Slečna Marplová - Série 1 (2004) (série)
Andy WilsonScénář:
Stephen ChurchettKamera:
Martin FuhrerHudba:
Dominik ScherrerHrají:
Geraldine McEwan, Griff Rhys Jones, David Warner, Niamh Cusack, Ben Daniels, Charlie Creed-Miles, Ciarán McMenamin, Pam Ferris, Michael Landes (více)VOD (1)
Slečna Marplová je po návštěvě u kamarádky, která byla svědkem uškrcení ženy v kolem projíždějícím vlaku, přesvědčena, že na pozemku bohatých Crackenthorpových je ukryta mrtvola. (Viasat)
"Důležitá je láska, ne peníze!" Vlak z Paddingtonu nás veze skrze zapeklitý případ, kterému se snaží přijít slečna Marplová na kloub, tentokrát z velké části na dálku skrze prostředníka. Opravdu jsem se na začátku bavil nad dvojicí stařenek, které dumaly nad tím, kdo vlastně přišel v onom vlaku o život. I když byl motiv vraždy velice podobný jako u jiných marpleovských detektivek, tak i přesto jsem byl napnutý až do odhalení pachatele. ()
Slečna Marplová tu má dôstojnú zástupkyňu na záhadnom panstve Rutherfordovcov. A nielen inteligentnú, pohotovú a cieľavedomú, ale naviac mimoriadne krásnu. Takto plynie pátranie jedna radosť aj pre diváka až k záverečnej napínavej druhej ceste vlakom. Záhadou je po celý čas nielen osoba vraha, ale aj identita obete. –––– Niektoré ženy majú na mužov šťastie. A niektoré cestujú samy. ()
Mám rád detektivky od Agaty Christie, ale adaptovat je bývá občas dost těžké neboť jsou dost rozvláčné... udělat to tak aby film měl švih, vtip a spád je úmění, které se například seriáleu Hercule Poirot (s Davidem Suchetem) podařilo avšak méně podařené už jsou ostatní adaptace s jinými herci. Naštěstí i Vlak z Paddingtonu je moc pěkně udělaný. ()
Fascinuje mě, jak celá první řada začíná událostmi, které se staly o deset let dříve. Dosti často také v Agathiných detektivkách a ve slečně Marplové zvlášť, nevraždí jeden ale dvojice, což ale zrovna není případ tohoto případu... Jeho hodnocení jsem při druhém (či třetím) zhlédnutí vzhledem k zajímavému rozuzlení a celkem sympatickým představitelům (neteř, synovec, starý pán v podání mého oblíbeného Davida Warnera, či roztomile nesympatická Lizie s maskou na obličeji) i přes překomplikovaný děj (který taky bývá u detektivek se slečnou Marplovou dosti častý) nakonec zvedla ze tří dobrých na čtyři slabší hvězdičky ;-)) ()
Mám velice rád britské detektivky, i když představitelka hlavní role slečny Marplové Geraldine McEwan mi zde příliš nesedla. Začátek je spíše pomalejší, trošku těžkopádný, ale druhá část a především závěr s docela odhadnutelnou pointou jsou už celkem v pohodě. Něco mezi třemi a čtyřmi hvězdami, ale přikláním se ke třem. ()
Photo © Independent Television (ITV)
- V 32. minúte môžeme vidieť, že si slečna Marplová v posteli číta knihu "Žena v tme" ("Woman in the Dark"). To jasne opisuje nasledujúci záber, v ktorom sa Lucy (Amanda Holden) zakráda tmou a ide vyšetrovať. (ČSFD)