Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nikoho nijak moc nepřekvapí, když je na místní faře nalezen mrtvý plukovník Protheroe. Falešných stop je plno, zvláště poté, kdy se vdova a její milenec oba přiznají k vraždě. (Viasat)

Recenze (33)

Nathalie 

všechny recenze uživatele

Otevřete oči, nastražte uši a hlavně: dávejte si pozor na jazyk, jinak vám ho uřízne slečna Marplová, nejobávanější stará panna všech dob. Její metoda, jak se dostat na kloub malým zahádám i velkým případům, pochází na rozdíl od Poirotových malých šedých buněk ze zkušeností venkovského života. Neproklouzne jí ani myška. Vražda na faře je solidní adaptací prvního románu s touto postavou a představuje bělovlasou dámu v domácím prostředí kouzelného městečka St.Mary Mead. Byl zabit starý nepříjemný plukovník Protheroe. Policie v koncích, stopy zločinu se vzájemně kříží a kdo jiný by měl najít pachatele než viktoriánská čmuchalka? Tradičně překvapivé a logické rozuzlení Agathy Christie a esence toho nejlepšího ze staré dobré Anglie. Herecké výkony jsou ovšem spíše druholigové, i na televizní poměry. ()

Morien 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Velice příjemná adaptace. Svérázné postavičky ztvárněné zajímavými, neokoukanými herci, sem tam nějaký vtip, krásná příroda a anglická venkovská architektura. Dokonce se i vcelku povedl český dabing, díky bohu za to. Rachael Stirling je hrozně roztomilá. Do takovýchto končin já můžu vždycky. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Vejce bylo zase natvrdo, Mary! - Za to může slepice. - Prosím? S typicky anglickým humorem začíná další příběh slečny Marplové. Byť je tentokrát tématem nešťastná láska a člověku na konci téměř ukápne slza, během filmu se mnohokráte objeví slovní perly jako třeba: -Uvařím čaj. - Domnívám se, že to nebude nutné. Čaj a klepy přicházejí za námi. Nebo trochu dočerna: - Buď jí koupím bonboniéru, nebo jí podtrhnu tu hůl! Velice dobře slyšící slečna M však jen po straně rychle odpoví: Raději tu bonboniéru! A jemný dvojsmysl: Ten se ale umí ohánět štětcem (...maluje paní Protheroevou...). Napoprvé jsem klasicky vraha neodhalil, nyní po letech jsem si alespoň nebyl jistý. Skvělá hudba, nádherné venkovské prostředí staré dobré Anglie, suché dialogy, napětí, pátrání a vydařený dabing... ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Zpravidla nebývám ve středu pozdě v noci divákem STV1, ale Miss Marple mou pozornost přitáhla, především kvůli možnosti porovnání s legendární sérií Margaret Rutheford. Tedy: 1) Že Geraldine McEwan není Margaret Rutheford, to bylo jasné i bez filmu. Miss Murple v jejím podání je hodnější, usměvavější, mnohem míň ironická a vůbec nevtipkuje, chybí jí navíc i Mr. Stringer. 2) Jako detektivka to má slušný syžet, přísně bych hodnotil jen zbytečně natahovanou stopáž, kde se určitě dalo ostříhat spousta "omáčky". 3) Pokud přeci jen ještě váháte, třeba vás naláká dvojice Christina Cole a Rachael Stirling, kterým to zatraceně sluší. První jako sedmnáctiletá lolitka, co se nechává malovat jen ve spodním prádle od známého sukničkáře, druhá jako decentní žena vikáře. ()

Šandík 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

S každou další filmovou adaptací detektivky Agathy Christie znova zjišťuji, že nejslabší na nic je knižní předloha Agathy Christie... Agatha Christie promine, ale její rozuzlení jsou naprosto nepravděpodobná a nesmírně překombinovaná. Odhlédnuto od této drobnosti a v rámci žánru jsou to samozřejmě mistrná dílka, která v knize skvěle fungují. Přitom už bylo mnohokrát konstatováno, že literatura má jiné výrazové prostředky než film. Právě proto je každá adaptace knižní předlohy takový zápas. Naštěstí pro nás, tahle adaptace je rozhodně nadprůměrná a určitě neurazí ani skvělé herecké výkony, ani výborná kamera, ani velmi slušná režie. Jedna z nejlepších "Slečen Marplových" s Geraldine McEwan. Celkový dojem: 80% ()

Agatha 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

St. Mary Mead - o jak nenápadnou a kouzelnou vesničku se jedná, avšak jaké neskutečné věci se tam dějí... Knížku jsem četl už dříve, ale pamatuji si, že bych ji mezi nejoblíbenější se sl. Marplovou nezařadil. Film však z celé filmové série patří k těm nejzdařilejším. Samotné St. Mary Mead je tak kouzelné, že je stále na co se dívat. Na tu architekturu a zahrady je radost pohledět. Příběh je takový lidský a tamější zločin snad i odpustitelný. Plukovník Protheroe je opravdu na zabití:-) Herecké obsazení je taky mimořádné, plné známých britských jmen. Geraldine McEwan je pro mě tou správnou sl. Marplovou, výborná byla mj. i zevnějškem zajímavá Janet McTeer, správná "selka" Miriam Margolyes a nepřehlédnutelný byl i uhrančivý pohled Herberta Loma. A co se mi zdá jako mimořádně povedené na celém cyklu o sl. Marplové je hudba, obzvlášť v tomto dílu si ji užijeme do sytosti. Za mě jedno z nejzdařilejších zpracování nové série. ()

bloom 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Zatím asi nejlepší díl této série o slečně Marplové. Může se klidně rovnat s Poirotem, kterého viditelně kopíruje (důraz na výpravu a je tu i humor). Geraldine McEwanová se sice nestane Marplovou mého srdce (to je Margaret Ruthefordová a hlavně Angela Lansburyová), ale za svůj způsob ztvárnění role se rozhodně stydět nemusí. Navíc ČT udělala výborný dabing. A ještě si můžete vychutnat Herberta Loma, česko-anglického veterána z Vinnetoua a Růžových panterů. ()

necisty 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Řekl bych, že zatím nejlepší Marplová jakou jsem viděl. V tomto díle je obsaženo vše, co by ve správné detektivce mělo být. Zmatení nepřítele - opravdu jsem jim to sežral s navijákem a hledal jsem jiné podezřelé a že jich bylo hodně. Přitom jsem si je nijak vzájemně nepletl, což se například i Poirota stává velmi často. Každý podezřelý měl nějaké nevysvětlené tajemství, které se později vysvětlilo a celkově se zde hrálo na detaily. Ke všemu to skvělé prolínání se vzpomínkami mladé Jane, bomba. Vážně nevím co bych tomu vytkl. ... Hodiny, malíř, válka, mladá Marplová, farář. ()

otík 

všechny recenze uživatele

Pohodový příběh o vraždě ve farní budově, který vedle místního detektiva pomáhá řešit postarší bystrá dáma slečna Marplová, je klasickým ztvárněním detektivního románu Agathy Christie. Velmi dobře zahraná role se zajímavým hereckým obsazením byla sázka na jistotu, která vyšla. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Poirot mě vždycky bavil víc. Ačkoli to není nejlepší díl série, na začátek je to opravdu slušné. Geraldine je moje nejmilejší Marplová, rozhodně je lepší než její následnice Julia. Nejvíc se mi líbí ta vesnička. ()

Mizzy 

všechny recenze uživatele

Rozhodně zdařilejší dílo, než Mrtvola v knihovně. Předlohu jsem četla a sem spokojená se ztvárněním postav, Marplová je svérázná, ale ne nesympatická. Minulé dílo bylo zklamáním, už svojí pointou, která se od knihy liší a to podle mě bylo jenom na škodu. Christie je prostě klasika. :) ()

klima777 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Některé případy jsou vážně dobré. Slečna Marplová je chytrá, ba obdivuhodná. Geraldine McEwan mi však bude navždy připomínat "uhozenou" čarodějku (stvůry z temnot :-D) z Krále zbojníků (navzdory faktu, že se jedná o kvalitní herečku). Tudíž netoužím po opakovaném shlédnutí seriálu a možná jsem opravdu nehodná holka... ()

Autogram 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Trochu rozťahaná adaptácia s množstvom postáv a ochotných vrahov na zmätenie diváka. Nechýbajú pekné a pekne oblečené ženy v peknom dedinskom prostredí, čo potvrdzuje, že slečna Marplová je poirotovka viac pre ženy. Rozuzlenie tentoraz nekomplikované a vôbec nie prekvapivé. –––– Vražda nie je nikdy jednoduchá. Boli by sme hlúpi blázni, keby sme nezvažovali všetky možnosti. –––– Žiadostivosť prináša hriech a hriech prináša smrť. ()

Loki_Six 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"But every man is tempted when he is drawn away of his own lust, and enticed. Then, when lust hath conceived, it bringeth forth sin, and sin, when it is finished, bringeth forth... death. Here endeth the lesson." ()

Alf 

všechny recenze uživatele

příjemné, stylové, z rozluštění tohoto případu bych ale, být slečna Marplová, neměl dobrý pocit, spíš výčitky svědomí... ()

thunnus 

všechny recenze uživatele

Povedená adaptace, kde je sice poměrně hodně změn oproti originálu, ale ty zase nepůsobí nějak rušivě a, i když jsou trochu melodramatické, nevadily mi. Na detektivky od Agathy Christie se můžu dívat pořád, nikdy mě nepřestanou bavit. Proto je mé hodnocení silně neobjektivní :-) ()

Reklama

Reklama