Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Český horor vstává z hrobu... už podruhé! Josef Blažek a Adela Blažek Hrivnáková uvádějí druhou řadu úspěšného českého hororového seriálu, která vás vyděsí další várkou hrůzostrašných krátkých filmů od domácích filmařských talentů!

Dream (Tomáš Krajča)
To není moje sestra! (Pavel Soukup)
Neotvírej! (František Vaculík)
Až oči mé se rozevřou (Robert Vrba)
Hex Games (Lukáš Hrdý, Jan Chramosta) (choze)

(více)

Recenze (36)

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Nemám zapotřebí hodnotit každou povídku zvlášť, pochválit je můžu všechny najednou. A chválit budu hodně. Druzí Pionýři jsou totiž našlapanější než ti předchozí, a to i přes úbytek jednotlivých segmentů. Bohatě si vystačí s pětkou adeptů, kteří už nedávají humoru tolik prostoru, a soustředí se pouze na stránku hororovou. Tady jsou zaručenými favority "Až oči mé se rozevřou", "Dream" a úvodní "To není moje sestra!", kteří útočí jak silnou atmosférou, tak povedenými maskami nebo skvěle zvolenými interiéry. Povídka "Neotvírej!" je zaručeně nejslabším článkem, ač má výborného Tomáše Turka. Trochu jinou kategorií je "Hex Games", která díky rychlému střihu a dravému pojetí působí jak z moderní americké školy. Celkově jsou však tihle Pionýři nečekaně vyzrálý projekt, který může směle konkurovat tomu nejlepšímu ze světové amatérské (?) tvorby. Jen tak dál, vážení! (90%) ()

Marceloo 

všechny recenze uživatele

V Pionieroch Hororu je spojených päť hororových poviedok od filmových tvorcov z Českej Republiky. - Vo väčšine z týchto hororov je nutné pochváliť technickú stránku, ktorá je podla mňa na perfektnej úrovni. Či už kamera, alebo ozvučenie, fungujú vždy výborne a keďže som v prvom rade fanúšik moderného hororu, robia na mňa tieto aspekty dôležitý dojem. Prekvapili ma aj herecké výkony mnohých zúčastnených, keďže TV stanice už niekolko rokov nepozerám a je príjemné vidieť, že sa herci z Českej Republiky posúvajú ďalej. A napriek tomu, že v tomto projekte zrejme nejde o profesionálnych hercov, ale o dobrovolníkov, som s ich výkonmi velmi spokojný. Vo väčšine poviedok sa mi páčilo aj prostredie a doba, do ktorej bol daný horor situovaný, ale aj keď sa tvorcovia rozhodli zamerať sa so svojou poviedkou na minulosť, zvládli upraviť všetko tak, aby to pôsobilo reálne. Jediným výraznejším negatívom tohto projektu sú nevyrovnané a občas zmätené scenáre, v ktorých tvorcovia ako keby nevedeli, čo chcú ich projektom vyjadriť. Tento projekt si však ohromne vážim a pevne dúfam, že sa v tomto roku dočkáme edície číslo tri. ()

choze

všechny recenze uživatele

Nebudu hvězdičkovat, jelikož jsem v PIONÝRECH výrazně zainteresován organizačně i autorsky (scénáře k TO NENÍ MOJE SESTRA! a NEOTVÍREJ!), ale rád bych se z pozice organizátora i diváka stručně vyjádřil k druhé sérii jako celku. Jestliže první řadě byla právem nejvíce vyčítána přemíra humoru, tady už je ho výrazně méně a oproti první řadě sice druhá není tak pestrá, ale zase je vyváženější a mezi jednotlivými filmy nejsou tak propastné kvalitativní rozdíly. Všechny filmy hodnotím (alespoň lehce) nadprůměrně, mým favoritem je AŽ SE OČI MÉ ROZEVŘOU. Za mě celkově spokojenost :) P.S.: Na vysvětlenou k zařazení HEX GAMES, které je stejně jako minule zařazení EXPLICITNÍHO DůKAZU vytýkáno jako nekoncepční. PIONÝŘI se samozřejmě primárně snaží objevovat nové hororové talenty a motivovat ke vzniku nových hororů, ale pokud narazíme na nějaký zajímavý opomenutý starší kousek, rádi ho jako bonus zařadíme také a myslíme, že pro diváka to může být jen plus :) ()

George Stobbart 

všechny recenze uživatele

Príjemné prekvapko a rovnako príjemne strávená (skoro) hodinka v zajatí českého hororu, ktorý je už dlhšie na slušnej ceste. Mne sa to páčilo ešte o kúsok viac ako Pionýři 1; príbehy sa mi zdali vyváženejšie aj profesionálnejšie a hodnotenia všetkých u mňa oscilujú medzi 3* a 4*, takže v tomto sumáre sa prikloním k tomu povzbudivejšiemu hodnoteniu a dúfam, že tvorcovia časom pripravia aj tretiu várku. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

O niečo lepšie, no na propagandu socializmu za pomoci oddaných pionierov k podpore blahobytu to rozhodne nie je. Umiestnenie tohto pokračovania v červených políčkach je teda z mojej strany čisto symbolické - 45% ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Můj dojem je bohužel zhruba stejný, jako po shlédnutí Pionýrů 1 Na něco se koukat dá, něco vysloveně irituje. Dvě nadprůměrné povídky (To není moje sestra!, Neotvírej!) tak úplně nezamaskují dvě podprůměrné (Dream, Hex Games) a jednu pro mě téměř nekoukatelnou (Až oči mé se rozevřou) no přemýšlím jak s tím naložit a vedle důtky z výstrahou to podmíněně tentokrát procpu do tříhvězdičkového pásma. Hlavními dvěma důvody potom je, že tu nebylo nic vyloženě na odpad a o polovinu kratší stopáž oproti jedničce. Takže proto.50% ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Podruhé a o stupeň lépe, upřímná poklona do výše podkolenek, herr Chosé. Méně filmů, zato větší kvalita, špatný film je tu vlastně jen jeden (který by mohl být s lidskou stopáží alespoň přežitelný, jenže není - Dream) a všechno ostatní se pohybuje od povedeného žánrového průměru (neotvírej) po zjevení z hájů duhokadících jednorožců (to není moje sestra!). Jediné, co mi příjde opravdu škoda je minimální zapojení studentů filmových škol, ale to není problém kvalit filmů. Ale příště konečně tu vesmírnou vydru s chapadly, kurník! ()

Pilda17 

všechny recenze uživatele

Oproti prvním Pionýrům je kvalita jinde. Je tady o polovinu dílů méně a je to znát. Nevidím kvalitu pod 3* a to je velká úleva. Všechny epizody jsou nad 3* a nenajdeme ani jednu vyloženě špatnou. Za nejlepší považuji Dream (4*), To není moje sestra! (4*) a Hex Games (4*). Za slabší díly zbylé dva Neotvírej! (3*) a Až oči mé se rozevřou (3*), přesto jsou minimálně atmosférou na dobré úrovni. ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele

Máme tady druhý Pionýry. A musím říct, že u mě vedou Pionýři číslo 1. Jen 5 povídek z toho ani jedna nepřekračuje ( u mě ) víc jak 3 hvězdy. Tudíž jsou maximálně průměrný. Na druhou stranu musím uznat, že povídky ve dvojce působí víc hororověji a téměř se v nich upustilo od humoru. I tak jsou to slabší 3 hvězdy. ()

dr.horrible 

všechny recenze uživatele

"Dream" - Masky jak z dvojky Bavových Démonov a jedna mooooc pekne natočená scénka pôrodu. Správna sranda, ktorú mi definitívne skazila až neskonale ohraná záverečná pointa. A to som nad všetkým ostatným (všetkým) privrel oko. 60% .. "To neni moje sestra!" - Luxus, najlepšia poviedka druhých Pionierov. Sebaisté (vrátane detí), na amaterák vážne vynikajúca prácička. Malá výčitka patrí záveru. Tentokrát iba záveru. Toto pointu ani nepotrebovalo a tá hláška, tá sa ponúkala. Až moc. 85% .. "Až oči mé se rozevřou" - Čisto forma, príbeh je nepodstatný. Rýchle strihy, chytro zvolená čiernobiela kamera, pekná atmosféra. 80% .. Pri zvyšku som len krčil plecami. Dvakrát za mierne pade%..... V komentári k pôvodným Pionierom mám vetu, že pokračovanie pravdepodobne už celé ani neodsledujem. Tak moc balastu špinilo meno Triede smrti. Tentokrát ale žiadne V1, žiadne Zlo ukryté pod drnem. Z chýb poučení, škodných zbavení, razia si Pionieri cestu k štvrtej hviezde. Nabudúce isto ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

To není moje sestra! : Pavel Soukup mě už v minulých Pionýrech velice mile překvapil a tak jsem se pochopitelně těšil na jeho další dílo. No a ani tentokrát mě vůbec nezklamal. Bývám sice k amatérským (a to nejen českým) snímkům dost často skeptický, ovšem tentokrát jsem si užil i hranou hororovou podobu. Já nemám v úmyslu nic srovnávat s jeho velice úspěšnou minulou animační prací….Nebylo to zapotřebí. I tady se tvůrcům podařilo navodit příjemnou ponurou atmosféru, které výrazně vypomohl i vhodně zvolený zvukový doprovod. Herecké výkony obou malých protagonistů byli dobré – nebyl tu čas na zbytečné natahování – no prostě solidně odvedená práce. Takže za mou osobu 80%.- Dream: Tak u tohoto snímku jsem hodně navážkách. Jako celek to totiž v mých očích moc nefungovalo, přesto jsem tu místy narazil na opravdu vydařené pasáže. Hlavně do doby než hlavní hrdinka odejde z pokoje bylo vše OK (když už tvůrci museli používat tu angličtinu – taky si myslím, že to bylo zbytečné). Jenže pak přišly zdlouhavé pasáže a i to pobíhání bylo postupem času už otravné. Stejně jako chaotická kamera. Stopáž bych určitě zkrátil, závěr rovněž, víc si pohrál s kamerou, ale jinak se to dá přežít ve zdraví a hlavně se mi líbil výběr prostředí kde se natáčelo. Oceňuji tvůrčí oblibu osmdesátek, ale někdy je lepší ubrat plyn...45%- Neotvírej: Kousek, který určitě neurazí. Je sice pravda, že ten kecací úvod trošku unavoval, ale potom se konečně rozjede potřebná atmosféra, vygradovaná zajímavým finále. Herecký výkon hlavní hrdinky byl uspokojující, stejně jako ta hudební vložka v samotném závěru. Režisér Vaculík má v sobě určitě potenciál, který snad jednou zúročí opravdu celý. Zatím jsou jeho kousky na průměrné úrovni, ale snaha se cení! Tentokrát to bylo o fous lepší, než Hodinový manžel. 55%- Hex Games: Po přečtení několika komentářů u Pionýrů 2 jsem očekával, že tento kousek bude asi řádný průser, který se tam dostal zase jenom omylem – ovšem pravda je trochu někde jinde. Jakmile vše začalo, začal jsem mít sice malé obavy, že tady budou plesat srdce (i kalhoty) jen teenagerům a já zase ostrouhám, ale když pominuli ty úvodní nadržené kecy a přešlo se na věc – dostavila se i celkem přijatelná atmosféra. Navíc bylo vidět, že tvůrci už mají něco za sebou, hlavně tedy kameraman. Sice bych uvítal ( z pohledu hororového fandy) kdyby se tu trochu přitvrdilo a nějaká ta mord scéna byla i vidět, ale jinak docela spokojenost. Ostudu tento kousek rozhodně neudělal. 60%- Až oči mé se rozevřou: po minulém průseru V1 to měl režisér Vrba v mých očích doslova spočítané. Jeho dílo patřilo k tomu nejhoršímu, co jsem v prvních Pionýrech měl možnost vidět. Tentokrát však zůstaly mé oči doslova „vytřeštěné“ nad tím, že dokázal natočit něco, co je minimálně o dvě třídy lepší. Tento krátkometrážní kousek se mu skutečně povedl. Černobílé zpracování bylo super, vytvořená atmosféra rovněž a já doslova litoval, že vše bylo utnuté. Klidně bych zvládl ještě delší stopáž. Rozhodně společně s To není moje sestra! nejvydařenější kousek druhých Pionýrů. 70%- Celkové shrnutí: Druhý díl Pionýrů je jako celek rozhodně lepší, než ten předešlý (tentokrát byl menší počet krátkometrážních kousků rozhodně dobrou volbou), nicméně stejně jako minule všemu vévodili hlavně dva kousky. Zbytek byl sice průměrný, ale určitě lépe stravitelný. Jsem rád, že se v České republice najde pořád dost nadšenců mezi začínajícími režiséry, kteří se snaží být přínosem pro hororový žánr. Takže jen tak dále a třeba se dočkáme ještě lepší trojky!!! () (méně) (více)

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Sice méně, ale za to houšť. Druzí Pionýři hororu se od těch prvních liší v mnohém. V některých ohledech dokonce na hranici zda je to dobře nebo špatně. Rozhodně kvitují větší obsahovou i formální kvalitu druhých pionýrů. Menší počet filmů vůbec nevadí, na druhou stranu to trošku ubírá na pestrosti (kterou první Pionýři doslova prýštili). Ale větší důraz na atmosféru, kvalitu a absenci výrazného prvoplánového humoru tohle zase docela slušně vyvažuje. Tomáš Krajča mě zaujal už svou horrorovou pozvánkou na narozeninovou oslavu. Jeho DREAM je, ať už z ne ještě zcela nasbíraných zkušeností či malého rozpočtu, prakticky ryzí horrorové béčko. Což nemyslím nijak zle, spíše naopak. Používání zažitých a dnes již trochu neoriginálních postupů je ještě ucházející (je to přeci amatérský kraťas), potěšující je odvaha jít do větších akcí, i když na to nejsou zrovna právě ty prostředky a zkušenosti, od pobíhajících ohořelých mrtvol (golfové míčky vládnou) po porod dospělého člověka. Masky, dobře budovaná atmosféra film vynáší hodně vysoko. Jenže stejně silně ho hodně nízko strhává pro mě nepochopitelné použití angličtiny (což díky přízvuku z filmu občas dělá až parodickou komedii) a polopatické vysvětlení pointy pro ty úplně nejméně chápavé diváky, kteří ji neodhalily během sledování příběhu (a že je v něm indicií pro pochopení dost). (***). TO NENÍ MOJE SESTRA bude mít opravdu velký problém s tím, že ho bude každý srovnávat a porovnávat s Třídou smrti a mnozí k tomu budou přistupovat pouze s očekáváním, za Třídu překročil. Což dost dobře nejde, už pro tu odlišnost formy (řekl bych, že se animace s živým herectvím srovnávat prostě nedá). Mě osobně Soukup ale vůbec nezklamal, nafackoval mi hutnou atmosférou (kterou třeba v komiksové verzi příběhu postrádám), výborným vedením dětských herců (vůbec mu nezávidím) na úžasnými titulky. Jako chvíli jsem váhal, ale nakonec přeci jen je tohle nejlepší kousek. (*****) I NEOTVÍREJ! se teoreticky dá srovnávat s filmem stejného režiséra z prvních Pionýrů. Už jen proto, že se taky odehrává tentokrát jen v interiérech a hlavní hrdinku hraje stejná herečka, tentokrát sice na druhé straně barikády, ale stejně výborná. Vaculík jede hlavně na postavách a dialozích, což mlže být pro horror lehce nezvyklé, ale on vás prostě k ucházejícímu pocitu ukecá. Neotvírej! má, na rozdíl od Hodinového manžela z prvních Pionýrů, mnohem horrorovější nádech, vlastně i hodně podivnější. (***) AŽ OČI MÉ SE OTEVŘOU vás převálcuje formou, stylizací a z toho vyplývající atmosférou. Měl jsem pocit, jako bych sledoval jednatřicátý případ majora Zemana, odehrávající se hned někde po Studně. V tomhle ohledu naprosto super, od černobílého formátu, přes tu atmosféru neutěšeného tlaku bezvýchodnosti až po geniální Liškovu hudbu (opravdu je Liškova, ptal jsem se na to). Tohle Soukupovi hodně dýchá na záda, ale nakonec to škobrtne trošku nevýrazným závěrem (jen do mě, unesu to), který není gradací a silou celého příběhu (a kdyby byl, rozmrdá vám to palici). (4,5*). S posledním HEX GAMES mám prostě problém. S největší pravděpodobností vyplývající z toho, že jsem na něj už starý. Jako ta pointa mi přišla fajn, ale forma a provedení, které se podle mě koncentrovalo na všechno možné (od sexuálně testosteronového pnutí tam dole, přes moderní technologie až po silnou snahu být zábavný a humorný), jen ne na horror, mi prostě vadila. Kromě toho mě trošku zklamal fakt, že to není primárně Pionýrský film, že vznikl (i když za zajímavých podmínek) mnohem dříve a byl, podobně jako v případě prvních Pionýrů Explicitní důkaz, do projektu zařazen jakoby mimo hlavní předpoklad. Čekal bych, že to v této řadě, které bylo věnováno mnohem více úsilí a byla stavěna na větší koncentraci na dané téma a zadání, nebude třeba (a teď je mi jasné, že hned, jak si to Choze přečte, rozjede nemilosrdný argumentační útok). No a v neposlední řadě, skoro celou noc jsme pak museli poslouchat Caelose, jak by ten konec mohl být mnohem, mnohem lepší, kdyby byl tak, jak ho napadlo (a byl by, v tom má pravdu). Jako kdyby mi bylo dvacet, zcela určitě bych si nad tím zamasturboval. Ale dvacet mi už dlouho není, naštěstí. (**) Obecně řečeno se Pionýrům hororu 2 cíle splnit podařilo. Mnohem méně humoru mi udělalo velkou radost (poslední dobou mi to v horrorech začíná fakt lézt na nervy). A z celkového hlediska jsou kvalitnější, atmosféričtější a horrorovější. Takže já jsem vlastně i spokojen. Očekávat, že někdo natočí pět dokonalých horrorových kraťasů je lehce zcestné. Nedokážou to ani filmaři s lepším zázemím a zkušenostmi. Ale vykročeno je. A to se počítá. Očekávání napínavých, žánrově stylizovaných, ryzích horrorových kousků, naplňujících a uspokojujících, to už zvládají i "naši". () (méně) (více)

evilmind 

všechny recenze uživatele

DREAM ** - jediné zklamání ve dvojce Pionýrů, v podstatě jen taková hromada horrorových postupů a klišé, nesmyslné vysvětlování, angličtina, faktická absence jakéhokoliv nápadu. TO NENÍ MOJE SESTRA **** to mělo těžké, protože po nádherné Třídě smrti jsem byl vysloveně natěšenej na něco jako Třídu live. Zatímco ale animovaná forma nechává tvůrci absolutní kontrolu nad celým dílem, živí herci, ještě navíc dětští, můžou atmosféru snadno zabít. Čímž neříkám, že se to stalo, Pavel Soukup to zvládnul výborně, ale ten kousek k dokonalosti tomu prostě chyběl. Možná škoda pointy prozrazené fakticky už názvem. Perfektní titulky, profesionálně vyhlížející triky. NEOTVÍREJ! **** - narozdíl od ostatních komentujících jsem byl překvapen pointou, takže pochopitelně hodnotím výše. Úvod s lehce strašidelným řemeslníkem mi přišel nejlepší, jeho monolog byl opravdu skvěle napsaný. K dokonalosti tomu chyběl víc promakaný konec, protože i když se autorovi podařilo prodat mi tu základní ideu vražedných dveří, tak exekuce hlavní hrdinky prostě neodpovídala vybudovanému očekávání, nějaké pěkné extrémní gore by bylo lepší. HEX GAMES *** - porovnávat s ostatními je trochu nefér, protože film očividně vznikal za naprosto jiných podmínek/pravidel. Jako horror mě to naprosto neoslovilo, ale rozhodně jsem už dlouho neviděl tak přirozeně se chovající skupinu lidí. Navíc kamarád na Skype mě opravdu rozesmál, palec nahoru za něj. AŽ OČI MÉ SE OTEVŘOU ***** - za mě nejlepší kus, a nejlépe funguje jako horror. Stylově dokonalé. Hudba dokonalá. Ten barák - creepy as hell. Jen ten konec jako by nebyl... ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Tentokrát pionýři ubrali na kvantitě a přidali na kvalitě... Už se tu nevyskytují sračky typu "pod drnem se skrývá zlo" atd.. a vlastně jen "Dream" bych označil jako né příliš povedený (škoda, že zrovna on je nejdelší).. Objektivně nejlepší je u mě asi Soukup. Zbytek se pohybuje někde mezi velmi dobrou zábavou ("Hex Games"), velmi kvalitním řemeslem( "Až oči mé..", "Neotvírej") a nadšeneckým amaterismem (už zmíněný "Dream")... V rámci takovéhodle českohororového výběru kraťasů tomu klidně za 4 dám. ()

TheDon 

všechny recenze uživatele

Jedinej kraťas, kterej mě nijak moc neoslovil je ´Neotvírej´ , ikdyž ani tam nemůžu upřít velice slušnou atmosféru. Jinak Sestra asi nemá konkurenci. Bezvadný, trikově, nápadem, atmosférou. Zbytek kousků je přinejmenším hodně povedenej. Škoda jen, že v ´Až se mé oči rozevřou´ to o pár minut nenatáhli, nebylo by to vůbec na škodu a taky by se mi tam líbilo zvýraznění jedné jediné barvy. Samozřejmě červené. Když už teda červená deska a krvavý flashbacky. 80% P.s: a pak že nejdou udělat pořádný lekačky... ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

HODNOCENÍ JEDNOTLIVÝCH POVÍDEK! Dream** - První tři minuty skutečně vypadají zajímavě, pak však nastává nuda, která totálně zabíjí průběh filmu. Nakonec se dostaneme k předvídatelnému konci. Dáváme dvě hvězdičky. Tohle bylo asi nejhorší. To není moje sestra! **** - Tohle však bylo povedené. Napínavé, se zajímavým příběhem a vyvrcholením. Povedené masky. Tohle je pro mě vítězná povídka. Neotvírej! *** - Co ze začátku vypadá jako nuda se pak k něčemu dostane. Vaculík to holt umí. Až oči mé se rozevřou*** - Vůbec to není špatné, právě naopak, má to skvělou atmosféru, ke konci i napětí. I když mě konec překvapil, přece jenom jsou tu věci, které mi u filmu vadili. Silné tři. Hex Games** - Rychle uteče, ani jsem nestačil postřehnout zápletku. Teda, stihl, ale nijak mě to nezaujalo. Ocenit snad můžu jen tu poslední scénu a asi kameru. CELKOVÉ ZHODNOCENÍ: Je špatné, že mezi skvělými příběhy (To není moje sestra!, Až oči mé se rozevřou) jsou zde i slabé (Dream, Hex Games) a pak je zde jedna průměrná (Neotvírej!). Uvidíme, co bude dál. Nakonec dám slabší 4*. ()

Aargh 

všechny recenze uživatele

To není moje sestra ★★★, Dream ★★, Neotvírej ★★, Hex Games ★★★★, Až oči mé se rozevřou ★★★ ()

Reklama

Reklama