Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jak žijí Češi ve světě? Příběhy lidí, kteří odchodem z Československa získali svobodu a dokázali jí využít. Rakouské hlavní město Vídeň přilákalo za obživou již v 19. století statisíce Čechů. Česká komunita je zde proto velmi specifická. Potkávají se v ní potomci dávno usazených krajanů s těmi, kteří sem emigrovali v dobách komunismu, ale dnes již i s nově příchozími za prací či studiem. Tento díl volného cyklu se tentokrát zaměří na krajany žijící v rakouské metropoli na Dunaji nebo v jejím blízkém okolí. Představí kromě několika zajímavých osobností a rodin také fenomén české školy a českého divadla, které zde existují nepřetržitě již přes 120 let. Právě v české škole, při divadelní zkoušce Vlastenecké omladiny a v galerii známého výtvarníka Jana Brabence vznikaly v dubnu 2011 první záběry. (Česká televize)

(více)

Recenze (3)

troufalka 

všechny recenze uživatele

Tento dokument už jsem viděla v době premiéry, ale jak už to bývá, nestíhám hodnotit všechno. K Vídně mám velmi vřelý vztah a zajímá mě všechno kolem ní. Takdy je více zaostřeno na rodiny českých přistěhovalců. ()

Una111 

všechny recenze uživatele

Dokument, který se opravdu povedl. Režisér měl šťastnou ruku při výběru zástupců českých emigrantů ve Vídni, jakkoliv asi tento výběr nebyl úplně reprezentativní. S potěšením jsem si vyslechla jejich vzpomínky a postřehy, které v mnohém odpovídaly mým zkušenostem z emigrace - byly to vzpomínky bez idealizace, bez přikrašlování i bez házení bláta. Ještě bych chtěla upozornit na hudební stránku dokumentu, která skvěle doplňovala autentické výpovědi sama také autentická - z tvorby dvou českých emigrantů. Dík režisérovi za dobrou práci! ()

Reklama

Reklama