Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh bývalého táborového lékaře, jenž svým chováním v zajetí zachránil bezpočtu spoluvězňů život. Film vychází z populární knihy Heinze G. Konsalika, která zpracovává autobiografické vyprávění doktora Ottmara Kohlera. Ten byl úřadujícím šéflékařem nejprve v Kolíně nad Rýnem, později v Idar-Obersteinu. Po druhé světové válce byl vězněn v zajateckém táboře u Stalingradu, kde se mu podařilo „probudit“ k životu nespočet vězňů, kteří už byli smířeni se smrtí ve vězení. Veškerá jeho odvaha a síla, kterou dokázal přenést na druhé, je vtisknuta do příběhu jako stěžejní okolnosti života v táboře. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (13)

tahit 

všechny recenze uživatele

Dobrý je především herecký výkon Otto Eduard Hasse v roli Dr. Fritze Boehlera. Překvapilo mne, že v době natáčení tohoto filmu německá představa běžného ruského vojáka připomínala ze všeho nejvíce spíše Čingischánovy potomky a ne typického Ivana v uniformě. Aby nevzniklo nedorozumění, samozřejmě vím, že skladba ruského etnika je různá. Nicméně je asi zbytečné předesílat, že staré německé filmy nejsou vůbec špatné. V souhrnu lze napsat, že je zde možnost asi vidět, jakým způsobem po válce fungovaly ruské tábory a v nich němečtí zajatci. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Chytrý, vynalézavý režijně bravurně zvládnutý scénář popisující drsnost ruského zajetí, snažící se o objektivitu v pohledu na důvody, proč tento bizarní svět vznikl a mohl ještě léta po válce existovat. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Ešte štyri roky po vojne sú v ruskom zajateckom tábore nemeckí vojaci a tento príbeh rozpráva o osudoch niektorých z nich. V centre pozornosti je však lekár, ktorý lieči nemeckých vojakov v katastrofálnych podmienkach. Originálny príbeh je natočený korektne, pozitívum je mnoho myšlienok, ktorými sa nemeckí tvorcovia dokázali vyrovnať z traumou z rozpútania svetovej vojny. ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Celkem dobrý film o statečném německém lékaři, který působil v zajateckém táboře poblíž Stalingradu. Dříve špičkový neurolog neměl v novém působišti ani potřebné nástroje ani léky. Operoval kuchyňským nožem, rány zašíval hedvábnými nitěmi z ukradeného šátku. Situace se však dramaticky změní, když se druhý mladý lékař z tábora zamiluje do sovětské kapitánky. Téma věznění německých vojáků v poválečném Sovětském svazu je zde podáno střízlivě a uvěřitelně. ()

Orlau32 

všechny recenze uživatele

Film na základě skutečné události. Po bitvě u Stalingradu zůstalo mnoho zajatců německé Wehrmacht v zajateckém táboře o které sa staral coby "krankfotr" špičkový německý neurolog-před válkou profesor na Universitě. Tito lékaři nesměli léčit ani vlastní vojáky. V táboře jako vedoucí lékař byla úplně pitomá sovětská lékařka, která mohla tak jedině léčit sexuální potřeby ruských důstojníků. Do doby, než onemocněl 13.letý syn sovětského generála (nádor na mozku). On sám byl též lékař, jenomže nikoliv takové ESO jako Němec. A nyní se rozvíjí nádherný děj zápasu jak poprosit nepřítele-fašistu, aby mu zachránil dítě.Nebudu dále nic prozrazovat, podívejte se, je to nádherný lidský film s lékařskou etikou bez ohledu na válečného vítěze, bez ohledu na uniformu, bez ohledu na hrdost. Je zde jenom lékařská Hypokratova přísaha... Je to film produkce záp. Německa z r.1958. ()

rt12 

všechny recenze uživatele

Velmi pěkná, čtivá kniha od H.G.Konsalika je převedena do filmové podoby a musím uznat, že dost zdařile. Příběh bývalého táborového lékaře, jenž svým chováním v zajetí zachránil bezpočtu spoluvězňů život. Jedná se o skutečné autobiografické vyprávění doktora Ottmara Kohlera. Popisuje nejen životní osudy skutečně žijících lidí, vězněných deset let po válce v ruském koncentračním táboře, ale stejně tak historické události, které v učebnicích dějin obvykle nejsou uváděny. Je výpovědí o nesnesitelných podmínkách, v jakých byli němečtí zajatci vězněni v době míru, o utrpení a smrti mnohých i o hrdinství, odvaze, soudržnosti, přátelství a v neposlední řadě sebeobětování se doktora Kindlera i některých jeho spoluvězňů. Válka je hnus , má stejný dopad na všechny zúčastněné a je úplně jedno, který dres máte na sobě. Tak nějak si uvědomíte, že i Němci byli lidi. ()

Herr_Flick 

všechny recenze uživatele

Poněkud jiný pohled na poválečný život v zajateckém táboře. Některé věci, jako milostné vztahy a některé přestárlé herce, si mohli odpustit. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

WWII uz je vo filmoch usalasena dlhodoboo, vlastne je to uz filmovy folklor. Tuna ide o lekara v sovietskom zajateckom tabore u Stalingradu. No a film sa toci okolo tychto zajateckych taborov, kde su nemci, trocha tej zidealizovanej skutocnosti nevadi, hysteriu, zase pardon, historiu predsa pisu vitazi : 75 % ()

laik_60 

všechny recenze uživatele

Pravdupovediac čakal som od filmu trocha viacej. Predovšetkým viac "autentičnosti" z prostredia, akým rusky tábor bol. Takto to vyzeralo akoby to natáčali východní Nemci v spolupráci so Sovietmi v rámci "otepľovania vzťahov". Bolo tam na môj vkus veľa romantiky a veľa ochotníckych a amatérskych hereckých prejavov. Ostrú pripomienku mám k českému prekladu (bol urobený v roku 2008) tí páni, čo tam nahovárali ruské texty asi nikdy ruštinu nepočuli a starší už asi aj zabudli na maturitu z ruského jazyka :( ()

upas 

všechny recenze uživatele

knižní předloha vynikající a poměrně obsáhlá, do necelých dvou hodin filmu se rozhodně nemohla vejít. nicméně i tahle zfilmovaná zkratka stojí za shlédnutí a současná procenta (57) nejspíš narostou. ()

Kragujevac 

všechny recenze uživatele

Kvalitní a nevšední romance z ruského gulagu pro válečné vězně. Přišlo mi to sice mnohdy silně přitažené za vlasy, ale i tak se mi to velmi líbilo. ()

MaxForValue 

všechny recenze uživatele

Trochu iluzórna predstava života v pracovných táboroch v Rusku. Nadmieru zidealizovaná predstava táborového lekára, ktorý vyznieva ako jediný v tomto "pekle" normálny. Byť to viac realistické, menej moralistické, menej "nemecké", pokojne tú piatu hviezdu pridám. ()

pafka 

všechny recenze uživatele

To je dalsi dukaz, proc ma smysl se divat i na sedesat let stare filmy. Film, kde hlavni roli jsou predsudky a lidstvi. Predstavitele obou znepratelenych stran jsou nuceni spolupracovat, i kdyz jeden i druhy se snazi delat fory a vycitat si, kdo zacal valku a kdo tady zabijel atd. atd. For je v tom, ze ani jeden za to nemuze, do tyhle situace je pekne ze svych chladku dostali jejich vudci. Ti lide se meli nenavidet a nakonec spolupracuji. Dokonce i mezi temito tabory vznika laska, ktera je silnejsi, nez naucene pudy od svych narodu. Krasny, vlastne protivalecny film, ktery zabavi, vykresli podminky, ve kterych zajatci nekolit let po valce byli nuceni zit a obcas i prezit. Skvely. Koho tohle tema zajima, at se nenecha odradit cernobilym zpracovanim ci rokem vyroby. ()

Reklama

Reklama