Reklama

Reklama

Una

  • USA Una (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Snímek 'Una', inspirovaný divadelní hrou Davida Harrowera s názvem 'Blackbird', sleduje cestu mladé ženy, která chce napravit svou minulost. Před patnácti lety utekla tehdy třináctiletá Una se starším mužem Rayem, který byl za tento trestný čin zatčen a uvězněn. Když Una narazí na jeho fotku v obchodním časopise, vypátrá ho a nečekaněse objeví na jeho pracovišti. Svým náhlým příchodem ohrozí Rayův nový život i svou vnitřní vyrovnanost. Když se Una s Rayem začnou šťourat v troskách minulosti, na povrch vyplují tajemství a dávno pohřbené vzpomínky. Jejich konfrontace odhalí nezodpovězené otázky a potlačené touhy, jež mohou oběma obrátit život naruby. Hvězdně obsazené drama pokládá otázku, zdali je po zničující formě lásky možná i spása. (Cinemax)

(více)

Recenze (30)

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Una přináší filmařský minimalismus ve své plné kráse. Rooney Mara je královnou evropských rysů, jemných gest a výrazu, a Ben Mendelsohn je charizmatický štramák nedoceněných kvalit. Jemná, melancholická hudba podbarvuje celý snímek. ()

silentname 

všechny recenze uživatele

Myslím si, že toto je film, kde dokážem pochopiť všetku negatívnu odozvu. "Una" je filmom, ktorý človeku buď sadne, alebo nie. Ja osobne som rád, že som ho videl a myslím si, že sa postavil téme celkom dobre, no na druhú stranu je pravda, že je to veľmi dialógový film, kde človek musí dávať pozor a mnohí ľudia nechcú mať obrovské množstvo dialógov zaobalené do flashbackov, ktoré trvajú hodinu a pol. A preto dokážem všetkých, ktorým sa film nepáčil plne pochopiť. Je veľmi ťažké spracovať divadelnú hru do hodinu a pol trvajúceho filmu. Občas to funguje. Ako napríklad v prípade filmov "Match" alebo "Fences" alebo "Le dîner de cons"". Dôvod je ale najmä ten, že dokážu na malom mieste toho priniesť veľa. Či už drámy alebo komédie. "Una" je viac zameraná na príbeh medzi oboma hlavnými hrdinami a je dosť problém, keď tu máme neustále flashbacky, pretože nemyslím si, že by v divadle dokázali nejako urobiť medzi nimi tieto flashbacky. A hoci je to zaujímavé vidieť, mám pocit, že by to bez nich mohlo fungovať lepšie. A okrem toho tu sú scénky, kde Ray (Peter) má vyhodiť 6-tich zamestnancov, ktoré sú len na vyplnenie času a nesmerujú dokopy nikam. Záverečných pár minút je skvelých a pri filme som sa nenudil, no miestami som mal pocit, že by bolo lepšie, keby sme buď videli film, ktorý by bol absolútne vo flashback svete a mohli sme spoznať lásku medzi mužom a dievčaťom (ako napríklad vo filme "Lamb") alebo, aby to nebolo neustále takto prestrihávané a mohli sme toho viac pochopiť z dialógov bez toho, aby sme ich mali vizualizované. Som celkovo spokojný, no myslím si, že film mal na viac. A nemôžem ho ani plne odporučiť, lebo je mi absolútne jasné, že nie každý ocení veľmi dialógový film. Zvážte si z toho čo som napísal či je toto pre vás, a rozhodnite sa sami. Hodnotenie: B- ()

luka4615 

všechny recenze uživatele

Na konci snímku budete litovat zcela promarněného potenciálu, který daná látka měla. Una totiž funguje jen zhruba prvních patnáct minut, kdy všechny stěžejní aspekty filmu fungují tak jak mají. Bohužel, po oné "osudné" minutě se snímek změní v rozpačitou a místy i nepochopitelně natočenou podívanou, v níž sledujeme zmatenou Rooney Maru a ještě zmatenější zaměstnance firmy, kteří neustále hledají svého nadřízeného s mimikrami Bena Mendelsohna. ()

jhrasko 

všechny recenze uživatele

Ten film ma bavil prvých päť minút. Tie boli priam geniálne. A Una sa ráno vráti domov a je koniec....absolútny zmar talentu troch výborných a charizmatických hercov. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Zajímavý příběh, který podle mě funguje lépe na divadle než ve filmovém provedení, kde se ale zase mohla ukázat Rooney Mara, která je jako herečka prostě dobrá. Příběh není špatný, ale odhalování vztahu mezi postavami jsem čekal tak nějak ostřejší, zajímavější, drsnější, nebo prostě nějaké, co by mi vyrazilo dech. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Asi by mě to bavilo, pokud bych se dokázala naladit na jejich vlnu, na jeho nebo její. Ale protože to psychosomaticky nejde, byl to jen příběh lidí z jiného světa: její přimočarost, kaskadérství a cíle(ne)vědomost bych mohl zřejmě pochopit snáze (už proto, že jsem muž). ()

campix 

všechny recenze uživatele

[Febiofest - 2017] V mých očích těžce promarněný potenciál. Úvodní premisa na mě působí hodně zajímavě, bohužel provedení není takové, jaké by si takový nápad zasloužil. Rooney Mara se po letech vydává po stopě bývalého souseda Bena Mendelsohna a divákovi se postupně poodkrývá tíživé tajemství minulosti. Nutno říci, že pro mnohé až příliš kontroverzní tajemství, jelikož během filmu několik diváků opustilo sál. Několik scén bych se nebál nazvat jako šokující a odporné. Bohužel děj nedokáže tolik vtáhnout, na nepříliš dlouhou stopáž je tu hodně hluchých míst a míra absurdity konání hlavních hrdinů byla místy až zarážející. Škoda. ()

Juto 

všechny recenze uživatele

Film má pomalé tempo a výborne dialógy preto treba pozorne sledovať. Po skončení filmu mi navodil pocit melanchólie. Škoda potenciálu mohol byť ešte viac drsnejší a konfliktnejší. Ale celkom fajn film. 6/10 ()

kocik1 

všechny recenze uživatele

Una slibuje na začátku to, co na konci nedodrží. Atmosféra hutná natolik, až by se dala krájet stejně jako mlha nad rybníčkem Brčálník, ale věci, které se začnou dít, si nějak neví rady samy se sebou. Rooney Mara je ve svém ambivalentním vztahu k Rayovi výborná. Ve scénáři ale marně hledá záchytný bod a tak její cesta (za pomstou?, za láskou?, odpuštěním?) nepřinese nakonec žádný vrchol ani rozuzlení. ()

Johnny.ARN 

všechny recenze uživatele

Raz vytrtkáš trinástku a tiahne sa to s tebou už navždy. Komorné, postavené na dvoch postavách a ich problémoch z minulosti. Len pekne povedané, že to bola nuda a pičovina. Aspoň že sa tam jebalo. 1 z 5 ()

ZkuKol 

všechny recenze uživatele

výborná látka pro herecký koncert. citlivě až divadelně podaná. vrchol je bohužel 20 před koncem, který přitom slibuje ještě víc... ()

Tejkina 

všechny recenze uživatele

Velká škoda promarněného potenciálu, který film měl.. Musím ale říci, že jsem ani nic víc nečekala, takže nakonec zase tak zklamaná nejsem. Čekala jsem průměr a taky jsem ho dostala. Škoda, že film neměl alespoň lepší závěr.. ()

kolemjdouc 

všechny recenze uživatele

obět má citový vztah k pachateli..takový džin pustit z lahve je vždy nebezpečné.Stálo to za to?Nehledě na to že zoracování mohlo být minimalistější.pozornost upoutá opravdu jen na pár minut ()

HArna 

všechny recenze uživatele

Rooney Mara a Ben Mendelsohn patří v současné době k tomu nejlepšímu, co film nabízí. Druhému zmiňovanému bych přál více rolí. Obě postavy byli uvěřitelné, jen velká škoda, že závěr nebyl odvážnější. Ale i tak jsem byl spokojenej. ()

F.W.Colqhoun 

všechny recenze uživatele

Peter File! Peter File! Peter File!!! Divadlo v kině mám radši kino v divadle a dokonce i víc než divadlo tamtéž. Možná to má někdo podobně: Opojnou jednotu místa a času, do níž jsou zataženi i diváci, zkrátka estetickou prázdnotu jednoho úhlu "kamery" nezaplní. Hra Davida Harrowera je nabokovskou variací v pozdním kapitalismu. Zasazení prvních tří čtvrtin stopáže do kulis krabicoidně uniformního podniku, v němž zastává "pedofil" pozici středního managementu, působí nenahodile. Vzpomínání na krásné časy, kdy si to dvojice hrdinů rozdávala na dece v parku mezi rododendrony (dialog+flashback) se naštěstí vystříhává moralizování, naneštěstí nemá dost odvahy se frašce lásky častěji zasmát. Rooney Mara vypadá šílená, i když nehraje, a to hraje skvěle. Ben Mendehlson si po Star Wars: Rogue One zopakoval roli muže, po němž jde zlý korporátní šéf a kterého zničí mladá holka - umíte si představit ten talent, jestliže dokázal trochu polidštit disneyovskou srágoru. Díky tiché intenzitě těch dvou lze zapomenout i na to, že se vlastně nic nedozvíme a jen u toho všeho tak nějak jsme. What is love? / Baby don't hurt me / don't hurt me / no more. ()

BOURQUE 

všechny recenze uživatele

Tematicky veľmi silný príbeh a herecký výkon hlavných postáv (na čele s R. Marou) sú tými tzv. piliermi, ktoré držia tento film. Záver by však potreboval oveľa dominantnejší “wau“ efekt. Osobné hodnotenie: 74% (***) ()

Charlie84 

všechny recenze uživatele

Film a divadlo jsou dvě rozdílná řemesla. Což tvůrcům zřejmě nedošlo. Mendelson a Rooney Mara jsou zřejmě přesně takoví, jak si režisér představoval, ale....chtěl jsem dát tři především kvůli ústřední dvojici. Ale tohle je fakt úplně zabité... ()

sunfreedom 

všechny recenze uživatele

Věštím Rooney velkou budoucnost, ale tady se to nějak nesešlo. Vlastní námět je geniálně jednoduchá a jde rovnou k věci. Zároveň se mi zpětně líbí, že z traileru jsem já osobně nepoznal na první dobrou, o co půjde. Ale ten závěr, ten chtělo asi buď víc vygradovat nebo nějak definitivně vyřešit. Viděno na Febio Festu. ()

denulik 

všechny recenze uživatele

Una ma irituje. Mala by sa rozhodnúť, či je zneužívaná a zakomplexovaná obeť alebo ohrdnutá milenka na výprave za pomstou. lebo ak každých päť minút tieto polohy strieda, mám chuť ju kopnúť do kolena, aby ju tá hystéria prešla. ()

Reklama

Reklama