Reklama

Reklama

1989: Z deníku Ivany A.

(TV film)
Ukázka z filmu

Obsahy(1)

Originální filmová výpověď o době před 25 lety. Předlohou filmu se stal autentický deník osmnáctileté Ivany A., která osobitým pohledem středoškolačky reflektuje poslední rok existence komunistického Československa. Maturitní ples kontrastuje s událostmi Palachova týdne; otravné oslavy 1. máje a memorování sovětských reálií k blížící se maturitě s první cestou na „Západ"; radostné zážitky posledních školních prázdnin s nástupem do nevábného zaměstnání a vyhlídkami na budoucí šedivý život. Přichází sametová revoluce.
Nový snímek Karla Strachoty je syntézou skutečných deníkových záznamů, sekvencí ze zpravodajských a publicistických pořadů, ukázek z dobového tisku, soukromých dokumentů a fotografií. Snímek obohacený animacemi a výraznou hudbou, je určen jak mladé generaci, tak těm, kteří mají na sametovou revoluci vlastní osobní vzpomínky. (Česká televize)

(více)

Recenze (15)

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Zajímavě zpracovaný dokument, který se snaží o objektivitu. To se však nedaří při zpracování prvních dnů po 17. listopadu. Všichni skutečně nebyli tak nadšení, jak se dokument tváří. A jediným odpůrcem revoluce nebyl Adamec. Dokument by získal na vážnosti, kdyby dal prostor i druhé straně. Za sto let bude tato interpretace možná, zatím nás pamětníků dost žije. Ale to je drobná piha na jinak sympaticky zpracované kronice roku 1989. ()

Handle 

všechny recenze uživatele

Velmi mě potěšilo nápadité zpracování tohoto dokumentu, člověka to pak opravdu vtáhne do děje. Umím si i představit, že pro děti na školách to bude mnohem více stravitelnější než nějaký "kvalitnější dokument". Mně osobně se líbilo, že tam bylo od všeho trochu (reportáže, autentické záběry, důležité mezníky, drobnosti spojené s dobou apod.) a díky zajímavému stylu vyprávění dokonce dokument vyvolal i poměrně velké emoce. Pro mě celkem překvapení. ()

amirgal 

všechny recenze uživatele

Já z toho mám hrozný pocit, ten dokument je natolik založený na kritice nedostatku zboží a jiných v podstatě pitominách, že uniká jeho smysl, plácá se v povrchnostech a nezájmu, neříká nic o ničem - ano, hezky jsem si zavzpomínala, ale ten dokument je zneužitelný, zvláště v téhle politické situaci. Přečetl si někdo z tvůrců dokumentu, jak intepretuje dnešní extrémní levice listopad 89? To jsme si udělali medvědí službu ... notabené když je zamýšlený jako didaktický ... :-/ ()

Pierre 

všechny recenze uživatele

Jednoduchý ale zábavný, mladistvý a svěží průlet rokem roku 1989 který mě velmi bavil. Úplně super doplněk k právě probíhajícímu třicátému výročí revoluce.  Viděno týden zpátky  na školní akci, kde bohužel nedorazil avizovaný Potměšil.  Komentováno až teď, bo Zítra je taky den, jak zpívá Pokáč (:D). P.S. Za listopad bylo celkově  dost málo komentů, ale hlavně jsem vařil krevetový kari a vytahoval iphone a fotil (radši bez blesku), když padala hvězda. ()

Hamaradža 

všechny recenze uživatele

Veľmi pekne natočené a aj s dobovou atmosférou, akurát že všetky tie informácie už poznáme (plus mňa osobne sa nedotýkajú) ()

anitae 

všechny recenze uživatele

Zvláštní dokument o roce 1989 odlehčený citacemi z deníku mladé holky - nevím, možná to více ocení mladší ročníky. 3,5* ()

Psycho.R 

všechny recenze uživatele

Zábavně a zkratkovitě vylíčený rok 1989. Myslím, že hlavně pro děti, či mladší teenagery dobrý vstup k tomu, co se dělo. ()

Binne 

všechny recenze uživatele

Velmi hezky zpracovaný dokument, který nám skrze vidění světa mladé dívky vypráví o událostech roku 1989. Slečna nám představuje běžné problémy domácnosti té doby, které jsou ovlivněny tehdejším režimem ale i klasické překážky, které jedinec svádí každý den i dnes. Hovoří o svém maturitním plese, večírcích i o jejím vnímání povinných akcí pořádaných režimem. ()

Vica 

všechny recenze uživatele

Keď túto výpoveď pojmem s cieľom osvetliť temnú dobu neslobody mládeži, tak je to skvelá práca. 45 minút je celkom výzva, ale podarilo sa. Dokonca mňa, ako človeka už jemne vzdelaného o tom čo sa dialo, tam zastihli nepripravenú známe momenty ktoré nešlo prejsť bez sĺz dojatia. ()

metalmaus 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem skutečný pohled 18leté středoškolačky (sám jsem tuto dobu prožíval ve čtvrťáku) na "revoluční" rok a viděl jsem jen staré známé záběry z té doby proložené krátkými deníkovými komentáři. Nic zajímavého. ()

v.pohode 

všechny recenze uživatele

Vyjímečně trefně zpracováno očima "obyčejné" holky z lidu. Tohle by měl vidět každý, ať nejsme nucený si to zopakovat. Výborný dokument! ()

Reklama

Reklama