Reklama

Reklama

Provaz a kolt

  • Česko Jeden provaz, jeden kolt (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Baladický western vzniklý v koprodukci Francie a Itálie se vyznačuje melancholií, minimálními dialogy, demytizací tradičního hrdiny-pistolníka a schématu pomsty. Rančeři rozvětvené rodiny Rogersovy oběsí sousedního farmáře Bena Caina. Jeho žena Marie, která se musela na smrt manžela dívat, se pak zcela zaměří na to, aby ho mohla pomstít. Pomáhá jí pistolník Manuel, který žije samotářsky v opuštěném „Městě duchů“, ale sám nepovažuje pomstu za správnou cestu, neboť ta „nese hořké plody pro všechny“. Protože však Marii miluje, rozhodne se jí pomoci uskutečnit její plán. Unesou Rogersovu dceru Johannu, ale ne vše se vyvíjí tak, jak naplánovali. Robert Hossein si nejen ve filmu zahrál jednu z hlavních rolí, ale zároveň ho i režíroval. Málokdo zaznamenal, že se v roce 1968 objevil ve slavném westernu Sergia Leoneho Tenkrát na západě jako jeden ze členů Frankovy bandy. Hossein svůj western, po všech stránkách ovlivněný stylem Leoneho westernů, svému učiteli věnoval. (Česká televize)

(více)

Recenze (49)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Přiznávám, že jsem netušil, že se Angelika a de Peyrac potkali ještě v nějakým filmu a to dokonce hned po sérii o Angelice a když si vemu v potaz, že Robert Hossein se Michele nevyjadřoval příliš pochvalně docela mě to překvapilo. Ano Robert se vzhlíží v Sergio Leonovi a jeho kultu Tenkrát na západě a je to z toho filmu cítit, ale ty postavy nebyli ani z půle tak krásně napsané jako ty ve westernech mistra SL, navíc Michele je herečka asi jako já Rocky, Robert to je jinej kalibr ten dokáže film utáhnout, jenže tad yi ten příběh byl spíš blábol než nějaká fatální osudovka. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Dejovo jednoduchý western s Angelikou a Peyracom. S každou ďalšou minútou je to nepríjemnejšie a už v polovici, keď sa "kladní" hrdinovia zachovajú ako najodpornejšie svine, je jasné, že to nedopadne dobre. Pre nikoho. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Jednoduchý, málomluvný western, který si jde za pomstou, jako za klasickým motivem westernu. Nicméně solidní atmosféra díky dobrému prostředí a neméně dobré muzice, je zárukou toho, že tento film není ztráta času. Trošku to působí, jako když se chudý bratranec velkých spagetti westernů snaží dostat do popředí a pořád mu to nejde. Nicméně když už se vyloupne na povrch, vlastně to je docela příjemné překvapení. ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Když byl Mariin muž Ben (Benito Stefanelli) při přepadení farmy rodiny Rogersovi oběšen, přísahá Maria (Michèle Mercier) nemilosrdnou pomstu. Použije při tom samotáře Manuela (Robert Hossein), jenž náhodou zachránil Rogersovi (Daniele Vargas) život jeho dětí, pročež požívá v rodině uznávaného statu... Krásná Angelika jako nemilosrdný anděl pomsty - ano, i toho se lze nadít v spaghetti westernech italsko-francouské produkce. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Prolnutí rytířské etiky a kodexu rodové cti ctí holou podstatu westernového žánru a je dovedeno do všech důsledků s dobovým feministickým zakončením. Myslet si o tom lze ledacos, ale na puristické Hosseinovo režijní i scénaristické pojetí to nemá vliv. Jedná se o typický evropský tzv. spaghetti western, v němž hraje i jeho klasik Sergio Leone. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Robert Hossein se snaží napodobit Leoneho westernový styl a u snahy to rovněž i končí. Zatímco u Leoneho působí jeho typická málomluvnost naprosto stylově a přirozeně, zde to je to po většinu času spíše křečovité. Další věc je odbytý a nedotažený scénář (byť se slibným potenciálem) a postavy, které občas dělají totální kraviny. Ale navzdory nedostatkům to díky zajímavému obsazení hlavních rolí (nutno podotknout, že působí oba celkem přesvědčivě), absenci kladných postav a závěrečné scéně v městě duchů špatný film není. 50%. ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Jednoduchá kovbojka v tradičním duchu pomsty. Žel dnes již nemůže zapůsobit toutéž silou, jakou možná působila v době vzniku a nemůže se vlastně chlubit ani původností námětu. Koneckonců tuto skutečnost nemusíte brát nijak vážně, protože film za jedno zhlédnutí určitě stojí. Připomeňme, že ne náhodou naoko líbivý western je postaven především na atraktivních protagonistech Michèle Mercier, Roberta Hosseina, kteří byli ve své hvězdné slávě vítanými hosty i pláten československých kin. Samotný western patří k těm průměrným a nelze mu upřít jisté kvality, nicméně na úroveň snímků Sergia Leoneho nemá. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Veľmi slušný špaghetti western, kde Hosseinovi v podstate stačilo "iba" dodržiavať pravidlá žánru v tejto oblasti Európy a výsledok im patrične prispôsobiť. A zároveň pridať aj niečo svojské, napríklad vyvarovať sa zbytočne veľa prestrelkám a byť trochu menej cynický ako kolegovia z brandže. Na scenári spolupracoval aj s Argentom, čo bolo bezbochyby múdre rozhodnutie. Čaká nás jeden slušný dejový zvrat, kedy dostane cesta za pomstou nečakaný smer, len si netreba vopred o filme nič čítať. Taktiež poteší aj nečakaný záver, kde to zoberie do vlastných rúk na prvý pohľad nečakaná postava, na ten druhý je už nečakaná menej. No a dvojica Hossein-Mercier tu vytvorila antitézu voči naleštenej romantickej sérii s Angelikou. Čo na tom, že obaja kopírujú iných hercov, obom to prekvapivo sadne aj vo westerne. Za zmienku určite stoja aj lokácie, než stráviť noc v tomto mestečku, to si radšej pôjdete ľahnúť do veterných hôr na jeho pozadí. ()

Mariin 

všechny recenze uživatele

Pro diváka, očekávajícího tradiční akční spaghetti, v němž se nešetří přestřelkami, bude tento film překvapením. Jde v podstatě o melancholický a pomalý příběh, který je místy až znepokojivě realistický. "Angelika" (Michéle Merciérová) je tu chladná, tvrdá a jde ji jen o pomstu za smrt svého manžela. Stejně tak její společník, stará láska, Manuel (Robert Hossein), který o správnosti vyřizování účtů s Rogersovými pochybuje, má neustále smutný, melancholický pohled. Již na začátku zazní jeho prorocká slova, jež vyjadřují do značné míry myšlenku tohoto netypického eurowesternu: "Pomsta je rostlina, která nese zatraceně hořké plody pro všechny". Pomalý příběh, v němž se mnoho nemluví, je prokládám vizuálně působivými scenériemi z poušti v Almérii a doplňován stylovými kytarovými sóly. Tento western určitě vyčnívá svou uměleckou kvalitou nad řadou ostatních soudobých evropských produktů, přesto nepatří mezi mé oblíbené. ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Povedená Hosseinova pocta žánru a velkému Leonemu. Tichý a brutální přímočarý western bez kladných hrdinů, který směřuje k nezvratnému  tragickému konci.  Příjemnou přízdobou jsou i znatelné odkazy na Angeliku, kdy si při jiskření mezi  tichým pistolníkem Manuelem a ztrápenou Marií prostě nelze nevybavit podobné pohledy mezi Peyracem a markýzou andělů.  Žánrově čistá neprávem  polozapomenutá perlička, díky níž mohla mít Michele ještě naději.  Hrát pak umí naštěstí mnohem lépe než Enšpígl psát. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Hodně zvláštní film. Tváří se to jako western, takový ten žánr Last Man Stand, ale vlastně klame tělem. Snaží se hodně vyprávět obrazem, atmosférou, hudbou, náladou, pohledy, což se mu překvapivě většinu stopáže daří. Na plátně jedou jen dva borci na koni, ale přesto to má v sobě něco, ten obraz, čím nutí dál se dívat. Jen jak tam házela těmi italskými černými smutečními šaty kolem sebe, nemohl jsem nevzpomenout na Slunce, seno, erotika a "Marcelo!", "Vincenzo!", "Amore mia!". A jinak tamta byla pěkný hajzl a měli ji kilnout hned, jak to šlo, mrchu. Tohle se nedělá. ()

Karamanlis 

všechny recenze uživatele

Režisér, scenárista a predstaviteľ hlavnej postavy Robert Hossein si tu v podobe zádumčivého pištoľníka Manuela ušil rolu presne na mieru a do hlavnej ženskej úlohy neprekvapivo obsadil svoju starú známu Michèle Mercier. V tomto príbehu o nenaplnenej láske a naplnenej pomste, situovaného do nehostinných končín divokého západu absentujú kvetnaté dialógy či prázdne gestá, hlavní hrdinovia si svoje nezhody radšej riešia rečou zbraní a nikomu tu napokon nie je príliš do smiechu. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Jednoduchá westernová báchorka o pomstě, která vlastně nenabízí nic extra, ale přesto mě na tu necelou hodinku a půl dokázala přikovat k obrazovce. Zásluhu na tom nesou především herci. Ne že by Mercier a Hossein předvedli nějaké dechberoucí výkony, ale to, jak je má člověk zaškatulkované v rolích Angeliky a Peyraca, bylo pro výsledek pozitivní. A plusem je i to, že film působí, jakoby ho točil ospalý Leone. A protože bdělý Leone je dokonalost sama, tak tohle je "jen" hodně dobré. 80% ()

argenson 

všechny recenze uživatele

Já prostě nevycházím z údivu, i tady, kde jsou všichni zpocení, špinaví a smradlaví, Angelika střídá jeden obleček za druhým, i když jako vdova dodržuje jen různé variace černé barvy a výjimečně aspoň nevypadá jako prostitutka. Málo se mluví, málo se děje, scény jsou zdlouhavé, ale vizuální stránka je tak působivá, že to vůbec nevadí. Překvapivě strhující závěr mě přinutil k váhání nad vyšším hodnocením, ale to bych zas asi přeháněl. ()

Historik 

všechny recenze uživatele

Měl jsem velký problém to dokoukat, což tak nějak predikuje výsledné hodnocení. Mám dojem, že jsem ještě přidal. ()

Quint 

všechny recenze uživatele

Minimalistický spaghetti western, který vlastně nepůsobí moc jako spaghetti western. Taky ho režíroval Francouz, Robert Hossein, který je u nás známý jako hrabě Peyrac z Angeliky, jejíž herecká představitelka se po jeho boku objeví i zde. Tentokrát to ale nebude žádná romantika, nýbrž těžká depka, v níž se toho příliš nenamluví a kde většinu děje (ať už společnou minulost postav, nebo důležité dějové obraty) budete muset vyčíst z tváří herců a jejich gest. Zajímavý experiment, který někdy funguje a někdy ne. Postavy tu ale bohužel nejsou natolik zajímavé, aby vás jejich chladný příběh o pomstě, v němž se hrdinové nechovají o moc lépe než padouši, dostatečně vtáhl. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Tak ako ja som uz videl a pocul vselico -  spgahetti westerny funguju, klasicke westerny, frylery suvisia s horormi, jeden uzivatel mi vylozil /nepamatam si meno, nejsem komp/ rozdiel medzi  sci fi  a vedeckofantastickymi filmami ...... jo, dobre. Ale baladicky western, demytizacia klasickeho kovboja demytizacia schematu pomsty....., tak to je uz  aj na mna ciry masaker.  Doposial odmietam uverit, ze niekto natocil nieco take. Preco dam vyssie hodnotenie ako u Johnny Guitara ? No, hlavne preto, ze je to inspirovane filmami Sergia Leoneho a je tam aj ta posledna scena  s ghost town- tak preto ako - tak slusny priemer   : 63 % ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Jestliže nenajdu kladného hrdinu, s nímž bych se mohla ztotožnit - nebo hrdinu sice rozporuplného, ale takového, kterému bych mohla věnovat své sympatie, mívám obyčejně problém se snímkem jako takovým. "Provaz a kolt" možná není úplně typickým příkladem výše uvedeného - nakonec to je Johanna, Rogersova dcera, o níž mi jde ... a které z celého srdce přeju satisfakci. Protože když vracíte úder, měli byste si dobře rozmyslet, na koho míříte - pokud svou pomstu uchopíte za špatný konec, k ničemu pozitivnímu či alespoň snesitelnému obyčejně nedojdete. Příběh je navenek poměrně nesdílný, svoje emoce nedává příliš najevo - o to víc se odehrává pod povrchem. Tam ovšem oko kamery nedohlédne ... a nemůžu se zbavit dojmu, že se ani příliš nesnaží, aby nějaký hlubší vhled zprostředkovalo. Vidím to na 3* ... na poměrně stabilních základech. ()

andrii 

všechny recenze uživatele

První, po krku pase. Druhý, u pasu se houpe. Vyčkává rukavičkář. Za zády křížové, krvavé výpravy vdovy "Šeherezády." Vzdouvá se, víří. Písek do očí všem, jejichž začerněné dlaně t/ř/ísní duše, stíní zem. Zasedají tkliví pěvci. Připravte si karu /k/věty. Zasedá havraní sněm. ()

Jizni Tlapa 

všechny recenze uživatele

Žofréé a Angelina zase spolu a pod rouškou pomsty a střelného prachu? Parádní myšlenka a proč ne? Škoda ale dialogu a marné snahy pasovat se do konkurenta Leoneho..kdyz dva dělají totéž, není to často to samé....a táhlé pasáže postrádají hloubku a ono napětí...typicka 70% westernovka ()

Související novinky

Zemřel Robert Hossein

Zemřel Robert Hossein

31.12.2020

V poslední den nelehkého roku 2020 odešel francouzský filmový i divadelní herec, scenárista a v neposlední řadě také režisér, Robert Hossein. Právě včera přitom veterán evropské kinematografie… (více)

Reklama

Reklama