Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Přitažlivá a vyzývavá šestnáctiletá dívka nemá o ctitele nouzi, avšak o problém hýbající celým malým městečkem se zaslouží, když ze znásilnění obviní svého šarmantního strýčka, když se jej předtím marně pokoušela svést. Nahořklá komedie, jediný film režírovaný hercem Václavem Lohniským, se opírá o živelné herectví jak Vladimíra Menšíka v roli výřečného strýčka, tak Lucie Žulové jako poťouchlé svůdnice. Vcelku ožehavé téma bylo pojednáno vtipně a nešetřilo dvojsmysly, třeba při soudním přelíčení, kdy údajně postižená dívka byla vyzvána, aby se tužkou trefila do pohybujícího se papíru s dírkou... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (40)

mchnk 

všechny recenze uživatele

Václav Lohniský měl s režírováním začít mnohem dřív. Opravdu skvěle podchytil atmosféru doby, i když za dveřmi se již přezouvala normalizační šeď. V doprovodu svých výborných kolegů natočil rozvernou komedii o právě aktuální společenské pravdě, za kterou jdou lidé jak stádo - ani mírné politické popichování se tomuto snímku nemůže upřít. Sympatický humor i jemné drámo, přesně střižené na styl šedesátých let. ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Parádní polozapomenutá hořká komedie, občas i docela cynická, ale hlavně parádně reálná (dobová vesnice, nějaké ty politické kecy, zoufalost) ale jinak hlavně sranda, při které jsem se opravdu nenudil, místy ale člověku až běhal mráz po zádech, opravdu spokojenost. Škoda, že odskočivší si herec Lohniský, poté už nikdy žádný film nenatočil. Skvělé role - Menšík (vedoucí drogérie Souška a nepráve obviněný ze znásilnění), Hlinomaz (lidský poručík VB Petříček), Moučka (kočí Škutina), a pěkná uvěřitelná role mladé Lucie Žulové. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Na TV Barrandov se dá občas natrefit na poměrně neznámý filmy, který jinde člověk prakticky nemá šanci vidět. Tahle komedie sice neni žádnej zázrak, ale koukat se na to dá. Nejvíc mě pobavily scény u soudu. Menšík je dobrej a pobavil mě ještě Karel Augusta v roli advokáta. Jinak oficiální text distributora je úplně blbě. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Jeden protržený hymen a už se to veze.. Úsměvně nahořklý pohled na pradávnou lidskou slabost v podobě tendence následovat s pláštěm vítr, leč chyběl tomu ždibec Formanovy pověstné pichlavosti. Přesto je od Hujera škoda, že nenosil švestičky ze své režisérské zahrádky častěji.. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Škoda, že se Václav Lohniský nepostavil za kameru vícekrát. Ne, že bych ho nerad vídal před ní, ale Panenství a kriminál ukazuje, že na režisérské židli se mu nevedlo vůbec špatně. Příběh je sice velice jednoduchý, ale o to nápaditější má scénář plný všelijakých postaviček, vtipných replik a několika šťouchanců do nálady tehdejší doby. Vladimír Menšík hraje opět skvěle, ovšem obdivoval jsem půvabnou Lucii Žulovou, která se vedle něj ani v nejmenším neztratila a vyzývavou dospívající dívku ztvárnila stoprocentně. Z dalších roliček stojí za zmínku například výtečný policajt Josefa Hlinomaze nebo advokáti Karel Augusta a Otakar Brousek. O rok mladší (náladou velice podobná) Rapotínská tragédie je sice o trochu lepší, nicméně to hlavní tenhle film splnil - pobavil mě, což jsem momentálně opravdu nečekal (blbá, zlá a hnusná deprese), ačkoliv jsem v to tajně doufal. ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Ve své podstatě vcelku nekorektní prasárna, což se mi nemůže nelíbit. Komedie založená na incestním vztahu strýčka a jeho neteře, kde nikdo není až tak úplně normální a jednotivé detaily vytváří nádherně úchylný obrázek. Porno, v kterém není třeba nahoty, paráda! Původně jsem uvažoval o čtyřech hvězdách, ale Panenství a kriminál patří k těm filmům, které je dobré nechat uzrát. Plný počet. ()

helianto 

všechny recenze uživatele

Filmová perlička, bohužel lehce pozapomenutá, která vaří z nejlepších ingrediencí domácí humoristické tvorby a celek pikantně dochucuje správně dávkovanou nadsázkou, absurdnem, černým humorem nejlepší kvality, aniž přitom zapomíná, že původní téma bylo velmi vážné a mohlo svými důsledky velmi fatálně poznamenat životy všech zúčastněných. Velká škoda, že se jedná o jediný režisérský počin Václava Lohniského, neb svou prvotinou tento všestranný český herec prokázal schopnost velmi citlivě vést širokou škálu různorodých hereckých osobností, takže hvězdy nezastiňují své méně známé kolegy, naopak společně nabízejí širokou paletu rázovitých figurek. Všechny příchutě se správně propojily a divákovi je naservírována filmová delikatesa po všech stránkách nesmírně vyvážená. ()

Karlas 

všechny recenze uživatele

Rozverné povídání o spratkovi, který by zasloužil vyhrnout sukni a sešvihat prdel rákoskou, až by si týden nesedl. A tohle máš Ladiku za všechny své filmové nevěry :-). ()

MikO_NR_1909 

všechny recenze uživatele

Obligátne falošná katarzia, ktorou sa režim utvrdzuje aj vo filmovom umení spočíva vo vysvetľovaní situácie, vyjasnení nezrovnalostí a ujasnení si jasných a neotrelých stanovísk. Takto funguje resp. na takýchto princípoch môžeme badať Lohninského réžiu a systém kontra 1 epizódka. Téma je v zásade dobrá, ale ubíjajú ju prvky (ideové) komediálnym podtónom, veselou hudbou a prílišne podkopávacou naratívnou výstavbou, ktorá začne skĺzať k vylíčeným scenárom. Aby nová vlna utíchala, toto je jej opozitum, hoci ľudomilsky pôsobí optimisticky a poučne. Hrozné. Pri psychologických témach je vítaným plusom práve nedopovedané a v prípade českých komédiách je to práve poetika, ktorá jej dotvára to, čím je neopozerateľná v mnohých prípadoch. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Oficiální text dostributora je značně zavádějící. Tužku s papírem dává soudci advokát (Karel Augusta). Soudce se má následně strefit tužkou do dírky, kterou tam advokát udělal. Jako důkaz obhajoby skutečně zajímavé. Herecké obsazení povedené. Myslím, že tenhle kousek stejně zůstane jaksi v koutku za ostaními filmy a jen občas z něho někdo setře prach. ()

veronikav 

všechny recenze uživatele

Úsměvný příběh o křivém obvinění za znásilnění a o chování lidí kolem . Jeden den milý člověk, kterého chtějí všichni za starostu a druhý den je největší vyvrhel :-)) Oficiálnímu textu distributora musím taky odporovat -nejen, že dívka není u soudu vůbec přítomná, ale ani neobvinila svého strýčka -to za ni udělali ostatní, přestože jim tvrdila, že nic neudělal :-)) ()

lioncel 

všechny recenze uživatele

Když vidím, jak se dřív žilo, vstávají mi hrůzou a dojetím vlasy na hlavě .. při natáčení tohoto jistě velmi zajímavého dílka jsem už chodil v kraťasech s bandaskou na nádraží do hospody pro limonádu .. ale bylo to, sice na malém, ale přesto .. městě .. takže anonymita a maximálně udavači sousedi, co si mojí mámě neustále stěžovali, co jsme zase kde s bráchou provedli .. jinak se lidi až tak moc navzájem dobře neznali, ale zpět k filmu : … tady je naprosto nádherný a excelentní filmový závěr : pan Souška (Vl.Menšík) neprávem odsouzen za znásilnění, je po propuštění z basy slavnostně doma na vsi uvítán a hned ten večer v místní hospodě opit svými sousedy, kteří ho předtím všichni veřejně a kolektivně pranýřovali a kydali na něj hnůj .. odveden pak všemi na místo činu a tam postrčen na onu půdu ve stodole, kde měl údajně dotyčnou dívenku Lidunku Kotrbcovou (L.Žulová) zneuctít .. aby na ni vykonal to, z čeho ho obvinila .. : „ona s tím taky souhlasí“ .. všichni s tím souhlasí .. „tak dělej, lez už na horu .. udělej ji to, za co si už seděl .. ať máme před tebou čistý svědomí“ … ()

Hennes 

všechny recenze uživatele

Ještě. že tu TV Barrandov máme. Občas se zjeví film, který opravdu neznám a sám se podivuji, proč některé snímky běží pětkrát ročně střídavě na různých kanálech a něco prostě vůbec. Pan Václav Lohniský a režisér je pro mě také novinka. Jinak film je cynická povedená a reálná komedie, s vynikajícím hereckým obsazením. Upovídaný strýček, byla role přesně pro Vladimíra Menšíka. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

To som fakt netusil, ze Lohnisky /Kladivo na Carodejnice ...../ bol aj reziser. No, ale budiz. Nema to sice na Svetaky ani zdaleka, ale je to zaujimava komedia, ktoru stoji za to pozriet si ..... 64 % ()

zette 

všechny recenze uživatele

Scenar je celkem prosty, v nekterych pasazich se vsak jedna o jednu z nejlepsich satir na lidskou hloupost a pomlouvacnost, kterou jsem kdy videl... Mensikovy posledni zabery z vezeni jsou nezapomenutelne:-). ()

Gavin87 

všechny recenze uživatele

Film podle mě docela dobrý. Tu čtvrtou hvězdu dávám za skvělou scénu u soudu, kdy se soudce snaží bodnout tužkou do dírky na listu papíru... "a to právě měla dělat poškozená" :-)))) ()

Master19 

všechny recenze uživatele

Zapomenutá, přesto zábavná komedie postavená na výborných hercích a odlehčeném vyprávění vážného tématu. Bizarní je, že Menšík je ve vězení za borce, když si všichni myslí, že přefikl šestnáctku... ()

pytlik... 

všechny recenze uživatele

Na CS Filmu psali, že se takový případ odehrál ve Francii... Já bych spíš řekl někde v Itálii, když vezmu do úvahy Menšíkův temperament a venkovské kulisy. Menšík vůbec pobavil, jezdí do Prahy na aktív, ve skutečnosti ale za svou inspirací, která je na chlup stejná jako bambulka, co na něj čeká doma. Holt některé ženské si berou jen opilce, někteří chlapi jsou vysazeni také jen na jeden typ. Jinak filmu srážím hvězdu za poněkud těžkou uvěřitelnost (neteř svého strýce nikdy neobvinila, nikdy ji pořádně nevyslechli a stejně Menšíka zavřeli) a za konec, který je hodně podivný. ()

Reklama

Reklama