Reklama

Reklama

Boeing 747: Revoluce

(TV film)
  • Česko Boeing 747: Revoluce v oblacích (více)
Velká Británie, 2014, 60 min (Alternativní 2x45 min)

Obsahy(1)

Boeing 747 je dnes zcela jistě v celosvětovém měřítku nejznámějším, přímo ikonickým letadlem. Od chvíle, kdy se toto obrovité monstrum, do kterého se vejde dvakrát víc pasažérů než do průměrného dopravního letounu, v roce 1970 poprvé objevilo na scéně, změnil se pod jeho vlivem celý charakter vzdušné dopravy. Tuto změnu ilustrujme alespoň jedním údajem: stroje "Jumbo" se do dnešní doby nalétaly tolik, že by více než stotisícovou sérií svých letů bývaly mohly 80 % obyvatel naší planety přestěhovat na Měsíc. Zrození tohoto mistrovského inženýrského díla, které umí dosáhnout bezmála nadzvukové rychlosti, se před padesáti lety dalo směle přirovnat k hazardní hře, při které jsou v sázce miliardy a miliardy dolarů. (TV Spektrum)

(více)

Recenze (11)

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Průměrný dokument, v němž se banda Američanů poplácává po ramenou a opěvuje svoji dokonalost, neboť v Boeningu 747 umřelo jen něco málo nad tři tisícovky lidí. Ale občas je dokument i zajímavý, když vypráví historii vzniku tohoto letadla. Inu, stačil by mi první díl. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Všechno co jste chtěli vědět o jednom letadle a báli jste se zeptat na dva díly...Zaslouží si to jedničku už jen proto, že je to dlouhý. Vhodné k pozvání do kina technicky založenou slečnu, kterou nadchne dvou a půl metrový lopatkový ventilátor. ()

Everyone 

všechny recenze uživatele

Výborný dokument. Unikátnost inženýrského umu z dokumentu jen prýští, bohužel přemíra patosu také. To jaký to byl investiční risk dnes málokdo ví (vzhledem k vývoji nadzvukové stroje, na kterém Boeing pracoval, coby na hlavním projektu a který byl nakonec po mnohamilionových investicích poslán úřady a veřejností k ledu; a 747 nakonec celou firmu zachránil). Také se hluboce skláním před povoláním jménem testovací pilot (v době, kdy neexistoval žádný trenažér). Zajímavá byla hra s novináři a tutlání prozatím nedokončeného...blíže viz dokument, nerad bych prozrazoval něco více z tohoto dokumentu, který často gradoval jak detektivní příběh. ()

Luk Skywalker 

všechny recenze uživatele

Místy se zdá, že tento letoun až přechvalují, jistě tehdy to byla bomba, ale dnes máme již jiné a je to v dokumentu zmíněno. Přesto si to jistý obdiv zaslouží a o celkovém vývoji 747 se dozvíte zde. ()

Rudyamon 

všechny recenze uživatele

Úžasný dokument o úžasném stroji. Letadlo stvořili za 28 měsíců a kolik desítek let už je králem oblohy! A přitom když si člověk uvědomí, že pokud by první let (který byl fakt obrovským riskem) nevyšel, dnes bychom pravděpodobně ani neznali firmu Boeing. Užasné taky bylo vidět tvůrce letadla, devadesátiletého pána, který o té době mluvil. Opravdu smekám a už se těším na svůj první let. Ale to už možná nebude nejnovější model 747-8, ale 747-milion... :-) I když třeba ne, kdoví? ()

haffen 

všechny recenze uživatele

Raz darmo, je to úžasný stroj. Škoda len, že jeho štatistiky pošramotila práve najhoršia havária na svete (Tenerife). Ale to nič nemení na tom, že má úchvatné štatistiky a patrí medzi to najbezpečnejšie čo sa dokáže odlepiť od zeme. A380 je tiež super, ale toto je história a skutočný kráľ oblohy. 80% ()

marek29 

všechny recenze uživatele

Slušný dokument o tom, jaké peripetie provázely vznik tohoto korábu nebes s hrbem na zádech :) Majestnátnost z něj čiší i dnes v době, kdy brázdí oblohu Airbus A380. Hodina, která stojí za to. ()

Big Daddy 

všechny recenze uživatele

Hodnotný a přehledný dokument tvořený výhradně dobovými záznamy a aktuálními rozhovory se skutečnými aktéry vývoje 747. Minimálně pro příliš neznalé problematiky, zazní řada skutečně překvapivých faktů a možná tak hned váš příští let v 747 bude mnohem intenzivnějším zážitkem. ()

PowPow 

všechny recenze uživatele

Tento unikátní dokument vám ukáže celou cestu od zdánlivě šíleného nápadu až po nejmodernější osmičku a air force one. Je proložený rozhovory s těmi, kteří stroj tvořili a spoustou tehdejších záběrů. Uvidíte, jak moc tvůrci letadla při výrobě riskovali a kolikrát visel osud celého projektu na vlásku. Boing neznamenal jen stroj, ale naprostou revoluci v dopravě. To všechno podrobně a z naprosto všech úhlů, ale přitom velice zajímavě. Nevidím jediný důvod neudělit plný počet. ()

Reklama

Reklama