Reklama

Reklama

Provaz a kolt

  • Česko Jeden provaz, jeden kolt (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Baladický western vzniklý v koprodukci Francie a Itálie se vyznačuje melancholií, minimálními dialogy, demytizací tradičního hrdiny-pistolníka a schématu pomsty. Rančeři rozvětvené rodiny Rogersovy oběsí sousedního farmáře Bena Caina. Jeho žena Marie, která se musela na smrt manžela dívat, se pak zcela zaměří na to, aby ho mohla pomstít. Pomáhá jí pistolník Manuel, který žije samotářsky v opuštěném „Městě duchů“, ale sám nepovažuje pomstu za správnou cestu, neboť ta „nese hořké plody pro všechny“. Protože však Marii miluje, rozhodne se jí pomoci uskutečnit její plán. Unesou Rogersovu dceru Johannu, ale ne vše se vyvíjí tak, jak naplánovali. Robert Hossein si nejen ve filmu zahrál jednu z hlavních rolí, ale zároveň ho i režíroval. Málokdo zaznamenal, že se v roce 1968 objevil ve slavném westernu Sergia Leoneho Tenkrát na západě jako jeden ze členů Frankovy bandy. Hossein svůj western, po všech stránkách ovlivněný stylem Leoneho westernů, svému učiteli věnoval. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (49)

Karamanlis 

všechny recenze uživatele

Režisér, scenárista a predstaviteľ hlavnej postavy Robert Hossein si tu v podobe zádumčivého pištoľníka Manuela ušil rolu presne na mieru a do hlavnej ženskej úlohy neprekvapivo obsadil svoju starú známu Michèle Mercier. V tomto príbehu o nenaplnenej láske a naplnenej pomste, situovaného do nehostinných končín divokého západu absentujú kvetnaté dialógy či prázdne gestá, hlavní hrdinovia si svoje nezhody radšej riešia rečou zbraní a nikomu tu napokon nie je príliš do smiechu. ()

argenson 

všechny recenze uživatele

Já prostě nevycházím z údivu, i tady, kde jsou všichni zpocení, špinaví a smradlaví, Angelika střídá jeden obleček za druhým, i když jako vdova dodržuje jen různé variace černé barvy a výjimečně aspoň nevypadá jako prostitutka. Málo se mluví, málo se děje, scény jsou zdlouhavé, ale vizuální stránka je tak působivá, že to vůbec nevadí. Překvapivě strhující závěr mě přinutil k váhání nad vyšším hodnocením, ale to bych zas asi přeháněl. ()

Reklama

Mariin 

všechny recenze uživatele

Pro diváka, očekávajícího tradiční akční spaghetti, v němž se nešetří přestřelkami, bude tento film překvapením. Jde v podstatě o melancholický a pomalý příběh, který je místy až znepokojivě realistický. "Angelika" (Michéle Merciérová) je tu chladná, tvrdá a jde ji jen o pomstu za smrt svého manžela. Stejně tak její společník, stará láska, Manuel (Robert Hossein), který o správnosti vyřizování účtů s Rogersovými pochybuje, má neustále smutný, melancholický pohled. Již na začátku zazní jeho prorocká slova, jež vyjadřují do značné míry myšlenku tohoto netypického eurowesternu: "Pomsta je rostlina, která nese zatraceně hořké plody pro všechny". Pomalý příběh, v němž se mnoho nemluví, je prokládám vizuálně působivými scenériemi z poušti v Almérii a doplňován stylovými kytarovými sóly. Tento western určitě vyčnívá svou uměleckou kvalitou nad řadou ostatních soudobých evropských produktů, přesto nepatří mezi mé oblíbené. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Prolnutí rytířské etiky a kodexu rodové cti ctí holou podstatu westernového žánru a je dovedeno do všech důsledků s dobovým feministickým zakončením. Myslet si o tom lze ledacos, ale na puristické Hosseinovo režijní i scénaristické pojetí to nemá vliv. Jedná se o typický evropský tzv. spaghetti western, v němž hraje i jeho klasik Sergio Leone. ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Povedená Hosseinova pocta žánru a velkému Leonemu. Tichý a brutální přímočarý western bez kladných hrdinů, který směřuje k nezvratnému  tragickému konci.  Příjemnou přízdobou jsou i znatelné odkazy na Angeliku, kdy si při jiskření mezi  tichým pistolníkem Manuelem a ztrápenou Marií prostě nelze nevybavit podobné pohledy mezi Peyracem a markýzou andělů.  Žánrově čistá neprávem  polozapomenutá perlička, díky níž mohla mít Michele ještě naději.  Hrát pak umí naštěstí mnohem lépe než Enšpígl psát. ()

Galerie (30)

Související novinky

Zemřel Robert Hossein

Zemřel Robert Hossein

31.12.2020

V poslední den nelehkého roku 2020 odešel francouzský filmový i divadelní herec, scenárista a v neposlední řadě také režisér, Robert Hossein. Právě včera přitom veterán evropské kinematografie… (více)

Reklama

Reklama