Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Přitažlivá a vyzývavá šestnáctiletá dívka nemá o ctitele nouzi, avšak o problém hýbající celým malým městečkem se zaslouží, když ze znásilnění obviní svého šarmantního strýčka, když se jej předtím marně pokoušela svést. Nahořklá komedie, jediný film režírovaný hercem Václavem Lohniským, se opírá o živelné herectví jak Vladimíra Menšíka v roli výřečného strýčka, tak Lucie Žulové jako poťouchlé svůdnice. Vcelku ožehavé téma bylo pojednáno vtipně a nešetřilo dvojsmysly, třeba při soudním přelíčení, kdy údajně postižená dívka byla vyzvána, aby se tužkou trefila do pohybujícího se papíru s dírkou... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (40)

mchnk 

všechny recenze uživatele

Václav Lohniský měl s režírováním začít mnohem dřív. Opravdu skvěle podchytil atmosféru doby, i když za dveřmi se již přezouvala normalizační šeď. V doprovodu svých výborných kolegů natočil rozvernou komedii o právě aktuální společenské pravdě, za kterou jdou lidé jak stádo - ani mírné politické popichování se tomuto snímku nemůže upřít. Sympatický humor i jemné drámo, přesně střižené na styl šedesátých let. ()

pytlik... 

všechny recenze uživatele

Na CS Filmu psali, že se takový případ odehrál ve Francii... Já bych spíš řekl někde v Itálii, když vezmu do úvahy Menšíkův temperament a venkovské kulisy. Menšík vůbec pobavil, jezdí do Prahy na aktív, ve skutečnosti ale za svou inspirací, která je na chlup stejná jako bambulka, co na něj čeká doma. Holt některé ženské si berou jen opilce, někteří chlapi jsou vysazeni také jen na jeden typ. Jinak filmu srážím hvězdu za poněkud těžkou uvěřitelnost (neteř svého strýce nikdy neobvinila, nikdy ji pořádně nevyslechli a stejně Menšíka zavřeli) a za konec, který je hodně podivný. ()

Reklama

blackrain 

všechny recenze uživatele

Oficiální text dostributora je značně zavádějící. Tužku s papírem dává soudci advokát (Karel Augusta). Soudce se má následně strefit tužkou do dírky, kterou tam advokát udělal. Jako důkaz obhajoby skutečně zajímavé. Herecké obsazení povedené. Myslím, že tenhle kousek stejně zůstane jaksi v koutku za ostaními filmy a jen občas z něho někdo setře prach. ()

MikO_NR_1909 

všechny recenze uživatele

Obligátne falošná katarzia, ktorou sa režim utvrdzuje aj vo filmovom umení spočíva vo vysvetľovaní situácie, vyjasnení nezrovnalostí a ujasnení si jasných a neotrelých stanovísk. Takto funguje resp. na takýchto princípoch môžeme badať Lohninského réžiu a systém kontra 1 epizódka. Téma je v zásade dobrá, ale ubíjajú ju prvky (ideové) komediálnym podtónom, veselou hudbou a prílišne podkopávacou naratívnou výstavbou, ktorá začne skĺzať k vylíčeným scenárom. Aby nová vlna utíchala, toto je jej opozitum, hoci ľudomilsky pôsobí optimisticky a poučne. Hrozné. Pri psychologických témach je vítaným plusom práve nedopovedané a v prípade českých komédiách je to práve poetika, ktorá jej dotvára to, čím je neopozerateľná v mnohých prípadoch. ()

Hennes 

všechny recenze uživatele

Ještě. že tu TV Barrandov máme. Občas se zjeví film, který opravdu neznám a sám se podivuji, proč některé snímky běží pětkrát ročně střídavě na různých kanálech a něco prostě vůbec. Pan Václav Lohniský a režisér je pro mě také novinka. Jinak film je cynická povedená a reálná komedie, s vynikajícím hereckým obsazením. Upovídaný strýček, byla role přesně pro Vladimíra Menšíka. ()

Galerie (3)

Zajímavosti (3)

  • Děj se odehrává ve fiktivní vesnici Sedlolupy, přičemž natáčení probíhalo v pražských Stodůlkách, přesněji v ulici K Brance a jí přilehlých místech. (fler)
  • Jediný film, který režíroval herec Václav Lohniský.. (M.B)
  • Debut herce a zpěváka Jiřího Vondráčka. (M.B)

Reklama

Reklama