Reklama

Reklama

Slečna Marplová - Série 1 (2004) (série)


Mrtvola v knihovně (S01E01)

(epizoda)
  • Velká Británie The Body in the Library (více)

Obsahy(1)

Překvapení mohou být různá. Příjemná - to když třeba zdědíte po tetičce, o jejíž existenci jste dosud neměli ani tušení, milion dolarů, a ta druhá. Překvapení, které čekalo jednoho rána na pána a paní Bantryovy, majitele honosného venkovského sídla Gossington Hall, bylo jednoznačně z rodu těch druhých. Za jiných okolností by ta půvabná mladá blondýna, kterou nečekaně objevili ve své knihovně, mohla jistě být vítanou ozdobou některého jejich večírku či společenské párty. Ve stavu, v jakém se s ní však teď mají možnost seznámit, se o jejím podobném využití do budoucna dá s úspěchem pochybovat. Zato ovšem její přítomnost navozuje spoustu otázek. Kdo to vůbec je? Jak a proč se ocitla právě zde? A - v neposlední řadě - kdo se postaral o to, že vypadá tak, jak vypadá? Dolly Bantryová zná jediného člověka, o němž věří, že bude schopen všechny tyto záhady objasnit... (Česká televize)

(více)

Recenze (33)

Morien 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Další laškovná adaptace, která je podle mého vedle ostatních dílů s Geraldinou trošku méně zábavná. Figurky nejsou tak zajímavé, stejně jako herci, kteří se skrz ně ksichtí. A to je vlastně docela divné, když vezmeme, že je tam Tara Fitzgerald, James Fox, Jack Davenport nebo Marc Warren, o kterých mám docela vysoké mínění a navíc jsou to většinou staří harcovníci Agátina detektivkového světa. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Anglická spisovateľka Agatha Christie napísala v roku 1964 detektívny román "Mŕtva v knižnici" (The Body in the Library). Nedávno som si ho prečítal. Je to jeden z príbehov, v ktorých sa do objasnenia zločinu aktívne zapojí slečna Marpleová. V dome plukovníka vo výslužbe Bantryho sa nájde telo zavraždenej mladej ženy. Ako sa dostala do plukovníkovej knižnice, ktorý ju vôbec nepozná? Detektívny príbeh z vidieckeho prostredia a zo života vyšších spoločenských vrstiev. Agatha Christie to napísla veľmi dobre a i rovnomenná televízna adaptácia z roku 2004 by sa bola celkom podarila. Celé to však zráža dole ten progresívne nechutný lesbický koniec. Škoda, že takúto anglickú krimi klasiku na záver takto poškvrnili. Jedná sa o úvodnú, v poradí prvú epizódu z prvej série britského seriálu "Agatha Christie: Slečna Marpleová". Titulnú úlohu Jane Marpleovej v ňom stvárnila herečka Geraldine McEwan. ** ()

Šandík 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Natočeno je to sice výborně, ale Poirot to není. Možná je tu i trochu cítit až příliš jasný kalkul se snahou navázat na "herculovský" úspěch, ale spíše je opět "na vině" sama předloha. Ta zvědavá stařenka je totiž ještě neuvěřitelnější, než malý belgičan, pedanticky trvající na správné výslovnosti svého jména a nenávidějící anglickou kuchyni. Univerzální pravda, že přesně to, co velmi dobře funguje v knize, rozhodně nemusí už tak dobře fungovat zhmotněno na filmovém plátně, se zde potvrdila na celé čáře. Obsadit tuto roli je proto úkol téměř nadlidský... Odhlédnuto od této "drobnosti" ovšem detektivní zápletka funguje velmi dobře a rozřešení případu je vskutku překvapivé. Na vrub přelohy lze ovšem (opět) poznamenat, že je to sice vymyšleno velmi rafinovaně, ale je to celé také naprosto nepravděpodobné... S tím ovšem musí divák i čtenář přecejen počínat, zvlášť jde-li o tvorbu Agathy Chtistie. S čím ovšem divák asi nepočítá (namlsán příběhy malého belgičana, to je téměř naprostá absence humoru... Celkový dojem: 70% ()

Agatha 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Do dokonalosti tomu chybí dost, ale rozhodně bych neřekl, že to bylo bez atmosféry a nezáživné. Knižní předlohy se to v rámci možností drží a dialogy jsou povedené. Geraldine McEwan mi do postavy slečny Marplové pasuje určitě víc než Angela Lansbury, ale ruku na srdce, na Margaret Rutherford nemá žádná. Zahrané to ale bylo určitě dobře, i ostatní herci byli snaživí, Tara Fitzgerald, Joanna Lumley ad. Závěrečné rozuzlení s vynikající hudbou bylo skutečnou třešinkou na dortu. Tento film sice nezaujímá v sérii s Geraldine McEwan přední místa, ale ani po opětovném shlédnutí mě snímek nenudil a to se cení, nákup DVD pak není zbytečný a jeho použití jednorázové. ()

elizabeth_ba 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Zrovna tenhle díl mě příliš nebavil. Při dalším zhlédnutí to sice bylo o trochu lepší, ale přece jen ta třetí hvězdička je především za překvapivé a velmi zajímavě zvolené rozuzlení. ()

Beagle 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tak chladnokrevný a krutý plán vraždy už jsem dávno neviděla, ale co by člověk neudělal pro lásku. Vážně šokantní díl, ač jsem větší fanynka Hercula, říkám klobouk dolů před slečnou Marplovou. ()

necisty 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Divím se, že to má tak malé hodnocení. Tento díl bych řadil mezi ty lepší. Hezky zpracované, kvalitní zápletka, hezcí lidi:) a smysl pro detail. Nemám co vytknout. ... Rohožka ke krbu, tajná láska, skautka, nasraný inspektor, lehký podnik, raketa. ()

Sekero 

všechny recenze uživatele

Druhá nejznámější postava Agathy Christie Slečna Marplová v akci. Šílená motanice(snaha o linii v knižní předloze), jejíž bryskní vyřešení přinese postarší, né příliš sexy panna nad hrobem alias Slečna Marplová! Právě Márplová, (tak o třicet let starší než Hercul Poirot) na rozdíl od jejich senilních vrstevníků a vyšetřovatelů od policie, chytře až neskutečně bravurně myslí a dává si všechno do důležitých souvislostí vždy na pravém místě. Za některé podařené dialogy hvězdička navrch. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Veľa postáv v zložitých vzťahoch a celkom nepravdepodobné realizovanie vraždy. No ale taká už je Agatha Christie. Záver je veľmi dobrý, ale ide len o posledných pätnásť minút, zdĺhavý zvyšok som musel pretrpieť. Škoda, že sa tvorcovia nevedia držať pri zemi a natáčať päťdesiatminútové svižné kriminálky. –––– Mali ste šťastie? – To nie je šťastie, ale roky skúseností. ()

HiddenDragon 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

S01E01. Tenhle uvodni dil mam moc rad. Je v nem spousta vztahu minulych i soucasnych (napr. je tu rozpolcena rodina, kterou poznamenal vybuch bomby na konci valky) a take lasky, ktera je spolu s penezi nejtypictejsim motivem ke zlocinu. A tady je to hezky vypointovano, ty konce proste Anglicane tocit umeji. Clovek si jen musi zvyknout na odlisny styl teto "Agathy". Je to vpodstate logicke, ze nemuzou udelat "druheho Poirota", takze je to misty lehce "babsky" ulitle. Taky zde Marplova ani nebyva tolik videt, jako Poirot ve sve rade. Marplova je vetsinu casu lehce "na okraji", jen jakoby mimochodem vyzvida, spovida a ziskava stripky, aby je na konci, podobne jako Poirot, slozila. Velkou cast stopaze jsou ale v popredi napr. detektivove nebo jeji znami. Mne osobne se tenhle serial libi moc, zvlast s G. McEwan, ktera ma spravny sibalsky kukuc. Narozdil od J. McKenzie, ktera ji bohuzel nahradila od 4. rady (tedy v pulce) a ktera pusobi opravdu "babickovsky". ()

Radim 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Já jsem se výborně bavil - mělo to vtip, kouzlo, anglický venkov vypadal přesně tak, jak jsem si to přál. Hlavní představitelka sice spíše kulila oči, než hrála, ale hravě mi to vynahradila Joanna Lumley, kterou miluju od dob seriálu "Absolutně dokonalé". ()

Macik 

všechny recenze uživatele

Naprosto imbecilní režisér který tento předlohu po*ral jak mohl!!!Pane bože ani nevím,byla to komedie nebo detektivka??Na mísení žánrů jsem si po chvíli zvykl ale ne na plytkou režii a spejblovsky vypadající hlavní představitelku která hrála v každým záběru úplně jinak! Je to smutné,ale horší adaptaci jsem zatím neviděl a doufám že ani neuvidím.. total bez atmosféry.. hau ()

shereen 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Dobry pribeh utopeny v naprosto zbytecnych zaberech, zbytecnych postavach, ktere tvori neprehledny dav a otresny casting nekolika vedlejsich figur. Zacala jsem se nudit v polovine a dokoukala jsem jen proto, abych zjistila jak to vlastne vsechno bylo. Kdyz to srovnam s jakymkoli Poirotem, je to o dve tridy jinde. ()

FireTight 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Zajímavá adaptace další z detektivek Agathy Christie, ve které tentokráte místo Poirota vystupuje slečna Marplová. A upřímně, Geraldine McEwan mi jako slečna Marplová pořád nějakým způsobem vadí. Nevím, jestli to je jejíma očima, dabingem nebo jenom tím, že mám daleko raději jistého belgického detektiva mluvícího francouzsky... Každopádně, detektivka to není špatná, na rozdíl od některých uživatelů jsem si ji docela užíval a pořád jsem tak nějak pátral, kdo že by to teda mohl být vrah. Ale musím se přiznat, že tu záměnu na konci jsem fakt nečekal! :D Chvíli jsem dokonce uvažoval i o pěti hvězdičkách, ovšem ta závěrečná scéna moje choutky přidusila. Stejně jako změna jednoho z vrahů, to si autoři fakt mohli odpustit... ()

Reklama

Reklama