Reklama

Reklama

Videa (9)

Trailer 1

Recenze (23)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Píše sa tok 1958 a v Nemecku len trinásť rokov po vojne nikto nemá ani potuchy, že by existoval nejaký Auschwitz/Osvienčim, o táboroch sa mlčí a keď si aj niekto niečo pamätá, vyhovorí sa, že to treba už nechať histórii. Mladému advokátovi takýto postoj nestačí a snaží sa dolapiť šváby, ktoré sa stihli rozutekať, najmä Mengeleho. A niektorí náckovia umne otočili plášť a zrazu boli dobrí demokrati. Ako u nás po roku 1989 komunisti. Zapálenosť mladíka v odhaľovaní svinstiev je v tomto fiktívnom filme ťahúňom celého deja, napriek tomu však môže miestami trochu nudiť. Vzhľadom na tému ale pridám o jednu hviezdu navyše. ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Super. Mám rád takéto filmy postavené na reálnych historických udalostiach, obzvlášť keď je dej spestrený epickou líniou, ktorá to celé ešte viac oživí. Máme tu teda skutočný príbeh o prokurátorovi, ktorý sa chytil obrovského prípadu, ktorý následne otriasol povojnovým Nemeckom. A to si určite myslel, že tých pozostalých náckov bude po vojne už len trochu. Napokon ich bola celá "armáda", doslova na každom kroku... Škoda, že sa toho Mengeleho nepodarilo odchytiť rovnako ako Eichmanna. Proces s ním by mohol byť nesmierne zaujímavý. P.S. Alex Fehling vynikajúci!! ()

Reklama

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Musím říct, že jsem byl v šoku jak se Němci v poválečné době stavěli k takovým zrůdnostem jako Osvětim. Naznačení neznalosti Osvětimi u německé mládéže, tomu jsem nemohl ani věřit. Film se mě do mě totálně zakousnul a sežral. Nejde o nějaký gradovaný tempo nebo silnou emotivní katarzi, jde o celek, když vidíš jak chodí pozůstalí z Osvětimy k Johannovi na výslech a v záběru jsou jejich oči je to prostě síla v kontrastu se zapoměním tehdejší německé společnosti na to všechno. Dobře zpracovaný silný téma, který mírně kulhá díky hereckému projevu hlavního představitele, přišel mě hrozně dřevěný. Ovšem na první film v rámci festivalu Německé filmové pavlače, kterou pořádáme s kolegou malarkey, trefa do černýho. ()

laik_60 

všechny recenze uživatele

Film o tom aká hlúposť bola tzv "denacifikácia" Nemecka po vojne, ktorá viedla k umlčaniu histórie, potlačeniu viny v zmysle "my nič my sme boli len vojaci, len sme plnili rozkazy". Vo filme padla dobrá veta: "nejde o trest ide o obete a ..históriu .... Film o tom ako spravodlivosť zo zapečatených amerických archívov, "vyplávala na povrch" a pohla svedomím mnohých Nemcov. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Frankfurtský proces s osvětimskými strážci je celkem známou záležitostí, nicméně o tom, co mu předcházelo, se zase tolik nemluví a z filmového hlediska jde takřka o pole neorané. Hlavní hrdina, jehož postava je inspirovaná žalobcem Fritzem Bauerem, se snaží dostat před soud válečné zločince a zároveň musí bojovat proti nezájmu většiny společnosti, která by válku a vše s ní spojené nejraději hodila za hlavu. Někomu může vadit, že film je místy až příliš popisný, ale mě to zcela vyhovovalo a to i proto, že režie tu mravenčí úřednickou práci podává zábavným způsobem. Dále se mi líbilo, že si film uchovává silnou vypovídací hodnotu a to i bez používání fotek, dobových záběrů či srdceryvných historek, které sice přišly na přetřes, ale nepůsobily jako prvoplánový útok na city. A nakonec jsem spokojen i s obsazením. Jediné, co mi trochu vadilo, byly osobní problémy, které mladého žalobce postihly. Ty mi tu přišly trochu navíc, byť s tématem souvisely. Ale to zase nebyla taková vada na kráse. Pro naše distributory je celkem ostuda, že na podobný film může člověk narazit spíš náhodou. 85% ()

Galerie (28)

Související novinky

Bitva cizojazyčných filmů začíná

Bitva cizojazyčných filmů začíná

25.10.2015

Poslední měsíce filmového roku vždy patří hlavně oscarové líhni. Americké snímky se předhání v tom, kdo urve nejvíc pozornosti, to samé ale dělají i celovečeráky ze zbytku světa, které touží po… (více)

Reklama

Reklama