Reklama

Reklama

Obsahy(1)

"Déja vu" - tak nazývají Francouzi onen pocit "již viděného", který možná leckdo z nás zažil sám na sobě, když se v zaručeně cizím prostředí nemohl zbavit dojmu, že tady již někdy byl, že tohle už přece někdy viděl. Přesně tohle teď zažívá mladá Gwenda ve svém novém domě. Narodila se a byla vychována v Indii, nikdy v životě v Anglii nebyla - a přece má teď v Hillside, které zařizuje jako budoucí hnízdečko lásky pocit, že svůj nový domov zná víc, než je normální. Odhadne, co se skrývá za dveřmi, které se před ní mají teprve otevřít, ví, jaké tapety kdysi byly v dětském pokoji... To všechno by se samozřejmě ještě dalo nějak přirozeně vysvětlit, kdyby... Kdyby Gwendu nezačaly pronásledovat ty hrůzné vidiny vražděné ženy. Je možné, že by Hillside, ta idylická oáza klidu a míru, skutečně ve svých starých zdech skrýval nějaké děsivé tajemství? Ale jaké? A proč pronásleduje právě Gwendu? Ani slečna Marplová nedokáže dát na tyhle znepokojivé otázky uspokojivou odpověď. Ovšem smířit se s tím, že by nějaký případ zůstal nevyřešen, to je pro ni zcela nemyslitelné. I když, jak říká inspektor Primer, tady vlastně žádný případ nikdy nebyl. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (39)

Šandík 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Posuny oproti knižní předloze jsou velmi výrazné (tvůrci v podstatě vytvořili zcela nový příběh) a po mém soudu i zcela zbytečné. Z jedné z nejlepších detektivek A. Christie se zde stal příběh plný nepravděpodobných zvratů a roztodivných kotrmelců. Třeba jenom spojení obou Hallidayových žen v jednu, navíc s přidanou kriminální minulostí, změna Nového Zélandu v Indii, doplnění celé té kabaretní společnosti, přidání nepřítomného staršího snoubence a následná romatická lovestory s jeho zaměstnancem, atp. atd. K čemu to všechno? Že by se tvůrci scénáře zdála přeloha "příliš obyčejná"? Tohle se vážně nepovedlo. Škoda, přeškoda... 65% za zcela zbytečné prznění předlohy... Zajímavé komentáře: hany83 ()

necisty 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Díly slečny Marplové ve mě nepřestávají vytvářet neuvěřitelné pocity. Je to pro mě naprosto profesionální práce. Velmi charismatické postavy. Doslova brutální tajemná atmosféra, kdy jsem se na začátku ujišťoval, jestli jsem si opravdu pustil Agathu Christie a ne nějaký horor. Propletený příběh, který nasvědčoval v úplně jiné rozuzlení a co ta postava na telefonu v Indii? Geraldine tu dokazuje, že jedině ona je pravá Marplová stejně jako Suchet Poirot. ... Vzpomínky jako malé dítě, krádeže šperků, pohled, stejný dům, hororový nádech, divadelní kvarteto. ()

Reklama

HiddenDragon 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

S02E01. Tento dil byl tak slibny, ale nakonec nemuzu jinak, protoze po detektivni strance je to v zaveru docela fraska a to je to, o co v Agathe bezi. Cili jen 3*. Pritom vetsina epizody je super. Zpocatku to ma dokonce lehce hororovy nadech, protoze mlada snoubenka Gwen prijizdi poprve do Anglie, aby zaridila bydleni a svatbu s muzem, ktereho ma v Indii. Podvedomi ji ale zavede do domu na venkove, kde - jak se ukaze - zila nejakou dobu v detstvi. A nez ji poslali do Indie, videla uskrcenou zenu. A tyto vzpominky se ji vraceji. Spolu s manzelovym asistentem (coz je btw padouch z posledniho Poirota - Opona S13E05), ktery zavola na pomoc pani Marplovou, tedy patraji v minulosti, co se asi stalo. Trochu to stylem pripomina Poirotuv dil "Sloni maji pamet" (S13E01). Ozvlastneno je to pritomnosti lidi od zabavni kocovne show, odkud pochazela obet, a taky tim, ze se vse stalo pred valkou a ted maji vsichni uz docela jine zivoty. Jenze ten konec :( [spoilery!] Vsechno do sebe krasne zapada, presne dle vysvetleni Marplove, to ano. Ale boha, aspon mohli rict, proc vsichni spokli tu prvni, nahranou nehodu...kdyz prece nemohli najit zadne telo. Stacila jedna veta treba o tom, ze tamnejsi propast nebylo mozno vice prohledat. Ale nejvic mi vadi, ze se vrah proste priznal. I v Columbovi to nekdy bylo, ale tam to byla vetsinou nejaka lecka, nebo Columbo vraha vyvedl z miry. Tady proste Marplova vraha obvinuje a vysvetluje, jak co udelal...a on ji to odkyve. Pritom nemeli jeden jediny dukaz - vsechno bylo jen tvrzeni, ktere neslo potvrdit. No nevim, nebylo to ani zahrano tak, ze by se psychicky sesypal. Zkratka to vsechno odkejval, doplnil a bylo. To mi docela zkazilo tu dobre vystavenou zapletku i prekvapivou pointu. Aspon ze tam je ta hezka romanticka linka a i dcera Ch. Chaplina je zajimavym hereckym hostem. ()

maoc 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

SPOILERY!!! Po letech s anglickými detektivkami a několikanásobném shlédnutí všech dílů Poirota i Slečny Marpleové již mám trochu vyvinut cit pro pachatele, i když ze začátku jsem v tom naprosto plaval a vztekal se. Asi jen díky tomuto se mi podařilo uhádnout pachatele a dokonce i hlavní záhadu. Ono to totiž nebylo vůbec těžké, spíše bylo těžké uvěřit, že by to tak mohlo být. A to je kámen úrazu tohoto dílu. Ponechme stranou incest, ten jsem schopen nějak pobrat. Co ale nejsem schopen přijmout je, že téměř čtyřleté díte nepozná svou matku, byť s obarvenými vlasy a v nezvyklých šatech. Jsem si vědom, že v předválečných dobách byly v lepších rodinách běžné guvernantky, kojné apod., ale bystré děvče, kterým Gwen rozhodně bylo, by prostě maminku poznalo hned u piána při "seznámení". Proto nejsem přes ostatní klady díl sto hodnotit nějak výše. Přes místy hororovou atmosféru, velmi dobrou hudbu, po kapkách dávkované rozuzlení a dobrou práci při představení postav, takže pozorný divák opravdu nemusí tápat, přes tradičně slušné herecké výkony a lokace. Přitom v předloze to bylo jinak, jestli jsem dobře pochopil Šandíkův koment. Druhá výtka je stejná jako u HiddenDragona. Zločinec nemá sebemenší důvod se přiznat. Chybí první tělo, trik s dopisy je sice vysvětlen, ale ne dokázán, totéž s nápisem na fotce. Tohle nebylo dramaturgicky dobře zvládnuto. Takže za mne 2x facepalm a šáteček. Škoda přeškoda. ()

misterz 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Slečna Marplová, čo sa charizmy týka, sa síce s H. Poirotom nemôže porovnávať, no v tomto prípade divák dostane veľmi zaujímavý príbeh s výbornou a zamotanou krimi zápletkou, kde páchateľ je nejasný v podstate až do samotného konca. Tiež sa mi páčilo to finálne spoločné posedenie všetkých zúčastnených a odhalenie páchateľa. Také niečo môžem aj pri H. Poirotovi. Nadpriemer. 75/100 ()

Galerie (152)

Zajímavosti (1)

  • Nad vchodom hotelu Savoy môžeme vidieť vlajky Kanady a Európskej únie. No tieto vlajky v dobe, v ktorej sa epizóda odohráva, ešte neexistovali. (Hodnotim)

Reklama

Reklama