veliteľmi. Ďalším kladom filmu je jeho posolstvo, predovšetkým vzdaním pocty vojakom, ktorí obetovali svoj život. Samotný film ukázal ľudskú drámu v centre vojnového pekla a v neposlednom rade to bolo svedectvo o tom, ako vojaci, ktorí sa navzájom nenávidia sa nakoniec môžu spojiť a bojovať proti spoločnému nepriateľovi. A to je všetko z kladov. Vojnové situácie úplne neschopné, taktická vyspelosť jedných aj druhých nevyhovujúca a píšťalka v ústach veliteľa (preniesli sme sa do 1. svetovej vojny) úplný nezmysel. Keby každý spojenecký vojak zabil toľko Nemcov ako naši hrdinovia, už po pol roku by vojna skončila a Wehrmacht by ostal bez vojakov. Takže záverom k filmu, ktorý nemá žiaden vzťah k 2. svetovej vojne, ani k úctu armádam ani k histórii. A ten čo to pozerá nemá ani zdravý rozum (vrátane mňa). ()

Reklama

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Předně děkuji příteli Volodimirovi2, který je ,,válečník'' jako já za upozornění na toto dílko, které by mi asi jinak uteklo. Allies jsou bezpochyby rozporuplným filmem. Na jednu stranu tu vidím obrovskou snahu udělat s málem a minimálním rozpočtem koukatelný válečný film plný akce, na stranu druhou si ale tvůrci nechali uniknout řadu zásadních chyb, které film v očích válečného fajnšmekra svítí jak fosforové ručičky hodinek za tmy... Jak už jsem mnohokrát s jistým smutkem napsal u podobných filmů - a stačilo tak málo... Volodimir už zmínil píšťalku, já přidám samotnou zápletku, která je mírně řečeno dost kostrbatá. Samozřejmě jednotky Commandos se ve Fracii pohybovaly a plnily tajné úkoly, spolupracovaly s odbojem a někdy se těžce dostávaly zpět. V případě chycení k nim Němci přistupovali na rozkaz Hitlera jako ke špionům a většinou byli popraveni. Hitler šílel z jejich sabotážních kousků a nehodlal jim udělovat status válečných zajatců v souladu se Ženevskou úmluvou. Klucí to byli tvrdí, skvěle vycvičení, opravdová elita britské armády. Aby ale skákali z Dakoty v civilních hadrech bez helem a s pytlem výstroje v ruce... to jsem ještě neviděl... :-) Němci zase používají stále stejný polopás v několika bitkách během děje, kdyby alespoň tvůrci přelepili to číslo na boku. I tak ho ten Sherman netrefil ani z 20 metrů :-)) Když voják šlápl na minu, celý (rozuměj v kuse) vyletěl do vzduchu jako by to byla trampolína. Skutečnost po šlápnutí na minu byla v reálu jiná a to co případně létalo vzduchem už v celku rozhodně nebylo... Vysílání do vysílaček, že zásilku máme a jmenovat padlé vojíny, to byla naprostá kravina a mohl bych pokračovat... Ale, přesto přeze všechno místy byl film zajímavý a vysoce hodnotím hudbu, která byla nadprůměrná. Jen si kladu otázku, že kdyby mně sebral někdo mapy rozmístění pozic a to naprosto zřejmě po vystřílení kolony, co bych udělala? Nechal pozice jak jsou? :-.) Samozřejmě že ne. Plány se vždycky kradly tajně aby nepřítel netušil, že druhá strana o jeho pozicích ví... Plně se ztotožňuji s Volodimirovým komentářem, jen v jednom se neshoduji a to je vzdání pocty vojákům, kteří ve druhé světové bojovali. Film totiž v závěru tento hold vzdává všem padlým na ,,both sides''. Já mrtvým okupantům hold nevzdávám. Kdyby nebyli poraženi, kdyby nebyl poražen nacismus, zmizeli bychom ze světa stejně jako miliony Židů a věřte, že nám by hold nikdo nevzdával. Ale to je prostě móda dnešní doby, zapomínat, ohlazovat, dělat ze všech oběti...Ale tu válku, to krveprolití někdo začal a opět to byli Němci. ... Dávám tedy za 2 mapy. * * ()

Galerie (18)

Reklama

Reklama