Reklama

Reklama

Una

  • USA Una (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Snímek 'Una', inspirovaný divadelní hrou Davida Harrowera s názvem 'Blackbird', sleduje cestu mladé ženy, která chce napravit svou minulost. Před patnácti lety utekla tehdy třináctiletá Una se starším mužem Rayem, který byl za tento trestný čin zatčen a uvězněn. Když Una narazí na jeho fotku v obchodním časopise, vypátrá ho a nečekaněse objeví na jeho pracovišti. Svým náhlým příchodem ohrozí Rayův nový život i svou vnitřní vyrovnanost. Když se Una s Rayem začnou šťourat v troskách minulosti, na povrch vyplují tajemství a dávno pohřbené vzpomínky. Jejich konfrontace odhalí nezodpovězené otázky a potlačené touhy, jež mohou oběma obrátit život naruby. Hvězdně obsazené drama pokládá otázku, zdali je po zničující formě lásky možná i spása. (Cinemax)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (30)

kocik1 

všechny recenze uživatele

Una slibuje na začátku to, co na konci nedodrží. Atmosféra hutná natolik, až by se dala krájet stejně jako mlha nad rybníčkem Brčálník, ale věci, které se začnou dít, si nějak neví rady samy se sebou. Rooney Mara je ve svém ambivalentním vztahu k Rayovi výborná. Ve scénáři ale marně hledá záchytný bod a tak její cesta (za pomstou?, za láskou?, odpuštěním?) nepřinese nakonec žádný vrchol ani rozuzlení. ()

Plaque 

všechny recenze uživatele

No, v skutočnosti to nebolo inšpirované divadelnou hrou, ono to bola divadelná hra. Postavené na dialógoch, ktoré samé o sebe neboli možno zlé, boli také divadelné, vzájomne sa dopĺňali a skladali príbeh malej lolitky. Horšie to už bolo so samotným spracovaním, keď tie naháňačky v sklade alebo iné pasáže načisto drtili dej svojou nelogickosťou a prijebanciou. Rooney bola super, šialená ako dokáže byť len ona, na tvári výraz, akoby sa na nej jašilo od 9 rokov celé futbalové mužstvo a ona ich v dospelosti miluje až za hrob. No jednoducho, ak sa to pre niečo oplatilo pozerať, tak to bola ona. ()

Reklama

silentname 

všechny recenze uživatele

Myslím si, že toto je film, kde dokážem pochopiť všetku negatívnu odozvu. "Una" je filmom, ktorý človeku buď sadne, alebo nie. Ja osobne som rád, že som ho videl a myslím si, že sa postavil téme celkom dobre, no na druhú stranu je pravda, že je to veľmi dialógový film, kde človek musí dávať pozor a mnohí ľudia nechcú mať obrovské množstvo dialógov zaobalené do flashbackov, ktoré trvajú hodinu a pol. A preto dokážem všetkých, ktorým sa film nepáčil plne pochopiť. Je veľmi ťažké spracovať divadelnú hru do hodinu a pol trvajúceho filmu. Občas to funguje. Ako napríklad v prípade filmov "Match" alebo "Fences" alebo "Le dîner de cons"". Dôvod je ale najmä ten, že dokážu na malom mieste toho priniesť veľa. Či už drámy alebo komédie. "Una" je viac zameraná na príbeh medzi oboma hlavnými hrdinami a je dosť problém, keď tu máme neustále flashbacky, pretože nemyslím si, že by v divadle dokázali nejako urobiť medzi nimi tieto flashbacky. A hoci je to zaujímavé vidieť, mám pocit, že by to bez nich mohlo fungovať lepšie. A okrem toho tu sú scénky, kde Ray (Peter) má vyhodiť 6-tich zamestnancov, ktoré sú len na vyplnenie času a nesmerujú dokopy nikam. Záverečných pár minút je skvelých a pri filme som sa nenudil, no miestami som mal pocit, že by bolo lepšie, keby sme buď videli film, ktorý by bol absolútne vo flashback svete a mohli sme spoznať lásku medzi mužom a dievčaťom (ako napríklad vo filme "Lamb") alebo, aby to nebolo neustále takto prestrihávané a mohli sme toho viac pochopiť z dialógov bez toho, aby sme ich mali vizualizované. Som celkovo spokojný, no myslím si, že film mal na viac. A nemôžem ho ani plne odporučiť, lebo je mi absolútne jasné, že nie každý ocení veľmi dialógový film. Zvážte si z toho čo som napísal či je toto pre vás, a rozhodnite sa sami. Hodnotenie: B- ()

sunfreedom 

všechny recenze uživatele

Věštím Rooney velkou budoucnost, ale tady se to nějak nesešlo. Vlastní námět je geniálně jednoduchá a jde rovnou k věci. Zároveň se mi zpětně líbí, že z traileru jsem já osobně nepoznal na první dobrou, o co půjde. Ale ten závěr, ten chtělo asi buď víc vygradovat nebo nějak definitivně vyřešit. Viděno na Febio Festu. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Zajímavý příběh, který podle mě funguje lépe na divadle než ve filmovém provedení, kde se ale zase mohla ukázat Rooney Mara, která je jako herečka prostě dobrá. Příběh není špatný, ale odhalování vztahu mezi postavami jsem čekal tak nějak ostřejší, zajímavější, drsnější, nebo prostě nějaké, co by mi vyrazilo dech. ()

Galerie (39)

Zajímavosti (2)

  • Natáčení začalo 3. června 2015, natáčelo se v Camberley a Rochesteru v Anglii. (ČSFD)
  • Celosvětová premiéra proběhla 2. září 2016 na filmovém festivalu Telluride v USA. (ČSFD)

Reklama

Reklama