Reklama

Reklama

Městečko Twin Peaks - Návrat

(série)
  • USA The Return
Z natáčení 2
Drama / Mysteriózní
USA, 2017, 18 h (Minutáž: 60 min)

Režie:

David Lynch

Scénář:

David Lynch, Mark Frost

Kamera:

Peter Deming

Hrají:

Kyle MacLachlan, Michael Horse, David Lynch, Miguel Ferrer, Chrysta Bell, Naomi Watts, Robert Forster, Laura Dern, Kimmy Robertson, Harry Goaz, Don Murray (více)
(další profese)

Epizody(18)

Obsahy(1)

Nový osmnáctidílný limitovaný seriál, režírovaný výlučně Davidem Lynchem, pokračuje 25 let poté, co obyvatele svérázného městečka na severozápadě USA šokovala děsivá vražda jejich místní královny, mladé studentky Laury Palmerové. Scénáristy a výkonnými producenty Twin Peaks jsou tvůrci seriálu David Lynch a Mark Frost, výkonnou producentkou je Sabrina S. Sutherlandová. (HBO Europe)

(více)

Videa (5)

Z natáčení 2

Recenze (141)

simply 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Co napsat...původní Twin Peaks mám moc ráda a na pokračování jsem byla hodně zvědavá, hlavně díky konci druhé série. Nicméně sovy nejsou tím, čím se zdají být a bohužel ani Twin Peaks ne. Některé scény jsou silné a nostalgické (návrat do červeného pokoje, Norma a Ed...), některé mě vyloženě bolelo sledovat (čekání na návrat Coopera). Herecky výborné, Kylea jako agenta Coopera miluju a je to jedna z mým nejoblíbenějších postav. Jinak za mě je nejsilnější 16 a 17 díl, ale celkově už to není ono...3,5 * ()

noriaki 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Na pokračování proslavené transcendentální kriminálky jsme čekali pětadvacet let. Mám pocit, že těch 18 dílů trvalo zhruba stejně dlouho. David Lynch si dává na čas při dlouhých meditativních pohledech, při slovních výměnách a dokonce i při thrillerových scénách. Byl jsem vděčený za každou postavu mluvící stručně a k věci. Výstupy s Naomi Wats byly příjemným osvěžením, zato kupříkladu u protahovaného monologu Michaela Cery jsem se dvakrát podíval na hodinky a jednou ho v představách zardousil. Většina seriálů by si zasloužila prostříhat o zbytečné díly, tenhle by se mohl zkrátit na třetinu už tím, že by se v něm lidi chovali jako lidi. Přesto je scénář stravitelnější než obvykle, protože režisérova osobitá vize dává smysl. Otázek je pochopitelně znatelně více než odpovědí, ale osmý díl a díly následující rozvíjejí mytologii, a doplňují prázdná místa z předchozích dvou sérií. Příjemným osvěžením je návrat starých známých postav, vadou na kráse to, že většina jejich představitelů neumí moc hrát. V devadesátých letech se to sneslo, ale dnes už je seriálová laťka úplně někde jinde. ()

Reklama

oLí 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Stal se zázrak a jedno z mých starých nesplnitelných filmových přání se vyplnilo - dočkal jsem se pokračování Twin Peaks ( tím druhým vždy bylo pokračování Terminátora 2 s Arnoldem a režií Jamese Camerona ). Trvalo pár let, než jsem se odvážil do The Return nastoupit, protože ho většina fanoušků popisovala jako něco úplně jiného, než byly původní dvě série a měl jsem velký obavy, jestli mi to sedne, přecijen u mě v případe Twin Peaks jde o něco víc, než jen o oblíbený filmový svět, je to srdeční záležitost. A asi je dobře, že jsem na to byl předem připravenej, protože tohle pokračování jiný je. Ale jelikož - a to je to hlavní důležitý - si to celé vzal na svá bedra sám David Lynch, je tohle pokračování/rozšíření světa Twin Peaks nejen vytouženým návratem, ale taky pěkně solidním mindfuck námrdem alá starej známej badass motherfucker Lynch. "Starring KYLE MacLACHLAN na konci každého dílu mluví za vše. To co tu předvádí hlavní představitel starého dobrého Agenta Coopera je naprostej nářez a to se starého dobrého Coopera dočkáme jen na pár desítek minut. Vynikajicí hudba, staré i nové postavy, camea a ten konec... Jako celek perfektní záležitost, prostě perfektní, v dnešním světě a trendu televizní i filmové zábavy opět nevídané, odvážné, ale ve svých základech pevné, fungující. Nikdy nic nebude takové jako Twin Peaks. 9/10 ()

Renfield 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Spolu s úvodní znělkou končí veškerá nostalgie, David Lynch je filmově úplně jinde a stejně tak je na tom jeho Návrat. Hned první epizoda naznačí dění, tedy, nějaké dění... příběhy začnou a najednou končí, čí ani neskončí, zmizí. Stejně tak je to s velkým počtem postav, povětšinou nedůležitých, naopak některé zas svoji důležitostí překvapí. Stálicí je tu například Dougie, který vlastně odlehčuje dění, přidává na komediálnosti, vše ovšem v mezích důležitosti jeho postavy... například scéna v Kasinu nezapomenutelná a nejen ta. Ze začátku jsem čekal, jestli se "to" u Dougiho stane, postupem času už mi to bylo vcelku jedno, ale potom "ta" scéna byla velice silná. Netřeba se více rozepisovat, každý jistě chápe. Další postavou která bavila byl zlý Cooper, ten zas příběhu dodává takový gangstersko mysteriózní nádech a to sérii velice prospělo. Ano, Kyle MacLachlan a David Lynch jsou zase ti nejdůležitější! U Lynche jsem uvítal velké množství jeho "klasických" scén, především osmá epizoda potěšila! Nebo i taková maličkost, jakou je závěr téměř každého dílu... příjemný oddech po tom všem. Vrcholem série jsou potom poslední dvě epizody. Předposlední uzavírá alespoň některé příběhy a propojuje staré s novým (je příjemné zase některé vidět). A závěrečná, to je vrchol všeho, či snad nový začátek všeho? Jednoduše fantastický závěr! 90% ()

VanTom 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

David Lynch dostal volnou ruku a ukázal, že v Twin Peaks je ve svém živlu, nicméně (na své dnešní poměry) stále příčetný – to ho nejspíš usměrňoval Mark Frost. Dohromady vyprodukovali totální bizár, v němž pomalé, nesouvisející scénky po předlouhé agónii překonávají propasti trapnosti, aby vygradovaly do surreálného ticha bezpointového vtipu a/nebo abstrakce zla z jiných dimenzí. Třetí sezónu pojali autoři z větší části jako absurdní "telenovelovou" komedii plnou nesrozumitelného, bezkontextového chování plejády roztodivných existencí; z té menší pak jako meditativní ponor do groteskních výjevů pokrouceného universa – a tady jsem se i nudil. Nejvíc mě však ve výsledku zamrzelo, že většina z těch svérázných postaviček se zde objevila jen kvůli pár výstupům, často bez jakéhokoliv dramatického oblouku či pointy (což zejména platilo o navrátilcích – aspoň, že rozetnuli trojúhelník Normy, Eda a Nadine). Zde se nejenom nic nevysvětlovalo, ale ani neuzavíralo, jediná jakž takž dotažená linka se týkala dvou agentů Cooperů (BTW, za zpomaleného Dougieho by zasloužil MacLachlan cenu). Závěrem tak mohu fádně konstatovat, že jsem sice nepochopil absolutně nic, ale výborně se bavil (a v Roadhouseu poslechnul několik skvělých "nemainstreamových" kapel). ()

Galerie (450)

Zajímavosti (15)

  • Jedním z herců, kteří se ve 3. sérii nevrátí, je Michael J. Anderson (známý jako trpaslík, v originále jako „man from another place“), se kterým se v novém obsazení vůbec nepočítalo. Hlavním důvodem podle Andersona měly být neshody ohledně platu. V srpnu 2015 pak Anderson na svém facebookovém účtu nepřímo obvinil Davida Lynche ze znásilnění vlastní dcery a vraždy herce Jacka Nanceho (Pete Martell), čímž sklidil mnoho negativních reakcí včetně samotné Lynchovy dcery Jennifer Chambers Lynch. (PierrevanH)
  • David Bowie přislíbil ve 3. sérii účast. Kvůli jeho předčasnému úmrtí ale byli tvůrci nuceni část scénáře přepsat a jeho postavu na obrazovkách vidíme v podobě „obří konvice“. (mandyl)

Související novinky

Zemřel herec Tom Sizemore

Zemřel herec Tom Sizemore

04.03.2023

Z kalifornského Los Angeles přichází smutné zprávy, ve věku jednašedesáti let totiž odešel americký herec Tom Sizemore. Zprávu o skonu médiím potvrdil hercův zástupce Charles Lago. Sizemore byl v… (více)

Chystá David Lynch nový seriál?

Chystá David Lynch nový seriál?

28.11.2020

Legendární režisér David Lynch (Modrý samet, Městečko Twin Peaks) se chystá na natáčení nového seriálu. Tato informace se objevila v týdeníku ProductionWeekly, jenž je zdrojem dat o nově chystaných… (více)

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

31.12.2017

Hrstka nejoblíbenějších uživatelů ČSFD.cz tradičně vybrala osobní trojku nej filmů, uvedených do české a slovenské distribuce nebo na filmových festivalech v roce 2017. A někteří dali hlasy taky svým… (více)

Reklama

Reklama